Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må vente et halvår på dagpenger

Tobias og Johan ble permittert ved nyttår. Ifølge NAV får de svar på søknaden om dagpenger først når sommeren er over.

BLAKKE KARER: Brønnborerne Tobias Fredriksson (t.v.) og Johan Persson må ifølge NAV vente til etter sommeren før de før svar på søknaden om dagpenger.  Foto: Espen Sandli / Dagbladet
BLAKKE KARER: Brønnborerne Tobias Fredriksson (t.v.) og Johan Persson må ifølge NAV vente til etter sommeren før de før svar på søknaden om dagpenger. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sande i Vestfold (Dagbladet): I tre måneder har brønnborerne Tobias Fredriksson (35) og Johan Persson (28) ventet på dagpenger fra NAV, etter å ha blitt permittert tidlig i januar. Men pengene har uteblitt.

I stedet fikk de to nylig hvert sitt brev fra NAV. I dette står det at behandlingstiden er 22 uker.

Dermed gir NAV uttrykket å vente vinter og vår en helt reell betydning.

- Først trodde jeg de mente to uker. Men det så ut som 22, og jeg lurte på om jeg så dobbelt, sier Johan til Dagbladet.

Med en slik behandlingstid får de ikke pengene de har krav på før i august.

- Det er jo ikke slik det skal være. Her må noen gripe inn og rette opp i systemet, sier Johan.

Familie og lånEn streng vinter med kulde i bakken førte til at arbeidsgiveren så seg nødt til å permittere de to svenskene. Trist, men at konsekvensene skulle bli så dramatiske ventet ingen seg.

- Det er jo en tragedie. Vi har familier, hus- og billån som alle andre. Nå må vi låne penger i banken for å betale regningene, sier en oppgitt Tobias.

- Det må komme en endring. Det bør være helt åpenbart. Tenk alle det rammer og de tragedier det kan forårsake. For jeg antar at en behandlingstid ipå 22 uker ikke bare gjelder oss to. Her er det nok mange skjebner, sier Johan.

Måneder uten lønnIfølge Johan gikk de første gang til NAV 2. januar. 

- Jeg trodde pengene ville komme i løpet av noen dager, ikke at vi må vente til etter sommeren, sier han.

De siste dagers sol og mildvær har fått fortgang i oppdragsmengden. Heldigvis for de to er de nå i full gang igjen på Bjerkøya i Sande for oppdragsgiveren Værås brønnboring. Men tre måneder uten lønnsinntekt har vært tungt å bære.

- Vi har lånt av venner og vi må låne av banken for å klare oss. Hadde det ikke kommet sol og varme nå. hadde vi gått nok en måned uten inntekt, sier Tobias.

- Dårlig formulertDirektør for arbeid og aktivitet, Erik Oftedal, mener en litt dårlig formulering i brevet fra NAV gir rom for misforståelser.

- Det vi ønsker å formidle er at forventet behandlingstid er 20 uker fra Nav mottok søknaden, ikke fra brevet ble sendt ut. Den lange saksbehandlingstiden skyldes at det har vært en stor økning av permitteringer i det siste. De berørte er bosatt i utlandet, i mange tilfeller må vi innehente opplysninger om arbeidsforhold i deres hjemland. På tross av dette så 20 ukers behandlingstid uakseptabelt. Derfor har vi satt inn flere folk, sier Oftedal.

Han opplyser at cirka 1200 personer venter på at deres søknader skal behandles.

Lover bedring- Dagpenger skal være et sikkerhetsnett når inntektene faller bort. Hva skal de berørte leve av til de får penger i august?

- Vi har nå satt inn flere folk, så det skal ikke bli slik at de må vente til august før de får søknadene behandlet.

- Når vil dette skje?

- Det er vanskelig å kommentere. Vi ser nå på hvordan situasjonen utvikler seg. Hvis det blir nødvendig vil vi sette inn enda flere folk, men de skal ikke måtte vente til sommeren.

- Kan du love det?

- Ja, det kan jeg love.

Ifølge Oftedal bør de først og fremst ta kontakt med myndighetene på hjemstedet for hjelp til livsopphold. 

- De må rett og slett ta kontakt med sine lokale velferdskontorer i utlandet for å se om det finnes ordninger for dem, sier Nav-direktøren.

-Uhørt- Dette er uhørt. Det er helt uakseptabelt. Her svikter velferdssamfunnet, og sikkerhetsnettet vårt, på det groveste, sier stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) i Arbeids- og sosialkomiteen.

Han mener det blir helt feil at folk på denne måten presses over på sosialhjelp.
 
- Man må nesten spørre om arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har kontroll. Slik skal det ikke være, sier Røe Isaksen.

- SkandalepregetFagforeningen SAFE, som organiserer ansatte i energisektoren, har flere medlemmer som risikerer å gå 5-6 måneder uten dagpenger eller lønn ved permittering.

Organisasjonsekretær Kari Bukve kaller den lange saksbehandlingstiden skandalepreget.

- Noen av våre medlemmer begynner å bli rimelig desperate. De har kanskje jobbet i Norge i mange år, og har derfor ikke opparbeidet seg sosiale rettigheter i Sverige eller i det landet de kommer fra. Jeg synes dette er litt bruk og kast. Her har vi tatt inn arbeidere som vi trengte der og da, men vi har ikke noe system til å ta vare på dem. Det er håpløst. Ingen klarer å gå 20 uker uten inntekt, sier hun.

Bukve synes det er vanskelig å komme med råd til medlemmer fra EØS-land som er blitt permittert.

- Vi råder dem til å ta kontakt med banken sin. Til å forklare situasjonen og si at pengene kommer. Men stort sett har vi fint lite råd å gi dem. Hadde det vært norske ansatte, så kunne de tatt kontakt med sosialkontoret, men disse har ikke sosiale rettigheter i hjemlandet. Vi er bare vitner til den hjelpeløse situasjonen, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!