FANT FEIL: Opera-eksperimentet truet med å filleriste moderne fysikk, da de i september opplyste at de målte nøytrinoer til å reise raskere enn lyset. To mulige tekniske feilkilder er nå funnet, som trolig kan forklare bruddet på universets absolutte fartsgrense. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / SCANPIX
FANT FEIL: Opera-eksperimentet truet med å filleriste moderne fysikk, da de i september opplyste at de målte nøytrinoer til å reise raskere enn lyset. To mulige tekniske feilkilder er nå funnet, som trolig kan forklare bruddet på universets absolutte fartsgrense. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / SCANPIXVis mer

- Må vente før vi dreper «raskere enn lyset»-partiklene

Forskere er ikke overrasket over at teknisk feil kan være grunnen, men advarer om at ingenting er avgjort - ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opera-eksperimentet, som i september offentliggjorde den potensielt revolusjonerende påstanden om at nøytrinoer kan ha reist fortere enn lyset, har identifisert to mulige tekniske feilkilder om kan forklare tidsforskjellene.

Dermed kan det se ut til at Albert Einsteins spesielle relativitetsteori, en bauta innen fysikken, har overlevd nok en prøvelse, den foreløpig siste i en lang rekke.

Den fastslår at partikler med en hvilemasse ikke kan akselereres til lysets hastighet. Og nøytrinoer har en masse, om enn svært, svært liten.

Ikke avgjort - Det blir lett litt sånn «hva var det vi sa»? Det er iallfall ett av gjennomgangstema på kommentarer jeg har hørt i kveld. Samtidig er det litt leit også. En slik oppdagelse ville vært fantastisk, skriver partikkelfysiker Are Raklev ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo i en e-post til Dagbladet.

ZOOM: Nøytrinoene i det kontroversielle eksperimentet ble sendt fra CERN i Sveits til Gran Sasso-laboratoriet i Italia. Ifølge målingene reiste de raskere enn lyset, noe som bryter universets absolutte fartsgrense ifølge Albert Einsteins spesielle relativitetsteori. Den fastslår at partikler med en hvilemasse ikke kan akselereres til over 299 792 458 meter per sekund. Grafikk: CERN
ZOOM: Nøytrinoene i det kontroversielle eksperimentet ble sendt fra CERN i Sveits til Gran Sasso-laboratoriet i Italia. Ifølge målingene reiste de raskere enn lyset, noe som bryter universets absolutte fartsgrense ifølge Albert Einsteins spesielle relativitetsteori. Den fastslår at partikler med en hvilemasse ikke kan akselereres til over 299 792 458 meter per sekund. Grafikk: CERN Vis mer

Men ingenting er avgjort - ennå. Raklev sier mer data og flere eksperimenter må til, før de med sikkerhet kan si at de tekniske problemene er årsak til den sjokkerende målingen.

- For å være helt sikre må de nå kjøre hele tidsmålingen en gang til med nye nøytrinoer fra CERN, for å se om de kan få et konsistent svar, sier førsteamanuensisen.

To mulige feil I det opprinnelige eksperimentet, opplevde forskerne ved Opera-eksperimentet at nøytrinoene reiste strekningen mellom CERN-laboratoriene i Geneve og Gran Sasso i Italia 60 nanosekunder raskere enn lyset.

Kilder sier til nettstedet Science Insider, som er tilknyttet det anerkjente tidsskriftet Science, at denne tidsforskjellen skyldes en dårlig kobling mellom en fiberoptisk kabel som knyttet til en GPS som brukes til å korrigere tidsmålingene.

KABLER... Det er mer enn nok av dem i partikkelfysikkeksperimenter. - Det ser ut som jordas verste ormebol, sier partikkelfysiker Bjørn Samset. Foto: Reuters/INFN/Scanpix
KABLER... Det er mer enn nok av dem i partikkelfysikkeksperimenter. - Det ser ut som jordas verste ormebol, sier partikkelfysiker Bjørn Samset. Foto: Reuters/INFN/Scanpix Vis mer

Etter at koblingen ble skrudd til, fant forskerne at dataene ankommer 60 nanosekunder tidligere enn forventet. Dette kan forklare tidsforskjellene i nøytrinoeksperimentet, som tilsvarer 0,000000006 sekunder.

Dette kan høres ut som spektakulært lite, men betyr alt når det kommer til universets absolutte fartsgrense.

- Vente før vi dreper det I et uttalelse bekrefter Opera-samarbeidet at er funnet to mulige feil relatert til bruken av GPS, som kan påvirke tidsmålingene. Dette inkluderer kabelproblemet og kluss med systemet som sørger for at klokkene samsvarer i det italienske og sveitsiske laboratoriet.

- Disse to problemene kan modifisere flyvetiden til nøytrinoer i motsatte retninger, heter det i uttalelsen, ifølge Nature.

- MÅ VENTE: Partikkelfysiker og tidligere CERN-forsker Bjørn H. Samset er ikke overrasket over at teknisk kluss kan være årsak til de «umulige» målingene, men sier mer data må samles inn før noe er avgjort. 

Foto: Arne Foss/Dagbladet
- MÅ VENTE: Partikkelfysiker og tidligere CERN-forsker Bjørn H. Samset er ikke overrasket over at teknisk kluss kan være årsak til de «umulige» målingene, men sier mer data må samles inn før noe er avgjort. Foto: Arne Foss/Dagbladet Vis mer

Opera presiserer imidlertid at granskningen er pågående, og at flere målinger og observasjoner må utføres før det kan bekreftes at dette har hatt en innvirkning.

- Nå bør man vente på en endelig bekreftelse før vi helt dreper nøytrinoer som reiser hurtigere enn lyset, men det er vanskelig å se noen grunn til at dette ville lekket ut uten at noen faktisk tror de har funnet et problem, sier Raklev.

- Jordas verste ormebol Tidligere CERN-forsker og partikkelfysiker Bjørn Samset er enig. Først om noen måneder kan vi få endelig svar.

- Dette er jo trist, men ikke uventet. Men pass på, som Are Raklev sier, vi må vente på nye data i mai eller så, før vi kan si noe sikkert, sier Samset, som ikke er overrasket over at kabelkluss muligens kan forklare de oppsiktsvekkende påstandene fra i fjor.

- MÅ VENTE: Førsteamanuensis Are Raklev ved Fysisk instiuttt på Universitetet i Oslo sier også at ingenting er helt avgjort så langt. Foto: Universitetet i Oslo
- MÅ VENTE: Førsteamanuensis Are Raklev ved Fysisk instiuttt på Universitetet i Oslo sier også at ingenting er helt avgjort så langt. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Kabler er alt i et slikt eksperiment. Kabelhyttene eller -husene, der man samler alle de millioner av signaler et eksperiment sender ut, ser ut som jordas verste ormebol. Det er stort sett få som har oversikt over hele greiene. At en kabel er løs, sitter feil eller har et brudd skjer nesten daglig. Jeg er derfor ikke overrasket, verken over at det kan være grunnen, eller at det har tatt så lang tid å finne feilen, sier Samset.

Ikke bortkastet arbeid Siden september har et hundretalls vitenskapelige artikler forsøkt å forklare de tilsynelatende umulige tidsmålingene, enten ved at Einsteins relativitetsteori har brutt sammen, at Einstein har rett, men at andre effekter kan ligge til grunn, eller at det er feil hos Opera, ifølge Are Raklev.

Om sistnevnte nå virkelig er tilfelle, at kabler har skylda for å ha ristet og satt en støkk i partikkelfysikken, kan det likevel gi verdifull innsikt i den absurde og lite intuitive verden som finnes på mikronivå, mener partikkelfysikeren.

- Det kan synes som om mye bortkastet arbeid er gjort, men som teoretiker vil jeg også si at all interessen har lært oss noe. Vi har lært noe om hvordan vi i framtida kan tenke på muligheter for brudd på relativitetsteorien. Vi har fått ny innsikt i hvordan superluminale partikler kan opptre dersom de finnes, og vi har i alle tilfeller en ny og presis øvre fartsgrense på nøytrinoer når Opera er ferdig med å kjøre eksperimentet. Det kan for eksempel være med på å snevre ned mulige teorier om kvantegravitasjon, sier han.