Køer utenfor begravelsesbyråer i Kina:

Må vente i dagevis

Begravelsesbyråer og krematorier opplever nå stor pågang som følge av den herjende coronasmitten.

STOR PÅGANG: Satelittbildene av et begravelsesbyrå i Tangshan, Kina, fra 4. januar, viser langt flere biler utenfor enn da samme bildet ble tatt i januar 2020. Foto: Maxar / Reuters / NTB
STOR PÅGANG: Satelittbildene av et begravelsesbyrå i Tangshan, Kina, fra 4. januar, viser langt flere biler utenfor enn da samme bildet ble tatt i januar 2020. Foto: Maxar / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det amerikanske satellittbilde-selskapet Maxar har nylig delt en rekke bilder av krematorier og begravelsesbyråer i ulike byer i Kina.

Bildene som er tatt i slutten av desember og starten av januar viser blant annet det som ser ut som et helt nytt parkeringsområde utenfor et begravelsesbyrå i utkanten av Beijing, samt lange bilkøer som venter utenfor, ifølge CNN.

Køer utenfor sykehusene

Bakgrunnen for bildene er at Kina fortsatt kjemper en iherdig kamp mot bølgen av coronasmitte som herjer i landet, etter å ha avviklet en del av myndighetenes strenge restriksjoner mot viruset.

Lenge hadde landets ledelse en null-covid-strategi, men tilnærmingen førte til store protester blant Kinas innbyggere.

På bare få dager ble hurtignedstenginger, massetesting og utbredte karanteneordninger borte, skriver NTB. Beslutningen ble tatt i desember.

FØR: Dette satelittbildet er fra det samme stedet som bildet øverst i saken. Dette er tatt i januar 2020 og viser langt mindre aktivitet enn nå. Foto: Maxar / Reuters / NTB
FØR: Dette satelittbildet er fra det samme stedet som bildet øverst i saken. Dette er tatt i januar 2020 og viser langt mindre aktivitet enn nå. Foto: Maxar / Reuters / NTB Vis mer

Konsekvensene ser imidlertid ut til å være høye. I Shanghai, Kinas største by, er situasjonen kritisk. 4. januar ble det rapportert at så mange som 70 prosent av byens innbyggere kan ha blitt smittet den siste tida.

AFP-journalister som rett over nyåret besøkte to sykehus i byen, beskriver det de mener var hundrevis av pasienter liggende på bårer utenfor sykehusene. Årsaken skal være at intensivavdelingene er overfylte.

The Washington Post skrev nylig at et begravelsesbyrå i Chengdu i Kina har sluttet å tilby minnegudstjenester, og at hver familie bare får to minutter til å ta farvel med sine avdøde kjære før kremering. I Scalpere i Shanghai skal det ha blitt solgt køplasser for 300 dollar til slektninger som prøvde å få kremasjonsplass.

Venter i dagevis

CNN har hatt korrespondenter i Kina under hele perioden corona har eksistert. De skriver at satellittbildene fra Maxar stemmer overens med deres rapportering og vitneberetninger.

KØ: Dette bildet er fra et begravelsesbyrå i Chengdu. Bildet er tatt 21. desember 2022 og viser langt større pågang av biler utenfor enn tilsvarende bilde tatt desember 2021. Foto: Maxar / Reuters / NTB
KØ: Dette bildet er fra et begravelsesbyrå i Chengdu. Bildet er tatt 21. desember 2022 og viser langt større pågang av biler utenfor enn tilsvarende bilde tatt desember 2021. Foto: Maxar / Reuters / NTB Vis mer

De trekker fram det de beskriver som provisoriske fasiliteter som brukes til å lagre avdøde, ettersom volumet av kister med døde mennesker øker. Familier rapporterer også at de venter i dagevis med å begrave eller kremere sine kjære, ifølge nyhetsselskapet.

De nyeste corona-relaterte dødstallene i Kina er imidlertid påfallende lave. Det offisielle tallet registrert siden 7. desember er 37.

Både Verdens helseorganisasjon og USA har beskyldt landet for å underrepresentere alvorlighetsgraden av det nåværende smitteutbruddet.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

Kinas nasjonale helsekommisjon (NHC), som ledes av Jiao, kunngjorde i desember at de ikke lenger kunne offentliggjøre antall koronadødsfall på daglig basis, skriver NTB.

Nyhetsbyrået siterer også myndighetene på at de nå forbereder seg på at smittebølgen i større grad kan ramme landsbygda, der ressursene er langt knappere. Det i anledning at mange reiser hjem for å feire det kinesiske nyttåret, som markeres fra 21. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer