VENTER: Køene for å få forhåndsstemt i Florida er lange. Her fra valglokalene i biblioteket i North Miami. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
VENTER: Køene for å få forhåndsstemt i Florida er lange. Her fra valglokalene i biblioteket i North Miami. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFPVis mer

Må vente i timesvis i stekende sol for å få forhåndsstemme

Enorme køer i vippestaten Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den folkerike delstaten Florida er en av de viktigste vippestatene i det amerikanske presidentvalget. Både president Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney håper å vinne, men mange fortviler over situasjonen for millionene av velgere som ønsket å forhåndsstemme.

- Ektemannen min måtte gå på jobb, så han fikk ikke stemt. Funksjonshemmede og eldre måtte vente ute i sola. De ble behandlet som dyr, forteller Elizabeth Arteaga (60) til ABC News.

Nektet å utvide Hun forsøkte å forhåndsstemme i et valglokale i Miami forrige helg, men måtte gi opp etter seks timer i kø. Da hun kom tilbake i går, måtte hun på nytt vente i tre timer før hun endelig fikk stemme.

I dag er siste dag med forhåndsstemming i delstaten. En av hovedårsakene til de enorme køene er at stemmeseddelen velgerne skal ta stilling til er seks sider lang. De skal ikke bare stemme på en president, men også ta stilling til 11 forslag til tillegg i delstatsgrunnloven og flere lovforslag på fylkesnivå.

Demokratene har forsøkt å få republikanerne til å forlenge åpningstidene for forhåndsstemmingen med én ekstra dag, men den republikanske guvernøren Rick Scott sa nei.

- Vi er ekstremt bekymret for at de lange køene hindrer folk i å stemme, sier lederen for The League of Women Voters of Florida, Deirdre Macnab, i en uttalelse.

3 millioner har stemt Mens republikanernes kjernevelgere er hvite og eldre, er demokratene for å vinne langt mer avhengig av å mobilisere andre demografiske grupper som unge, afroamerikanere og latinamerikanere. Disse gruppene er i større grad demokrater, men stemmer sjeldnere.

Derfor vil demokratene at det skal være så enkelt som mulig å stemme, mens republikanerne i flere delstater de siste åra har kjempet for lover som vil gjøre det vanskeligere å stemme.

I Florida avgjorde den republikanskstyrte delstatsforsamlinga at antallet dager med forhåndsstemming i år skulle reduseres til åtte, mot 14 dager for fire år siden.

Ifølge offisielle tall, hadde 3 millioner velgere i Florida forhåndsstemt da lokalene stengte torsdag kveld. Selve valgdagen i USA er førstkommende tirsdag.