UVERDIG: Kaare Hovde Saastad ble i den siste fasen av livet henvist til å bo på badet. Her må han bruke toalettet som stol for å hvile seg. Foto: BJØRN LANGSEM
UVERDIG: Kaare Hovde Saastad ble i den siste fasen av livet henvist til å bo på badet. Her må han bruke toalettet som stol for å hvile seg. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

- Må vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass

Det sier Modum-ordfører om situasjonen til Kaare som har bodd fem uker på et fellesbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MODUM/VIKERSUND (Dagbladet): — Det er ingen verdighet. I en annen fløy er det 15 ledige rom, men Kaare må bo på badet, sier Tone Hovde Saastad.

Onkelen Kaare Hovde Saastad (95) sitter i korridoren på Modunheimen alders- og sykehjem, fordi resten av avdelingen har behov for å bruke rommet hans — avdelingens eneste bad.

Der har han bodd siden 3. februar. Nå går han inn i sjette uke.

- Slik kapasiteten er i dag må man vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass, sier Modum-ordfører Terje Bråthen (Ap).

— Når man bor på langtidsplass på et sykehjem er man på den siste reisen, sier han.

Trangt95-åringen synes Dagbladets spørsmål om hvordan han opplever å bo på et bad, som merkelig.

— Han husker ikke så godt, forklarer niesene Tone Hovde Saatad og Klara Hovde Bye. De synes bosituasjonen er forferdelig og reagerer på at dette er måten man behandler eldre på.

— Han falt 22. februar og en fikk en sprekk i hofta. Det er trangt der inne, og han har tidligere skudd på vannkrana. Han har alltid vært teknisk interessert, men vi frykter at han skal skru på varmtvannet, sier Hovde Saastad.

95-åringen er tidligere bonde og vil aller helst hjem til gården sin.

MENS MAN VENTER PÅ DØDEN: - Slik kapasiteten er i dag må man vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass, sier Modum-ordfører Terje Bråthen (Ap). Foto: BJØRN LANGSEM
MENS MAN VENTER PÅ DØDEN: - Slik kapasiteten er i dag må man vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass, sier Modum-ordfører Terje Bråthen (Ap). Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

— Politikerne er arrogante, og det virker ikke som at de bryr seg. Er det virkelig slik eldre skal behandles? spør niesene.

Søstrene og Dagbladets reportasjeteam må flere ganger flytte seg for å gi plass til andre pleietrengende og ansatte.

— Det er ikke lett å besøke ham når man ikke får være i fred, og det er ikke noe plass for blomster. Det tror jeg han hadde blitt veldig glad for. Han får ikke ha egne eiendeler på badet, og klærne hans ligger i en pappeske på et lager.

Ubehagelig— Jeg synes ikke noe om situasjonen, men vi har et antall plasser og en budsjettramme som setter begrensninger, sier daglig leder ved Modumheimen alders- og sykehjem, Audun Eriksen, til Dagbladet.

Eriksen erkjenner at situasjonen er ubehagelig, og skulle ønske de hadde hatt flere ressurser.Avdelingsleder Anne Hilde Fure sier er fra tid til annen sier de ser seg nødt til å plassere folk på badet.

— Jeg skulle ønsket at situasjonen var bedre, sier Fure, men understreker at den enkelte blir ivaretatt av personalet.Ved årsskiftet var det 84 plasser i drift, mens de nå har måttet kutte 15 plasser på grunn av etableringen av rehabiliteringssenteret Frydenberg i samme kommune.

- Må vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass

Lokalavisa Bygdeposten har tidligere omtalt Randi (86), som var i en liknende situasjon. Etter at avisa og NRK rettet sine søkelys mot saken, fikk hun et rom.

— Det er ikke sånn det skal være. Tenk på dem som ikke har noen pårørende som kan snakke for seg, sier Hovde Bye.

— Ikke braHelsetilsynet tok i forbindelse saken om 86-åringen kontakt med Modum kommune, og forklarte i et brev at reglene tilsier at man maksimalt kan ha folk boende på badet i ei uke.

— Dette er en ordning som bare skal vare over kort tid, for deretter å for eksempel kjøpe plass utenfor kommunen. Dette er ikke bra, sier seniorrådgiver Ole-Bennie Johansen i Helsetilsynet.

Statssekretær i Helsedepartementet,Tone Toften (Ap), sier til Dagbladet at de har vært i kontakt med kommunen, og er overrasket over at problemet fremdeles er der.

— Dette er absolutt ikke greit. Å plassere noen på et bad er et unntak og skal bare brukes i nødssituasjoner. Kommunene har ikke alltid kapasitet, og da kan det være midlertidig akseptabelt i ei uke, men jeg kan ikke forstå at de ikke har fått det i orden, sier Toften.

ARROGANTE POLITIKERE: — Politikerne er arrogante, og det virker ikke som at de bryr seg. Er det virkelig slik eldre skal behandles? spør niesene til 95-åringen. Foto: BJØRN LANGSEM
ARROGANTE POLITIKERE: — Politikerne er arrogante, og det virker ikke som at de bryr seg. Er det virkelig slik eldre skal behandles? spør niesene til 95-åringen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

— Det er helt urimelig å bo på badet i over ei uke, legger hun til. Hun forteller at departementet hittil ikke har planer om å sette i gang gransking på grunn av tillit til tilsynsorganene, men mener det er viktig å opplyse til pårørende at de kan varsle Helsetilsynet om saker de mener er urimelige.

Legger seg flatOrdfører Terje Bråthen (Ap) legger seg flat for kritikken fra tilsyn, departement og pårørende. Da Dagbladet møtte ham i går, kunne han fortelle at 95-åringen nå vil få plass og at han vil sove på et rom i natt.

- Det er ikke jeg som har ordnet det, men naturen, sier Bråthen. Altså har noen dødd.

— Det er ikke sånn det skal være, og det er ikke akseptabelt, innrømmer han.

— Hva hadde du tenkt om du havner i hans situasjon når du blir eldre?

— Jeg hadde ikke syntes at det hadde vært greit. Men samtidig hadde ikke for eksempel Kaare noe valg. Han var ikke i stand til å ta vare på seg selv hjemme, sier han.

Tone Hovde Saastad er glad for at onkelen har fått plass.

— Det er bra at Kaare har fått rom, men jeg synes det er fælt at et menneske må dø for å gjøre plass. Jeg tenker at politikerne tenker «endelig døde en», sier hun.Ordfører Terje Bråthen (Ap) kunne, da Dagbladet møtte ham i går, fortelle at 95-åringen nå vil få plass og at han vil sove på et rom i natt.

— Det er ikke noe jeg har sørget for, men naturen. Slik kapasiteten er i dag må man vente på at noen skal dø for at det skal bli ledig plass, sier Bråthen.

— Når man bor på langtidsplass på et sykehjemer man på den siste reisen, sier han.

- FORFERDERLIG SITUASJON: — Han husker ikke så godt, forklarer niesene Tone Hovde Saatad (i midten) og Klara Hovde Bye (t.v.). De synes bosituasjonen er forferdelig og reagerer på at dette er måten man behandler eldre på.
- FORFERDERLIG SITUASJON: — Han husker ikke så godt, forklarer niesene Tone Hovde Saatad (i midten) og Klara Hovde Bye (t.v.). De synes bosituasjonen er forferdelig og reagerer på at dette er måten man behandler eldre på. Vis mer
BEGRENSET MED PLASSER: — Jeg synes ikke noe om situasjonen, men vi har et antall plasser og en budsjettrammesom setter begrensninger, sier daglig leder ved Modumheimen alders- og sykehjem, Audun Eriksen, til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM
BEGRENSET MED PLASSER: — Jeg synes ikke noe om situasjonen, men vi har et antall plasser og en budsjettrammesom setter begrensninger, sier daglig leder ved Modumheimen alders- og sykehjem, Audun Eriksen, til Dagbladet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer