Må vente på hederspris

TRONDHEIM (Dagbladet): I dag skulle den dødssyke tobakkskrigeren Robert Lund (67) få tildelt en hederspris. Men prisutdelingen er utsatt på grunn av intern uenighet i Kreftforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et styremøte i Den Norske Kreftforening sist onsdag, skal det ha kommet negative reaksjoner på at prisen ble bekjentgjort mens rettsforhandlingene pågikk i Orkdal herredsrett.

Det ble uttrykt frykt for at prisen kan være med på å påvirke domsresultatet.

Den planlagte overrekkelsen av prisen ble derfor besluttet utsatt. Meningen var å overrekke hedersbevisningen i dag, men det vil nå ikke skje før etter at dom har falt.

- Det var en lang debatt om dette i styret, bekrefter styreleder Stener Kvinnsland overfor Dagbladet. Men han avviser at det på noen måte kan beskrives som et rabaldermøte.

- Det var helt udramatisk, men det var selvsagt en diskusjon om dette.

Kvinnsland understreker at det ikke er noen endring i deres prinsipielle holdning til Robert Lund som foregangsfigur for en viktig sak.

- Det er ingen tvil om at denne prisen skal komme Lund til del, fordi han har satt en veldig viktig sak på dagsordenen, men det er også viktig at vi har respekt for normal rettspraksis, sier Kvinnsland.

- Vi tror det vil være uheldig hvis det kan oppfattes dit hen at vi forsøker å påvirke opinionen i forkant av domsavsigelsen. Derfor vil vi vente til dom har falt.

- Men Robert Lund kan jo dø når som helst?

- Det kan du si, men han er klar over at dette er på gang. Han har fått informasjon om at vi vil utsette overrekkelsen, og han har også uttrykt forståelse for vår beslutning om utsettelse, sier Kvinnsland.

<B>HEDER UTSATT : </B> Først når dom har falt i rettssaken vil den dødssyke storrøykeren Robert Lund motta hederpris