Ukraina:

Må vente på norsk våpenstøtte

Jonas Gahr Støre lovet med brask og bram 400 millioner kroner til våpen til Ukraina. Men pengene kommer tidligst i juni.

TREKKER UT: En ukrainsk soldat i en stridsvogn like ved frontlinjen i Kharkiv-regionen 18. april. Nå må ukrainske styrker vente lenger på pengene til våpen fra Norge. Foto: Anatolii Stepanov /AFP
TREKKER UT: En ukrainsk soldat i en stridsvogn like ved frontlinjen i Kharkiv-regionen 18. april. Nå må ukrainske styrker vente lenger på pengene til våpen fra Norge. Foto: Anatolii Stepanov /AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For ei uke siden kunne statsminister Jonas Gahr Støre fortelle at Norge tar et etterlengtet grep for å hjelpe Ukraina.

Fra Stortingets talerstol fortalte Støre at Norge vil sende 400 millioner kroner til våpenkjøp i Ukraina gjennom et britisk fond.

Nå kan Dagbladet fortelle at pengene imidlertid lar vente på seg. Regjeringen har nemlig så langt ikke satt i gang arbeidet med å få dem bevilget.

Regjeringen har ennå ikke fremmet saken for Stortinget, og det er ennå ikke kjent når saken skal behandles.

- Kan ikke vente

Venstre har sammen med Frp lenge kjempet for å gi Ukraina «frie midler» som de kan bruke til å kjøpe de våpnene de trenger for. Partiene har ønsket én milliard kroner til formålet, men Venstre har sagt seg fornøyd med regjeringens 400 millioner så langt.

Nå er imidlertid finanspolitisk talsperson i Venstre, Sveinung Rotevatn, utålmodig.

- Dette er bare et løfte. Slik det ligger an nå kommer disse pengene til krigsherjede Ukraina først langt ut i juni. Hvem vet hvor krigen står da, spør Rotevatn retorisk.

Han krever nå at støtten må framskyndes, og mener det haster å få bevilget pengene fra Stortinget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer