VENTETID: Det er opptil to års ventetid for å få utført hjerteundersøkelser ved norske sykehus. Tone Lian har kjørt helt fra Geilo-traktene for å få tatt en EKG og ultralyd på hjertet. Her får hun hjelp av spesialist Pirouz Bader ved den private Oslo Akutten. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
VENTETID: Det er opptil to års ventetid for å få utført hjerteundersøkelser ved norske sykehus. Tone Lian har kjørt helt fra Geilo-traktene for å få tatt en EKG og ultralyd på hjertet. Her får hun hjelp av spesialist Pirouz Bader ved den private Oslo Akutten. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Må vente to år på hjertesjekk

Mens regjeringen, LO og NHO diskuterer hvordan sykefraværet i Norge skal kuttes, venter syke fortsatt i månedsvis på behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Føler du at noe er galt med hjertet, risikerer du å måtte vente i ett til to år på undersøkelse ved et norsk sykehus.

Dagbladet har funnet ventetidene for flere av de vanligste folkelidelsene. Ofte strekker ventetida for behandling seg til over ett år.

Mer enn et årFor hjertepasienter har Akershus Universitetssykehus (Ahus) lengst ventetid. Ifølge nettstedet Fritt sykehusvalg er ventetidene for poliklinisk undersøkelse av hjertet med EKG og ultralyd ved Ahus hele 104 uker. Ved flere sykehus må pasienter belage seg på å måtte vente ett år på en meniskoperasjon, og ved Sykehuset i Østfold er maksimal ventetid på å få utredet lungesykdom hele 62 uker.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er svært bekymret for situasjonen.

- Mange akutte hjertetilfeller kunne vært unngått, hvis ventetidene for undersøkelser hadde vært kortere. Køene er nå så lange at de gjør folk syke og engstelige, sier en oppgitt fylkesleder for LHL Oslo, Inger S. Frydendal til Dagbladet.

Ber regjeringen ta ansvarFremskrittspartiets leder, Siv Jensen, sier regjeringen ikke kan overse informasjonen fra helsevesenet.

- Nå får vi så synlig bevis på at dette bidrar til både lidelse og høyt sykefravær, at regjeringen må ta det inn over seg. Men Den rødgrønne regjeringen har ikke vist vilje til å gå bort fra sine ideologiske kjepphester, og se på løsninger, sier Jensen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-lederen mener staten bør legge til rette for økt bruk av private tjenester. Det mener hun vil kutte køene, tilby syke bedre behandling og hjelpe folk å komme raskere tilbake i jobb.

- I vårt alternative statsbudsjett satte vi av én milliard til kjøp av private helsetjenester. Da ville 50 000 ekstra pasienter kunne behandles, sier Siv Jensen.

Minst tre måneder Pasientrettighetsloven gir alle som har fått henvisning til spesialistpoliklinikk eller sykehus, rett til å få sin helsetilstand vurdert innen 30 virkedager etter at henvisning fra fastlegen er mottatt. Tall fra Norsk Pasientregister viser at i overkant av 14 000 personer sto på venteliste for hjerte- eller lungeundersøkelse lengre enn en måned ifjor.

Bare fire sykehus kan skilte med under fire ukers ventetid for hjerteutredning. På 34 av totalt 57 norske sykehus med dette tilbudet, må pasienter vente minst tre måneder.

Vis mer

- Denne situasjonen har vedvart over flere år. Selv om det har vært litt nedgang i ventetidene i snitt, er antall ventende særlig i region Øst fortsatt like mange. Dette er mennesker som ikke helt vet hvorfor de har vondt, som går sykmeldte og vil ha avklart situasjonen sin raskt, sier rådgiver Per Buvik i LHL.

Ventetidene er veiledende og skal rapporteres inn eller korrigeres av sykehusene minsten gang per måned. De angir hvor lenge den lavest prioriterte pasientenmaksimalt må vente for å komme til utredning eller behandling.

- Må prioritereAvdelingssjef Pål Smith ved hjertemedisinsk avdeling på Ahus legger ikke skjul på at det er tøffe tider.

- Vi er klar over at ventelistene er lange. Det skyldes dels at vi har et betydelig etterslep å håndtere, men også at primærhelsetjenesten henviser flere på dette området, sier Smith. Han mener situasjonen er faglig forsvarlig fordi alle henvendelser blir vurdert prompte.

- Vi er nødt til å prioritere de som er mest behandlingstrengende. De som vi vurderer å ha behov for tilsyn raskt, får det, sier Smith.

Fra 2008 til 2009 doblet Ahus antall hjertepolikliniske konsultasjoner. Smith mener utsiktene for 2010 er bra.

- Jeg har store forventninger til første halvår, og at vi da forhåpentligvis skal klare å komme à jour.

Bruker private Kommunikasjonsdirektør Janne Erlandsen ved Sykehuset Østfold sier de gjør så godt de kan for å få unna køene.

- Vi har ingen problemer med å forstå at mange opplever det som en belastning å vente lenge på undersøkelse. Vi jobber derfor for å få kortere ventetid, blant annet ved å utnytte kapasiteten ved begge sykehusene i fylket, og gjennom samarbeid med privatpraktiserende hjertespesialister og LHL, sier Erlandsen.