Må vi stenge grensene?

Så lenge det ikke er påvist utbrudd av munn- og klovsyken andre steder enn på De britiske øyene, mener regjeringens rådgivere at situasjonen er kontrollerbar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Skulle sykdommen derimot også spre seg til det europeiske fastlandet, må situasjonen vurderes der og da, heter det fra embetsmannsgruppa som holdt hastemøte på Statsministerens kontor i går formiddag. Regjeringen foreslår med andre ord ingen panikktiltak.
  • Det er likevel ingen tvil om at regjeringen tar situasjonen med det største alvor. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen fant grunn til å varsle importforbud av svensk kjøtt som mulig tiltak allerede i helga, ikke minst for å mobilisere folk til den største aktsomhet for å unngå at smitten sprer seg til Norge. De færreste reiseglade nordmenn kunne for ei uke siden forestille seg at de måtte rense fottøyet i virusdrepende bad etter en svipptur til De britiske øyene. Reaksjonene fra britiske turister på besøk viser imidlertid at alvoret for lengst har seget inn hos dem.
  • Det er vanskelig å forutse skadevirkningene av katastrofen. I første omgang rammer den bøndene med nedslaktede besetninger. Men i neste omgang vil den ramme forbrukerne med full tyngde i form av dyrere mat og økte forsikringspremier, kanskje også økt skatt fordi myndighetene må berge en utsatt næring. Dommedagsbålene som nå lyser opp over den britiske landsbygda, får mange til å reise spørsmål ved om dette er straffen for et for intensivt og industrialisert landbruk med utstrakt handel av mat og dyr over grensene.
  • En retrett til tidligere tiders produksjonsmetoder i landbruket er nødvendigvis ikke den rette medisin mot spredning av munn- og klovsyke. I USA, hvor landbruket er svært industrialisert og hvor dyr og mat fraktes over store strekninger, har man ikke hatt sykdommen siden 1929. At den pågående katastrofen vil føre til mer økologisk landbruk er sannsynlig og ønskelig. Det vil uansett ikke utgjøre mer enn en brøkdel av produksjonen. Lærdommen av den pågående katastrofen må være at trygg mat har sin pris. Det bør bidra til sunnere produksjonsformer i det tradisjonelle landbruket.