Må vinke farvel til velgere

KrFs velgere er de minst lojale, og velgerne lekker til alle kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet. Tallene oppsummerer velgervandringen det siste halve året, i forhold til hva velgerne stemte ved siste stortingsvalg.

Bare halvparten av velgerne som stemte KrF sist, kunne tenke seg å stemme KrF igjen. Ifølge målingen har partiet mistet 127 800 av til sammen 253 000 velgere til andre partier. KrF lekker mest til Frp, tett fulgt av Ap og Høyre. 12 prosent av velgerne har gått til Frp, 11 prosent til Ap og 10 prosent til Høyre. De har også har lekket et betydelig antall til SV, Sp og Venstre.

- Utfordring

- Det kristne landskapet er blitt mer differensiert enn tidligere. Det er en stor utfordring for KrF. Det kan være spennende å velge Frp eller SV på grunn av enkeltsaker, utfordringen blir å få fram helheten, sier nestleder i KrF Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Min bekymring er at mange kristne velgere ikke ser betydningen av et sterkt KrF før det er for seint, sier Hareide.

Velgervandring

Ap har de mest lojale velgerne. 85 prosent av Ap-velgerne holder seg til det de stemte siste stortingsvalg. Åtte prosent av dem lekker til SV. Det tilsvarer 41 350 stemmer.

70 prosent av velgerne til SV holder seg til partiet. De lekker mest til Ap, 19 prosent. 62 prosent av Høyre-velgerne holder seg lojale mot partiet.

PÅ GJENSYN? KrF har Norges minst lojale velgere, og lekker til alle de andre partiene. Her er KrF-ledelsen samlet under årets landsmøte i Tønsberg. Foto: Torbjørn Berg
PÅ GJENSYN? KrF har Norges minst lojale velgere, og lekker til alle de andre partiene. Her er KrF-ledelsen samlet under årets landsmøte i Tønsberg. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

14 prosent vandrer over til Frp, mens 12 prosent krysser over til venstresiden og Ap.

- Har ikke monopol

Kristelig Folkeparti er ikke det eneste partiet for kristne velgere, innrømmer nestleder Knut Arild Hareide.

-  Nei, ingen partier har monopol på kristne velgere. Veien til frelse går verken gjennom Ap eller KrF, men gjennom troen, sier Hareide.

Han synes det er helt i orden at det er blitt konkurranse om kristne velgere, men advarer kraftig mot å følge Ap-sekretær Martin Kolbergs råd om å delta i den partipolitiske debatten.

-  Noe av det flotte ved Kirken er bredden. Derfor vil det være en farlig kobling om Kirken og biskopene skulle å begynne å gi velgerne partipolitiske råd. Det vil være de første skritt til å bygge ned folkekirken, sier Hareide.

Kolberg sa nylig til Dagbladet at fordi pastor Enevald Flåten i Levende Ord i Bergen advarer mot de rødgrønne og vil ha Frp i regjering, bør andre kristne ledere, også biskopene, komme på banen.

-  Jeg har også gått ut mot Flåten. Men det er ingen klok strategi for Kirken å gå inn i partipolitikken. Biskopene kan gjerne gå inn og engasjere seg i enkeltsaker, som de har gjort blant annet når det gjelder spørsmålet om gasskraftverk og oljeboring i nord, men de bør ikke begynne å gi råd om partivalg. Det vil i sin tur føre til at biskoper bli utnevnt etter partipolitiske standpunkter. Partiene har en oppgave, menighetene en annen, påpeker Hareide.

Må vinke farvel til velgere