Må vinke uten Ari

Ari Behn får trolig ikke vinke fra slottsbalkongen 17. mai neste år - selv om han gifter seg med prinsesse Märtha Louise ei uke seinere. Behn debuterer i de kongelige kretser på et slottsball i Nederland i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Ari Behns rolle på nasjonaldagen ikke er grundig debattert på Slottet, vil forfatteren trolig ikke få vinke fra slottsbalkongen neste år.

Tradisjonen er nemlig at prinsessenes ektemenn ikke står på balkongen. Likevel er det nå opptil kongen om Ari Behn skal være med på slottsbalkongen de neste åra. Dette fordi prinsesse Märtha Louise, i motsetning til prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid, har arverett til tronen.

Behn til Nederland

Hele kongefamilien er invitert til slottsball i Amsterdam 2. februar når kronprins Willem-Alexander og Maxima Zorreguieta gifter seg.

Dagbladet kjenner til at Ari Behn skal få sin kongelige debut i Nederland.

- Hele kongefamilien har takket ja til invitasjonen. Ari skal etter planen også være med, sier flere kilder til Dagbladet.

Men allerede i morgen skal forfatteren for første gang opptre offisielt sammen med sin framtidige kone. Dagbladet får bekreftet at Ari og Märtha Louise skal overvære premieren på filmen «Ringenes herre».

Pinsehelga er hele den norske kongefamilien, inklusivt Ari Behn, invitert til Windsor for å feire dronning Elizabeths femtiårsjubileum som Storbritannias regent. Slottet har foreløpig ikke besvart denne henvendelsen.

Etter det Dagbladet kjenner til, er planen at Behn skal være til stede på de fleste kongelige begivenheter i tida som kommer. Sammen med sin forlovede skal han representere kongefamilien blant annet i Paralympics i Salt Lake City i mars.

Prinsesse Märtha Louise sa i går at hun også vil følge sin kommende mann på hans forfatterreiser.

Får hytte i gave?

Prinsesse Märtha Louise og forfatteren Ari Behn vil etter all sannsynlighet flytte sammen i prinsessens leilighet i Professor Dahlsgate i Oslo like etter nyttår. Behn har de siste månedene leid et lite krypinn i Kirkeveien i Oslo - et par steinkast unna prinsessens leilighet.

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt framtidig bosted. Prinsessen sa i går at de kunne tenke seg å flytte fra Oslo sentrum.

- Hvis det er noen som vet om et landlig sted, så må dere bare si fra, oppfordret prinsessen.

Etter det Dagbladet kjenner til, kan det også bli aktuelt å overføre en privat, kongelig eiendom til paret. I så fall kan det være aktuelt at paret får en kongelig hytte i gave til bryllupet. Dette er imidlertid noe som Slottet vil diskutere de neste månedene.

Blir ikke prins

For Slottet er det viktigste at paret selv bestemmer hvordan de vil leve i framtida. Flere kilder understreker overfor Dagbladet at «veien skal bli til mens de går». Det er viktig for Slottet at Behn får konsentrere seg om sin forfatterkarriere, selv om han nå gifter seg med en prinsesse.

Ari Behn blir nok imidlertid aldri prins.

Tidligere har prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhilds menn ikke fått noen offisiell tittel. Forskjellen med gå rsdagens forlovelse er at Grunnloven er forandret siden den gang. Tidligere hadde ikke kvinner arverett til den norske tronen. Det er nå forandret, slår professor Carl August Fleischer fast:

- Prinsesse Märtha har arverett til tronen. Hvis kronprinsparet ikke får barn eller det skulle skje noe som gjør at arverekken ikke blir ført videre, vil eventuelle barn mellom Behn og Märtha få arveretten til tronen, sier Fleischer.

Märtha Louise forsikret i går et fulltallig pressekorps at hun ikke hadde noe imot å bli kalt fru Behn etter bryllupet.

Professor Carl August Fleischer ønsker ikke ha noen mening om Behn skulle hatt noen prinsetittel. Kongen har avgjort at den profilerte forfatteren ikke får noen tittel.

Teoretisk er det derimot ikke noe som kan hindre kongen i å gjøre Ari til prins, dersom han ønsker det.

<B>VINKER TIL FOLKET:</B> Prinsesse Märtha Louise får høyst sannsynlig ikke med seg forloveden Ari Behn på slottsbalkongen på 17. mai. En uke seinere gifter de seg i Trondheim.