Må vinne krigen før sulten dreper

Over 500 000 eritreere er på flukt fra framrykkende etiopiske soldater, som de siste dagene har trengt dypt inn i det lille landet. Begge land har dårlig tid i denne krigen. Den må vinnes før tørke og sult for alvor setter inn. 16 millioner mennesker trues av sult på Afrikas horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopias statsminister, Meles Zenawi, krevde i forrige uke at krigen må avsluttes. Hastverket skyldes tørkekatastrofen som er under rask utvikling.

Uttalelsen er en erkjennelse av at et lutfattig land som Etiopia ikke både kan føre krig og hanskes med en sultkatastrofe samtidig.

Bombefly

Etiopias flyvåpen har bombet «utvalgte militære mål» i den eritreiske havnebyen Massawa ved Rødehavet, meldte Radio Etiopia i går kveld. Dersom dette er riktig, har Etiopia brakt krigsskueplassen i den seks dager gamle offensiven tvers gjennom Eritrea til havet. Den to år gamle krigen har utgangspunkt i uklare grenser oppe i fjellene.

Eritrea ber nå om flyslipp av mat til en halv millioner mennesker. 550000 mennesker er på flukt fra krigen, og over 320000 rammes av tørke nær grensa til Sudan.

Sikkerhetsrådet i FN vedtok i går en tolv måneders våpenblokade av både Etiopia og Eritrea. Men blokaden er meningsløs siden begge de fattige diktaturstatene er aktive på verdens våpenbørser. Etiopias regjering raste mot vedtaket med ordene «vanære og skam» i går.

Våpen og mat

De etiopiske styrkene har den siste uka tatt store deler av det omstridte grenseområdet mellom de to landene. De 200000 menneskene på flukt dro hals over hode fra provinshovedstaden Barentu, fire mil inne i Eritrea. Soldater, artilleri mat og drivstoff ble i går fraktet over den etiopiske grensa, på vei til soldatene ved fronten. Barentu er kommandosenter for den eritreiske hæren.

Men en talsmann for den etiopiske regjeringen sa i går at det ikke er noe regulært erobringstokt Etiopia nå gjennomfører.

- Selv om vi vil beholde området, har vi ikke råd til det, sa regjeringstalsmann Haile Kiros.

Han sier landet som nå er tatt skal brukes til å forhandle fram en eritreisk tilbaketrekking fra områder de tidligere har tatt.

Blodig slagmark

I forrige uke fikk titusener av lutfattige etiopiske rekrutter ordre om å krype opp av skyttergravene sine og storme eritreiske skyttergraver. Eritreiske talsmenn beskriver området som en blodig slagmark av etiopiske soldater.

I regionen Gash Barka har representanter for Verdens matvareprogram sluttet å dele ut mat til de sultende, fordi det er for farlig å være der. Krigen mellom de to landene kan skyldes noe så enkelt som en dyp mistro mellom de to landenes ledere. Den eritreiske regjeringen støtter opposisjonelle grupper som kjemper mot den upopulære regjeringen til Meles i Etiopia.

Meles er tigreaner, ei lita etnisk gruppe, som sammen med eritreerne nedkjempet sovjetkommunisten Mengistu Haile Mariam på slutten av 1980-tallet. Eritrea vant uavhengighet, mens tigreanerne vant hele Etiopia. Politiske observatører mener dagens krig skyldes rivalisering mellom eritreere og tigreanere fra denne tida.

NEDERLAG: Eritreiske krigsfanger, noen av dem sårede, drives inn i Etiopia av Etiopiske soldater, nær grensa mellom de to landene.