TOK GREP: Den franske presidenten Francois Hollande har måttet tåle sterk kritikk etter at skatteskandalen ble kjent. Nå tvinger han franske ministre til å legge alle kortene på bordet. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP PHOTO
TOK GREP: Den franske presidenten Francois Hollande har måttet tåle sterk kritikk etter at skatteskandalen ble kjent. Nå tvinger han franske ministre til å legge alle kortene på bordet. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP PHOTOVis mer

Må vise fram ALT

Franske ministre må fram i lyset med alt av kontanter, kontoer, fond, eiendommer, kunst, smykker og biler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske ministre legger for første gang fram en oversikt over formue og eiendeler.

Statsminister Jean-Marc Ayrault og 36 andre ministre og statssekretærer offentliggjør oversiktene klokken 17 mandag ettermiddag på regjeringens nettsider.

Listene kommer til å granskes nøye. Spesielt gjelder det ministre man regner med har mye å bokføre, som den kunstelskende utenriksministeren Laurent Fabius.

Skandale Regjeringen og president François Hollande jobber hardt for å demonstrere åpenhet og etterrettelighet som følge av skandalen knyttet til tidligere budsjettminister Jerome Cahuzac.

Cahuzac nektet i flere måneder for å ha en hemmelig konto i utlandet, og det skapte storm da han til slutt måtte innrømme at han har hatt sveitsisk konto i årevis.

Der står det i alt 600.000 euro, og Cahuzac anklages for skattesvindel.

Raseri En meningsmåling viste nylig at 63 prosent av franskmennene mener åpenhet nå er nødvendig.

Det er imidlertid også frykt for at åpenheten skal slå tilbake og heller skape raseri over stor rikdom blant ministre i et land som sliter med nedgang og innsparing, melder nyhetsbyrået AFP.

Hollande jobber hardt for å bedre imaget og frykter merkelappen champagnesosialister, skriver avisen Financial Times.

Debatt Hollande har som president allerede lagt fram oversikten over sin formue. Nå vil han videre forslå å innføre som lov at folkevalgte og politiske ledere skal offentliggjøre lignende lister.

I et land der formue og inntekt regnes som private anliggender, har det skapt omfattende debatt.

- Dette kunne ikke på noen måte ha hindret Cahuzac-skandalen, sier tidligere statsminister og opposisjonspolitiker François Fillon til AFP.

Andre har valgt en mer humoristisk tilnærming. Kulturministeren Aurelie Filippetti har ført opp en David Beckham-T-skjorte på sin oversikt.

(NTB)

TATT MED GULLBUKSENE NEDE: Tidligere minister Jerome Cahuzac var den i den franske regjeringa som blant annet sto ansvarlig for å få bukt med skatteunndragelser. Cahuzac måtte gå av da det ble kjent at han hadde 4,5 millioner kroner plassert på en hemmelig konto i utlandet. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO
TATT MED GULLBUKSENE NEDE: Tidligere minister Jerome Cahuzac var den i den franske regjeringa som blant annet sto ansvarlig for å få bukt med skatteunndragelser. Cahuzac måtte gå av da det ble kjent at han hadde 4,5 millioner kroner plassert på en hemmelig konto i utlandet. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO Vis mer