Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må vitne for Slobo?

Et celebert kobbel av verdens ledere på 90-tallet risikerer å bli innkalt som vitner i rettssaken mot Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton, EUs «utenriksminister» Javier Solana, Thorvald Stoltenberg og Knut Vollebæk kan da bli en del av Milosevics forsvarsstrategi.

Det er Milosevics advokat Zdenko Tomanovic som sier at Slobodan Milosevic vil innkalle vestlige ledere som vitner når rettssaken mot ham begynner tirsdag neste uke.

Fredsfaktor?

- Milosevic vil kreve at alle statslederne som snakket med ham og takket ham og sa han var en fredsfaktor på Balkan, skal møte som vitner, sier Tomanovic.

Han vil ikke opplyse hvem Milosevic vil innkalle, men sier det kan bli snakk om USAs ekspresident Bill Clinton og NATOs tidligere generalsekretær Javier Solana med flere.

Også de tidligere utenriksministrene Thorvald Stoltenberg og Knut Vollebæk risikerer å bli innkalt som vitner.

Stoltenberg sier gjennom sin sekretær til Dagbladet at han ikke er innkalt som vitne. Knut Vollebæk sier at han ikke er innkalt som vitne, og at han ikke vil gi noen kommentar ut over dette.

- Jeg vil forholde meg til en innkallelse når den eventuelt foreligger, sier Vollebæk.

Thorvald Stoltenberg var FNs fremste fredsmekler i det tidligere Jugoslavia fra 1993 til 1995. Det var i de åra krigen i Bosnia raste som verst, og FN-soldater måtte se på at rundt 6000 muslimske bosniere ble massakrert av den bosnisk-serbiske hærledelsen i Screbrenica.

Kritisert

Stoltenberg har møtt Slobodan Milosevic en rekke ganger, og ble kritisert for å være serbervennlig, før Dayton-avtalen før jul i 1995 stanset krigshandlingene i Bosnia.

Her ble Milosevic presset til å akseptere en fredsavtale. Men sammen med presset fikk han respektfull omtale av ledere i det internasjonale samfunn for at han aksepterte en fredsløsning. Det er blant annet dette Milosevic nå vil bruke i sitt forsvar.

Sentral

Knut Vollebæk var som norsk utenriksminister formann i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i 1999. Det var OSSE som hadde ansvaret for det internasjonale observatørkorpset i Kosovo da Vesten under USAs ledelse bombet Jugoslavia og hundretusener av albanere ble tvunget til å forlate Kosovo.

Også han har møtt Milosevic mange ganger, og kan bli oppfattet som et sentralt vitne for Milosevic.

GAMLE «KJENTE»: Thorvald Stoltenberg diskuterer situasjonen i Jugoslavia med daværende president i Serbia, Slobodan Milosevic, i 1995.
Hele Norges coronakart