Tsjernobyl

Må vokte «helvete på jord»

Ukrainske styrker står klare i et av verdens mest radioaktive områder, i tilfelle russisk invasjon.

ISOLERT SONE: Den korteste veien fra Russland til den ukrainske hovedstaden passerer gjennom den isolerte sonen rundt Tsjernobyl. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / NTB
ISOLERT SONE: Den korteste veien fra Russland til den ukrainske hovedstaden passerer gjennom den isolerte sonen rundt Tsjernobyl. Foto: Tyler Hicks / The New York Times / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tsjernobyl-området var i mange år høyt på lista over jordas farligste steder på grunn av radioaktiviteten - og har blitt karakterisert som «helvete på jord».

Nå har det ukrainske militæret utplassert sikkerhetsstyrker i området, til tross for at det fortsatt er svært radioaktivt.

Det var i fjor at Russland sendte store styrker til grensen mot Ukraina. Det er anslått at 100 000 russiske soldater er utplassert. På andre siden av grensa har ukrainske soldater gravd seg ned i skyttergraver.

I 2014 okkuperte Russland Krim-halvøya, til unison fordømmelse fra Ukraina og omverden. For Putin derimot var det en stor seier.

Ved å holde øvelser og stasjonere soldater nær grensa til Ukraina de siste månedene, og ved å delta i en stor militærøvelse i Hviterussland, har konflikten den siste tida trappet ytterligere opp, ifølge NTB.

Russland kan angripe «når som helst», advarte USA nylig.

- Må forsvare det

Men mens mesteparten av troppsoppbyggingen er fokusert i øst, er den korteste veien fra Russland til Ukrainas hovedstad, Kiev, fra nord, skriver The New York Times, som har omtalt saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer