FORSVARERE: 
Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra befinner seg i California denne uke i forbindelse med et bevisopptak i terrorsaken.. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra befinner seg i California denne uke i forbindelse med et bevisopptak i terrorsaken.. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

- Må vurdere å gå mot Breiviks vilje

Anders Behring Breiviks forsvarere mener det nå blir enda viktigere å forklare det uforklarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CALIFORNIA (Dagbladet): Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra ble ikke overrasket da de i går fikk tilgang til konklusjonene i sakkyndigerapporten om Breiviks psyke, som konkluderer med at den terrorsiktede 32-åringen ikke er tilregnelig.

Men konklusjonen om at Breivik er psykotisk og lider av paranoid schizofreni får åpenbart konsekvenser for forsvarernes strategi. Lippestad og Bæra sier de kan komme i situasjoner hvor de ikke kan følge sin klients ønsker.

- Denne saken er full av dilemmaer. Det er et klart utgangspunkt at klienten skal være førende i valg av strategi, og vi søker å være enige med ham. Men hvis vi ikke blir enige, kommer vi opp i et etisk vanskelig landskap. Det blir for enkelt å si at man enten må følge alle klientens ønsker eller trekke seg. Da forutsetter man at klienten forstår og vet sitt eget beste. Hvis klienten ikke vet det, blir spørsmålet om det blir etisk forsvarlig å følge hans ønsker eller om vi må gjøre andre vurderinger, sier Lippestad til Dagbladet.

- Vi tror ikke denne problemstillingen oppstår, men hvis den gjør det, må vi foreta de valgene som vi mener totalt sett blir etisk riktige. Vi kan ikke utelukke at vi vil gjøre valg som er mot hans vilje, sier Lippestad.

Annen virkelighetsoppfatning Som Dagbladet har skrevet tidligere har Breivik kjempet mot å bli erklært utilregnelig. Han ønsket opprinnelig også japanske sakkyndige. Terroristen er også helt klar på at han oppfatter seg selv som frisk.

- Ønsker han å vise at han er tilregnelig?

- Jeg tror ikke han er opptatt av det. Han har en virkelighetsoppfatning som er veldig annerledes. Han mener han er en del av en revolusjon i Europa og det er det viktigste for ham.  Han er klar over at han har en annen virkelighetsoppfatning, men sier: Om seksti år vil alle ha samme virkelighetsoppfatning som meg. Han mener han har forstått noe vi andre ikke har.

Forstår reaksjoner Lippestad og Bæra sier de forstår at enkelte kan reagere hvis de ender med løsninger som går mot Breiviks vilje.

- Jeg skjønner veldig godt at noen kan ha innvendinger mot dette. Men vi sitter med et totalt kunnskapsbilde og må gjøre våre vurderinger ut fra det. Vi har ikke som et overordnet mål at vi skal ha denne saken. Vårt mål er at han skal ha en rettferdig rettergang og at han får behandlingen han har krav på, sier Lippestad.

- Hvis han ikke er enig med oss i strategien framover, blir det vanskelig. Men det er for tidlig å si og det avhenger blant annet av den endelige konklusjonen etter at rapporten er blitt vurdert av den rettsmedisinske kommisjonen, sier Lippestad.

- Alt vi har gjort hittil har vært forankret hos ham. Det grunnleggende er at vi skal ivareta rettssikkerheten hans i alle stadiene av saken, sier Bæra.

I California Forsvarene vil gå nøye gjennom beskrivelsene av Breiviks psyke.

- Så vidt vi skjønner mener de at det har vært en utvikling over veldig lang tid. Da blir spørsmålet hvorfor det ikke er oppdaget, hvorfor han ikke er blitt tatt hånd om og hvorfor han ikke har fått behandling. Å forklare det uforklarlige blir enda mer relevant nå som vi har disse opplysningene.

Lippestad og Bæra befinner seg i California denne uke i forbindelse med et bevisopptak i terrorsaken.