Maartmann-Moe: - Uproblematisk

- Ordningen er godt nok regulert og uproblematisk. Når systemet får gått seg til, blir det fornuftig, sier leder Kjell Maartmann-Moe i Almenpraktiserende lægers forening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Maartmann-Moe var det før fastlegeordningen en fast pris på pasientlister.

- Da betalte en lege 17 prosent av gjennomsnittet av driftstilskudd og refusjonene fra folketrygden de siste tre åra. Utstyr og inventar kom i tillegg. Nå bestemmes prisen av hvordan selger og kjøper vurderer verdien av den opparbeidede praksisen, sier Maartmann-Moe.

- Det er bedre økonomi i en godt opparbeidet praksis med en strategisk beliggenhet som har gode journalsystemer, stabilt personale, godt arbeidsmiljø og fulle pasientlister. Da blir prisen høyere her enn i mindre attraktive praksiser, sier Maartmann-Moe.

Han avviser likevel at det i dag er et fritt marked:

- Den selgende kollega melder fra at han vil selge, men det er kommunen som utlyser lista. Når søkerlista foreligger, plukker kommunen ut hvem som skal få den, i samarbeid med de gjenværende legene i gruppepraksisen.

Han understreker at prisen gjelder både inventar/utstyr og opparbeidet praksis med pasienter (goodwill).

- Blir ikke kjøper og selger enige om prisen i løpet av fem uker, settes det ned ei nemnd som avgjør den. Da er både selger og kjøper bundet av det nemnda bestemmer.