Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Macaca»-mannen erkjente nederlaget

Demokratene jubler i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 21 norsk tid holdt den republikanske senatoren George Allen  en pressekonferanse der han erkjente valgnederlaget i Virginia, noe staben hans hadde lekket til de største mediene flere timer i forkant.

Dermed kom avklaringen alle har ventet på i valgthrilleren.

- Folket i Virginia har talt, og jeg respekterer deres avgjørelse. Bibelen lærer oss at det er en tid og et sted for alt, og i dag ringte jeg og gratulerte Jim Webb, sa Allen ifølge blant andre CNN.

Bare en halvtime etterpå smilte demokratiske senatorer fra øre til øre på en pressekonferanse i Washington D.C.

- Valget er over, kunngjorde de.

Seieren i Virginia bringer demokratene kontrollen over senatet, der de nå vil ha flertall med 51 mot 49 plasser. Hadde resultatet blitt 50-50 ville republikanerne fremdeles hatt flertallet i saker som går langs partilinjene, på grunn av dobbeltstemmen til visepresident Dick Cheney.

Kunne krevd omtelling

Allen tapte kampen om senatplassen med bare rundt 7200 stemmer av totalt 2,37 millioner, og hadde etter delstatens valglover rett til å kreve omtelling. Om han hadde gjort det kunne det tatt mange uker før amerikanerne ville hatt et endelig valgresultat på bordet.

ETTERLENGET: Da en av rådgiverne til Allen holdt pressekonferanse i går, ville partileiren ikke gå med på at slaget var tapt. Men det skjedde i kveld. Foto: SCANPIX/AP
ETTERLENGET: Da en av rådgiverne til Allen holdt pressekonferanse i går, ville partileiren ikke gå med på at slaget var tapt. Men det skjedde i kveld. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Men senatoren og hans stab har altså kommet fram til at republikanerne ikke har noe å tjene på å dra ut en prosesss der utfallet trolig ville blitt tap uansett.

Allen er kandidaten som noen mener har hatt den mest katastrofale valgkampen av alle. Hans store forsprang på motkandidaten ble i løpet av noen få uker spist opp av en rekke stygge bommerter.

Den mest famøse er bemerkningen der han offentlig kalte en demokratisk valgarbeider med indisk bakgrunn for «Macaca» - et ord som enten er betegnelsen på en aperase som er utbredt i Afrika og Asia, eller fransk nedsettende slang for afrikaner.

* Se video av skandalen her

Han fulgte opp blant annet med et forsøk på å grave i fortida til motstanderen Jim Webb, det vil si de skjønnlitterære bøkene hans, der en hovedperson ser en naken stripper gå i spagat over en banan.
- Må heve oss over forskjeller
I kongressvalget på tirsdag vant demokratene også flertallet med stor margin i Representantenes hus, noe som medfører at president George W. Bush blir tvunget til å samarbeide tett med sine politiske motstandere de neste to åra.

- Det amerikanske folket forventer at vi hever oss over partiforskjeller, og min administrasjon vil gjøre sin del, sa presidenten i dag.

I går vedgikk han at republikanerne «fikk bank» på valgdagen.

image: «Macaca»-mannen erkjente nederlaget
<B>SKANDALEMAKER:</B> Senator George Allen har ikke hatt den mest vellykkede av årets valgkamper i USA.
Hele Norges coronakart