Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Macho-bygder skremmer bymenn

Jakt- og fiskekultur gjør at menn vegrer seg mot å flytte til små bygder, ifølge en studie fra NTNU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis «gutteklubbene» i bygdene er basert på jakt, fiske og friluftsliv, kan det være vanskelig nok å få innpass hvis du kommer utenfra, sier geografen Nina Gunnerud Berg ved NTNU i Trondheim til Dagsavisen.

Mor skal passe barna

Berg har intervjuet menn som har bodd i Oslo, Bergen eller Trondheim store deler av livet, men som av ulike grunner har valgt å flytte ut på landsbygda.

Forskeren kan også fortelle om fordommer intervjuobjektene er blitt utsatt for. For eksempel kan en mann som tar ut pappapermisjon, risikere å bli uglesett.

- Det å ta hånd om spedbarn og småbarn blir gjerne betraktet som mødrenes hovedansvar, hevder Berg.

En mannlig sykepleier fra Oslo møtte motbør på et sykehjem i ei lita bygd, opplevde også fordommer. De eldre kunne ikke forstå at han var sykepleier og ikke lege, og kvinnelige kolleger var veldig opptatt av å kontrollere om han gjorde en god jobb.

Ungkarssjef ler av bygutta

Kjetil Nærheim, innbygger i lille Suldal i Rogaland og sjef for den populære Ungkarsfestivalen, ler av de forskremte gutta fra byen.

- De har altfor mange fordommer til bygdene. Det er det ingen grunn til, forsikrer Nærheim overfor Dagsavisen.

<B>REDDE BYGUTTER: En maskulin jakt- og fiskekultur skremmer mange storbymenn fra å flytte ut på landet.
Hele Norges coronakart