Macho-holdninger sprer aids

Inngrodd mannssjåvinisme er et stort problem i kampen mot hiv-viruset i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg kom Sør-Afrikas president Thabo Mbeki denne uka med nye uttalelser som har vakt sterk kritikk og harme. Mbeki sa under et besøk i USA at han personlig ikke kjenner noen som har dødd av aids. Uttalelsene hans skaper igjen frykt for farlig bagatellisering av det enorme problemet. Sør-Afrika er ett av landene som er hardest rammet av aids.

Holdninger

Mange afrikanske menn er fortsatt overbeviste machoer, kjekkaser som syns det er feigt å bruke kondom og at tilfeldig sex nærmest er en mannlig menneskerett. Slike holdninger har brakt deltakerne på den store ICASA-konferansen om aids i Nairobi til fortvilelse.

- Den typiske afrikaner er en vandrende hiv-risiko, sier enkelte av deltakerne på konferansen i den kenyanske hovedstaden. Det er harde ord, men skjønnmaling av situasjonen er ikke til hjelp for noen, blir det sagt.

Farlig

De farligste mulige smittekildene er langtransportsjåfører og landarbeidere som streifer om for å finne arbeid. De er langt hjemmefra, ensomme og uten faste sexpartnere, og de lar seg derfor lett friste til å bli horekunder, sier fagfolk på ICASA-konferansen.

«I've got money and I miss my honey» lyder det rimende omkvedet: - Jeg har penger og jeg savner kjæresten min. - Dette handler om det mannlige ego, sier den zimbabwiske bistandsaktivisten Cary Alan Johnson rett ut.

Eneste farbare vei ut av denne hengemyra er å endre de afrikanske mennenes holdninger, mener han og hans kolleger. Men dette er en like omfattende som vanskelig oppgave, viser vitenskapelige studier som ble lagt på bordet i Nairobi.

Undervisning

I Sør-Afrika går man likevel i gang med oppgaven, i form av programmet «Menn som partnere». Her har 139 frivillige fra forsvaret, arbeidslivet og landets mange arbeidsledige deltatt i et undervisningsopplegg og latt seg intervjue før og etter undervisningen.

Før undervisningen sa 56 prosent at det er mannen og mannen alene som skal bestemme om han skal bruke kondom under et samleie. Etter undervisningen var tallet falt noe - men bare til 48 prosent.

Andelen menn som før undervisning sa at kvinner «egentlig ikke mener det» når de sier nei til sex, lå også på 56 prosent, mens det etterpå var falt til 41 prosent. Det vil ta mange år å utrydde slike holdninger, og imens vil aids-døden herje videre i Afrika, tror ekspertene.

(NTB)

HØY TEMPERATUR: Demonstranter sier sin mening under aids-konferansen i Nairobi, Kenya, denne helga. Aktivistene krever blant annet lavere priser på de livsviktige medisinene.