«Macho-praten» som kan felle Trump

For USAs president Donald Trump er det spesielt viktig å vinne støtten til én velgergruppe i årets valg. Nå kan han miste den rødeste staten på grunn av dem.

TUSCON: Under mandagens valg-rally kom Trump med nok et frieri mot en velgergruppe han sliter med - nemlig forstadskvinner. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er ikke spesielt glade i Trumps stil, men frykter Demokratenes politikk. For fire år siden var forstadskvinnene en velgergruppe som i stor grad hjalp Trump inn i Det hvite hus. Han bekjempet Hillary Clinton og vant majoriteten av stemmene deres med fem prosentpoeng.

Nå har trenden snudd.

Ved mellomvalget i 2018 var det et skifte i områdene utenfor de store byene, mye på grunn av disse kvinnene. Demokratene gikk fram i mange av forstedene, og fikk flertall i Representantenes hus. Særlig var det hvite, universitetsutdannede kvinner som snudde Trump ryggen. De var blant annet uenige i innvandringspolitikken hans.

Utviklingen har fortsatt.

Sjanseløs uten

I en meningsmåling presentert i New York Times, ligger Trump bak Biden i forstedene til Philadelphia i Pennsylvania, men foran i forstedene til Milwaukee. Andre meningsmålinger viser at Biden har et knapt forsprang i Wisconsin, der et stort antall kvinner mener demokraten er den beste kandidaten.

I 2016 vant Trump Wisconsin med rundt 23 000 stemmer, Pennsylvania med rundt 44 000 stemmer og Michigan med rundt 10 000 stemmer. Hvis utfallet hadde vært Clinton framfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Det er ikke bare her pila peker i feil retning for Trump. Nå er også Texas en vippestat. Delstaten har ikke siden 1976 kåret en demokrat til vinner i presidentvalget, og Trump er trolig sjanseløs uten seieren. Også i knallrøde Nebraska, som bare én gang det siste halve århundre har kåret en demokrat til vinner, ser det dårlig ut for presidenten, ifølge Politico.

- Hvis du ser på trøbbelet som Trump står overfor i forstedene, går det igjen flere steder. Svikten du ser i Nebraskas 2. kongressdistrikt (som omfatter kjernen i hovedstadsområdet Omaha, journ.anm.), vil du også se i Dallas i Texas, Charlotte i Nord-Caroline, Sioux Falls i Sør-Dakota og Orange County i California (…). Det er et veldig sammenhengende problem for ham, sier Ryan Horn, en republikansk medierådgiver i Omaha, til Politico.

Når det kommer til oppslutningen blant forstadskvinnene i de viktige vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona leder Biden med 23 prosentpoeng, ifølge en ny måling foretatt av Siena College på vegne av New York Times. Blant kvinnelige velgere på nasjonal skala støtter 54 prosent demokraten og 40 prosent Trump, viste en måling fra Morning Consult tidligere i oktober.

IHUGA FANS: Mange Trump-tilhengere trosset regnværet og møtte opp for «Trump-rally» i Johnstown, Pennsylvania 13. oktober. Video / Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

- Sjåvinisme og macho-prat

Trump har flere ganger på de siste velgermøtene forsøkt å appellere til ulike minoritetsgrupper, blant dem nettopp forstadskvinnene. Nok en gang gjorde han et poeng av sin tidligere beskrivelse av dem på gammeldags vis som «forstadshusmødre» natt til tirsdag norsk tid.

- Jeg vil ikke bygge lavinntektsboliger ved siden av husene deres, sa Trump på et velgermøte i Tucson i Arizona.

- Det er utrolig hvordan kvinnene liker meg på denne siden, ikke sant? fortsatte han og skuet ut blant publikum på sin høyre side.

Denne «utdaterte» retorikken er en av årsakene Hilmar Mjelde, seniorforsker ved Norwegian Research Centre (NORCE), trekker fram når han blir spurt om hvorfor Trump har mistet oppslutningen blant velgergruppen.

HARD KAMP: Trump har en stor jobb foran seg om han skal ta igjen forspranget til Joe Biden. Samtidig flykter én av velgergruppene som i stor grad hjalp ham inn i Det hvite hus. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
HARD KAMP: Trump har en stor jobb foran seg om han skal ta igjen forspranget til Joe Biden. Samtidig flykter én av velgergruppene som i stor grad hjalp ham inn i Det hvite hus. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

- Gapet vi ser har i stor grad med utdanning og ideologisk moderasjon å gjøre. Kaoset, Trumps krasse og vulgære retorikk, hans sjåvinisme og macho-prat appellerer ikke til pragmatiske mødre som er opptatt av helseordninger, er sosialt tolerante og opptatt av generell politisk og sosial stabilitet. Mange av disse vil likevel stemme på Trump av ren partilojalitet, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at partiidentifikasjon fortsatt er den viktigste faktoren når det gjelder hvem folk stemmer på.

KOMPLISERT: Flere ganger har en presidentkandidat vunnet valget til tross for at han har færre stemmer enn motstanderen. Slik fungerer det amerikanske valgsystemet. Vis mer

- Som vi er på 1950-tallet

Mjelde mener Trump appellerer sterkest til hvite menn med lav utdanning, og som har autoritære og nasjonalkonservative holdninger: Menn som ikke akkurat kan betegnes som feminister.

Forstedene i USA har også de siste åra opplevd solid vekst, og består ikke lenger bare av hvit middelklasse. De er blitt mer mangfoldige, rent etnisk og økonomisk sett.

- Trump og hans verdisett og velgere er rett og slett frastøtende og truende for mange kvinner, sier Mjelde.

- «Mismatchen» ser vi i måten Trump snakker til forstadskvinner på. Han snakker som om vi er på 1950-tallet og mor står i kjole på kjøkkenet og far er på jobb. Dagens forstadskvinner er derimot selvstendige og mangfoldige, forklarer han.

Mange republikanske kvinner tok sjansen på Trump av ren partilojalitet i 2016, og mange vil nok fortsatt gjøre det i årets valg. Men tvilen om han er kompetent som president kommer han ikke lenger til gode i det uføre USA er i nå, forteller seniorforskeren.

- Kvinner (og menn) flest vil ha stabilitet og resultater, men under Trump er det uroen og kaoset som rår. Trump må nok kompensere med enda større oppslutning fra hvite arbeiderklassevelgere og latinere, samt svarte menn, skal han vinne i år. Og han har altså fortsatt rimelig god sjanse til å bli gjenvalgt, for dette er også store velgergrupper, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer