Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Machokultur hos norske befal

Landstillitsvalgt for de vernepliktige, Knut Sverre Skurdal Andresen, mener det eksisterer en machokultur blant befal i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Machokulturen fører til at soldater blir kjørt for hardt, og at signaler om at troppen er utslitt, blir ignorert, sier Skurdal Andresen, som hevder problemet er utbredt.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, men er skeptisk til det han kaller en konkurranse mellom enkelte av befalene i Forsvaret om å ha den beste troppen.

- Befalene ønsker å ha en best mulig tropp. I utgangspunktet er dette bra, men noen ganger fører det til at troppen blir presset til å yte ekstra. Når sikkerhetsgrensen blir krysset, er det farlig. Soldatene sier at de ikke greier mer, men befalet insisterer, mener Skurdal Andresen.

- Tar aldri feil

Befal på troppsnivå er ofte nyutdannede med to til fire års utdannelse.

- Det er en bra utdanning, men erfaringen til befalene kan være mangelfull. De blir pålagt et stort ansvar, og dette kan føre til svikt i rutinene, sier Skurdal Andresen.

Han mener også at det eksisterer en gyllen regel blant mange befal om at de aldri gjør feil.

- For mange er det også vanskelig å innrømme at de har gjort en feil. Dette er farlig hvis feilene går på det sikkerhetsmessige, sier Skurdal Andresen.

Sikkerhet

Generalmajor Kjell Grandhagen er sjef for sjette divisjon, hvor den tragiske drukningsulykken fant sted. Granhagen er ikke enig i Skurdal Andresens kritikk.

- Min oppfatning er at både yngre og eldre befal hos oss er svært sikkerhetsorienterte i det de gjør. I forhold til den store aktiviteten vi har, og den krevende virksomheten vi driver, mener jeg det er veldig sjelden vi har slike ulykker, sier Grandhagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media