INTERVENSJONSSTYRKE: Frankrikes president Emmanuel Macron lanserte ideen om en europeisk intervensjonsstyrke i en tale i fjor. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
INTERVENSJONSSTYRKE: Frankrikes president Emmanuel Macron lanserte ideen om en europeisk intervensjonsstyrke i en tale i fjor. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpixVis mer

Macron får med seg åtte andre land i ny europeisk intervensjonsstyrke

Forsvarsministrene fra i alt ni europeiske land undertegnet mandag en avtale om å opprette en ny militær intervensjonsstyrke.

Det er Frankrikes president Emmanuel Macron som har tatt initiativ til den nye styrken.

Nå har forsvarsministrene fra Belgia, Danmark, Estland, Frankrike, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia og Tyskland alle undertegnet en intensjonsavtale om å bli med.

Den nye intervensjonsstyrken skal formelt holdes utenfor EU. Det har vært nødvendig for å gjøre det mulig for Storbritannia og Danmark å bli med ettersom Storbritannia er på vei ut av EU, mens Danmark har stilt seg utenfor EUs forsvarssamarbeid.

- Vi mener det er viktig at vi yter vårt bidrag til å stabilisere en komplisert verden, sier Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge ham har Frankrike invitert med land som har vist i praksis at de er i stand til å stille opp på kort varsel.

- I mange tilfeller er hurtighet en avgjørende faktor, og vi har vist at vi er i stand til å treffe hurtige beslutninger, sier forsvarsministeren.

Tanken er at styrken blant annet skal kunne settes inn i humanitære kriser.

Mandagens intensjonsavtale ble undertegnet i forbindelse med EUs forsvarsministermøte i Luxembourg.