Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-skandalen:

Macron fyrer av skremmeskudd mot nettgigantene: «Våkn opp. De er for store»

Facebook og Google er i ferd med å bli for store til å bli kontrollert, mener Frankrikes president.

VIL GÅ HARDERE TIL VERKS: Frankrikes president Emmanuel Macron advarer om at Facebook og Google er i ferd med å bli for store til å kunne kontrolleres, og mener man kan bli nødt til å gå hardere til verks for å kontrollere selskapene. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Scanpix
VIL GÅ HARDERE TIL VERKS: Frankrikes president Emmanuel Macron advarer om at Facebook og Google er i ferd med å bli for store til å kunne kontrolleres, og mener man kan bli nødt til å gå hardere til verks for å kontrollere selskapene. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes president Emmanuel Macron advarer om at Facebook og Google er i ferd med å bli for store til å kunne kontrolleres, og mener man kan bli nødt til å gå hardere til verks for å kontrollere selskapene.

Han foreslår blant annet at internett-gigantene kan bli tvunget til å betale for «forstyrrelsen» de forårsaker i samfunnet, og at de må underkaste seg franske eller europeiske personvernregler.

Macron skryter av selskapene, som han sier investerer i Frankrike og franske arbeidere, men advarer likevel mot internett-gigantene - som han mener utgjør et klassisk problem i en monopolsituasjon: «De er enorme».

- På et tidspunkt så kan den amerikanske regjeringen, det amerikanske folk si «våkn opp. De er for store». Ikke bare for store til å feile, men for store til å bli styrt over - noe som er helt nytt, sier Macron i et intervju med magasinet Wired.

På dette tidspunktet kan myndighetene bli nødt til å gå inn og ta kontroll - innføre reguleringer, mener Macron og viser til at nettopp det skjedde med store oljeselskap i begynnelsen av oljealderen.

- Det var det som skjedde i starten av oljealderen, da man hadde store gigantselskap. Det er snakk om et konkurranseproblem.

Macrons uttalelser kommer etter krass kritikk mot Facebook i etterkant av den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen.

- Spørsmålet er ikke hvorvidt det bør finnes regulering. Spørsmålet er hvordan man skal gjøre det, sa selskapets grunnlegger, Mark Zuckerberg, selv forrige måned, via Facebook-direktør Sheryl Sandberg.

Avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab, slo ned som ei bombe før påske.

VIL VÆRE MED: Frankrikes president Emmanuel Macron har lyst til å være med på utviklingen av kunstig intelligens. Foto: Etienne Laurent / Reuters / NTB Scanpix
VIL VÆRE MED: Frankrikes president Emmanuel Macron har lyst til å være med på utviklingen av kunstig intelligens. Foto: Etienne Laurent / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Ekstremt mye makt

I ettertid har stadig flere tatt til orde for at det internasjonale samfunnet, samt enkeltnasjoner, tar grep for å innføre strengere regulering av Facebook.

Forrige helg sa Apple-toppsjef, Tim Cook, at det er «behov for en grunnleggende forandring», som følge av Facebook-skandalen.

- Denne bestemte situasjonen er så prekær, og har blitt så omfattende at det sannsynligvis er behov for en grundig utviklet regulering, sa han under en tale i Beijing, ifølge The Independent.

Elon Musk delte sitt syn på saken ved å slette Facebook-sidene til Tesla og SpaceX midt i skandaleuka for verdens største sosiale nettverk.

Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas, som i mange år har jobbet med spørsmål om ytringsfrihet og personvern, sa forrige uke til Nettavisen at avsløringen viser potensen i dataene Facebook er i besittelse av.

- Stikkordet her er at informasjon har alltid vært makt. Hvis du vil vite hvem som har makt, er det bare å se på hvem som sitter på informasjonen. Aktører som Facebook sitter på ekstremt mye informasjon, og i det ligger det potensial for ekstremt mye makt, sa Jon Wessel-Aas til Nettavisen.

- Enorme mengder data

I intervjuet med Wired advarer Macron også om at kunstig intelligens (AI) vil komme til å utfordre demokratiet, og at det potensielt sett «kan åpne opp en Pandoras eske» med personvernproblemer.

Han viser til at det i dag først og fremst er to land som driver AI-utviklingen og forskningen framover: USA og Kina.

- I USA så drives det utelukkende av privat sektor, med store selskaper og enkelte gründere som jobber med dem. Alle valgene de tar er private valg, som dreier seg om kollektive utfordringer. Det er nøyaktig det samme problemet man har med Facebook og Cambridge Analytica, eller selvkjørende biler, sier han.

I Øst samler også kinesiske selskap inn enorme mengder data. Dette «drives fram av en regjering som har andre prinsipper» enn europeiske regjeringer, påpeker presidenten. Han mener Europa må være med på å definere utviklingen og reglene for AI, dersom verdensdelen skal ha noe som helst kontroll og mulighet til å forsvare «vår» individuelle frihet.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling