Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Macron hevder han har bevis for kjemisk angrep fra Assad. Trump skaper full forvirring

Emmanuel Macron sier en reaksjon på angrepet i Syria kommer når det passer seg. - Det kan være veldig snart eller ikke snart i det hele tatt, sier Trump.

LOVER REAKSJON: Emmanuel Macron hevder i dag han har bevis for at Assad-regimet står bak det antatte kjemiske angrepet i Douma, og lover en reaksjon når det passer. Donald Trump forvirrer med sine nye Twitter-meldinger. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB Scanpix
LOVER REAKSJON: Emmanuel Macron hevder i dag han har bevis for at Assad-regimet står bak det antatte kjemiske angrepet i Douma, og lover en reaksjon når det passer. Donald Trump forvirrer med sine nye Twitter-meldinger. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes president Emmanuel Macron sier han har bevis for at kjemiske våpen - i hvert fall klor - ble brukt i Syria og at Assad-regimet står bak.

Presidenten sier at Frankrikes reaksjon vil komme i intervjuet med den franske TV-kanalen TF1.

- Kommer dere med en reaksjon? Snakker du med Donald Trump? fikk presidenten spørsmål om.

- Ja, hver dag siden begynnelsen av uka har våre team jobbet tett sammen. Vi har en avgjørelse å ta når tidspunktet er riktig, når vi mener det er hensiktsmessig og effektivt, sier Macron om en reaksjon mot Syria.

Trump lovet raketter

Macron presenterte selv ikke noen beviser, men Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sa tidligere på dagen at Macron skal bestemme om landets styrker skal utføre et angrep «på grunn av manglende respekt for den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen».

Det er dramatisk utvikling i saken som har ført verdenssamfunnet ut i høyspent den siste uka. Blant annet har USAs president lovet å angripe Syria med raketter.

Russland har svart med at de da vil skyte ned amerikanske raketter, mens Russland ambassadør til Libanon i tillegg har truet med å angripe amerikanske utskytningsbaser, være seg skip eller fly.

- Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», tvitret Trump i går.

Det ironiske med Trumps hardtslående Twitter-melding er at han med det gjorde seg skyldig i å gi Syria et slags forhåndsvarsel på at et angrep vil komme, noe som er akkurat det han skjelte Obama ut for å ha gjort i 2013.

Nye takter fra USA

Fløyta har derfor en annen lyd fra presidenten i dag, noe som gjør forvirringen større.

- Jeg har aldri sagt når et angrep mot Syria skal skje. Det kan være veldig snart eller ikke snart i det hele tatt! Uansett har USA, under mitt styre, gjort en god jobb med å kvitte seg med IS i regionen. Hvor er vårt «Takk, USA?», tvitrer han.

Angrep fra USA har imidlertid latt seg avvente. De har ønsket å få med seg sine Nato-allierte Storbritannia og Frankrike med å reagere på det antatte kjemiske angrepet fra Assad på egne borgere.

Minst 40 mennesker ble drept, og angrepet har først og fremst ført til økt spenning mellom USA og Russland og en frykt for at de to stormaktene kan havne i en konfrontasjon.

Storbritannia i ryggen

Verdens helseorganisasjon konkluderte i går med at det faktisk var et kjemisk angrep i Douma, basert på pasienter som ble tatt inn og symptomene de ble behandlet for. Ytterlige bevis har imidlertid vært vanskelig å framskaffe fordi Douma lenge har vært avsperret og isolert.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Etter angrepet sist helg har imidlertid syriske regjeringsstyrker tatt over området fra opprørsstyrker og det kan gjøre det enda vanskeligere å finne bevis for angrepet og hvor det stammet fra.

Det mener imidlertid Frankrike nå å ha. I går kveld innkalte britenes statsminister Theresa May til krisemøte, og det er ventet at hun i dag vil be sine ministere om støtte til britisk medvirkning i en fransk- og amerikanskledet militæraksjon i Syria.

Syrerne tømmer flyplasser

Den skarpe retorikken fra både Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May, har øyensynlig fått Syria til å ta forholdsregler.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har syriske regjeringsstyrker begynt å tømme både hovedflyplasser og militærflyplasser.

De forsøker å holde sine fly unna potensielle angrep, muligens ved å plassere dem ved russisk militærutstyr, fordi de mener amerikanerne dermed vil være mer skeptisk til å angripe.

Og det er nå mye som peker fram mot et angrep. Daily Telegraph skrev onsdag kveld at britiske ubåter har fått ordre om å flytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Opprustningen skjer slik at Storbritannia kan være klar til å delta i et angrep mot det syriske militæret, et angrep som kan være nært forestående.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!