Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Macron ligger an til å gruse Le Pen. Likevel kan han bli maktesløs som president

- Jeg vet godt hvilken oppgave jeg står overfor.

VALGET: Presidentkandidatene Marine Le Pen og Emmanuel Macron har fått flest stemmer i første valgrunde. Foto: Joël Saget og Eric Feferberg / AFP / NTB Scanpix
VALGET: Presidentkandidatene Marine Le Pen og Emmanuel Macron har fått flest stemmer i første valgrunde. Foto: Joël Saget og Eric Feferberg / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag ble det klart at sentrumspolitikeren Emmanuel Macron stakk av med seieren i første runde av presidentvalget i Frankrike. Like bak følger høyrepopulisten Marine Le Pen.

Etter at 97 prosent av stemmene er telt opp natt til mandag, viser resultatet at Macron får mest støtte med 23,9 prosent. Le Pen fikk 21,4 prosent av stemmene.

Til tross for at første runde i presidentvalget ble jevn, er det så godt som universell enighet om at Le Pen vil være sjanseløs når franskmennene returnerer til urnene i neste valgrunde om to uker.

Høyrepopulistiske Le Pen må klatre opp en bratt motbakke, dersom hun skal ha mulighet til å ta igjen Macrons enorme forsprang på meningsmålinger. En måling fra meningsmålingsinstituttet IFOP spår nemlig at sentrumskandidaten Macron kommer til å vinne den avgjørende valgrunden med 62 prosent av stemmene. Ifølge den samme målingen vil Le Pen få 38 prosent av stemmene.

Likevel sørger en rekke politiske kommentatorer og tallknusere for å minne folk på at meningsmålingene i forkant av høstens presidentvalg i USA viste at Hillary Clinton var storfavoritt. Dagens president i USA heter Donald Trump.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

- Stor oppgave

Etter å ha fått gratulasjonsmeldinger fra «hele Europa», har Macron allerede begynt å forberede seg på en framtid som Frankrikes president.

- Jeg tror at Macron er den som blir Frankrikes neste president. Han har også mest grunn til å være fornøyd, mens Le Pen nok ikke er det. Macron kunne nok ikke ha ventet seg et bedre resultat, mens det at Le Pen ser ut til å ende på rundt 21,7 nok er en stor skuffelse, sa Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, søndag kveld.

Men uten flertall i nasjonalforsamlingen kan Macron bli handlingslammet som president.

- Jeg vet godt hvilken oppgave jeg står overfor. Jeg tar fatt på denne oppgaven med største alvor, sa Macron da han holdt sin seierstale søndag kveld.

Med nærmere 24 prosent av stemmene kom han best ut i første runde i presidentvalget i Frankrike. Nå har han svært gode sjanser til å bli Frankrikes neste president - men det uten å ha et etablert politisk parti å støtte seg på, skriver NTB.

Arbeidet med å bygge opp et parlamentarisk flertall må begynne umiddelbart, advarte sentrumskandidaten.

- Det blir et flertall med nye ansikter og nye talenter, sa Macron.

39-åringen er den klart yngste personen som noen gang har vært i nærheten av å ha en sjanse til å bli president i Frankrike, ifølge The Guardian. Men all den tid hans politiske bevegelse «Eb Marche!» ikke faktisk er et politisk parti, er han avhengig av støtte fra sine konkurrenter for å få flertall i parlamentet.

- Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at vi er i stand til å styre dette landet, sa han videre.

Bratt motbakke for Le Pen

Marine Le Pen sier på sin side, etter at valgresultatet er klart, at «det er på tide å frigjøre det franske folk fra den arrogante eliten», ifølge Reuters.

- Det er en stor ære. Jeg er ydmyk. jeg vil gjerne uttrykke min dypeste takknemlighet, sa Le Pen på valgvaken til Nasjonal front. Dette skriver NTB.

Hun sa videre at hun tilbyr et alternativ i det franske presidentvalget.

- Dette resultatet er historisk. Det første steget er tatt, sa en strålende blid Le Pen til sine tilhengere, som svarte med øredøvende jubel og applaus.

Énmannsbevegelse

Macron har tidligere vært tilknyttet Sosialistpartiet. Han var rådgiver for president François Hollande fra 2012 og næringsminister fra 2014.

Men i august i fjor trakk han seg fra regjeringen. Da hadde han allerede meldt seg ut av Sosialistpartiet og startet sin egen énmannsbevegelse «En marche!» – «Fremad!». Den bevegelsen håper Macron nå at skal starte et «nytt kapittel» i fransk politisk historie.

- Vinner man et presidentvalg, får man ganske sterk vind i seilene, påpeker Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved UiO.

Han mener likevel at Macron står foran en formidabel oppgave. Partibyggingen må skje forferdelig fort hvis «En marche!» skal klare å kapre flertallet i valget til nasjonalforsamling. Det går av stabelen i midten av juni.

- En president uten parlamentarisk basis er ganske maktesløs i Frankrike. Da blir man i stor grad satt på sidelinjen, advarer Malnes.

Kan bli avhengig av allianser

Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, mener det klart beste alternativet for Macron vil være å bygge et flertall med egne kandidater.

- Da vil det gå en rød tråd fra presidenten til nasjonalforsamlingen. Hvis ikke vil han måtte sikre seg flertall gjennom allianser med andre medlemmer i nasjonalforsamlingen. Da vil han sannsynligvis hente støtte både fra den sosialdemokratiske siden og sentrum-høyre. Det vil gjøre flertallet mindre stabilt, sier Orban til NTB.

Malnes tror på sin side at avhoppere fra andre partier kan gi Macron viktig drahjelp.

- Spørsmålet er hvor mange sosialister som vil rømme over til Macron, og om det vil danne seg et nytt sentrumsparti rundt ham. Det er ikke usannsynlig at det vil skje, sier professoren, som også tror Macron kan regne med støtte fra en del politikere i det konservative partiet.

Tverrpolitisk støtte

Kjente politikere fra både venstre og høyre har allerede gått ut med støtte til Macron, og søndag kveld sa både høyrekandidaten François Fillon og Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon at de ville stemme på Macron i annen runde.

Macrons motstander i runde to blir Marine Le Pen fra partiet Nasjonal front på ytre høyre fløy. Flere meningsmålinger viser at Macron ligger an til å vinne denne siste valgrunden med god margin, og at velgere som stemte på rivaler som Fillon og Hamon i første runde, i stor grad vil stille seg bak ham for å holde Le Pen borte fra presidentpalasset.

(Dagbladet/NTB)