<strong>VALGET:</strong> Presidentkandidatene Marine Le Pen og Emmanuel Macron har fått flest stemmer i første valgrunde. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET AND Eric FEFERBERG
VALGET: Presidentkandidatene Marine Le Pen og Emmanuel Macron har fått flest stemmer i første valgrunde. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET AND Eric FEFERBERG Vis mer

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Macron og Le Pen videre til andre valgrunde

Emmanuel Macron leder med 23,11 prosent i første runde i presidentvalget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Macron og Le Pen går videre til andre valgrunde.

Stemmene telles opp

I første omgang så det ut til at Sentrumskandidaten Emmanuel Macron fikk 23,7 prosent av stemmene, mens Nasjonal front-leder Marine Le Pen fikk 21,7 prosent.

Etter at etter at 20 millioner stemmer var telt opp, viste det foreløpige resultatet at Marine Le Pen ledet.

Nå er 33,2 millioner stemmer telt opp, og det foreløpige resultatet gir ledelsen tilbake til Emmanuel Macron, med 23,11 prosent av stemmene i første runde i presidentvalget.

Tall fra det franske innenriksdepartementet viser at Marine Le Pen er forbigått. Hun har nå 23,08 prosents støtte.

De største byene, der støtten for Le Pen er svakere enn på landsbygda og i de mindre byene, er sist ut med å melde sine tall, skriver NTB.

De to går videre til andre runde av det franske presidentvalget dersom resultatet holder seg. Ifølge NTB er endelige resultater er ventet rundt midnatt søndag.

- Macron blir president
- Jeg tror at Macron er den som blir Frankrikes neste president. Han har også mest grunn til å være fornøyd, mens Le Pen nok ikke er det. Macron kunne nok ikke ha ventet seg et bedre resultat, mens det at Le Pen ser ut til å ende på rundt 21,7 nok er en stor skuffelse, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og fortsetter:

- For bare tre til fire uker tilbake lå hun jevn på 25 prosent på målingen. Dette viser at velgerne kan besinne seg når det kommer til stykket. Le Pen er ikke egnet til å være fransk president. Det burde være tindrende klart, sier professoren som sjøl hadde stemt på Macron om han hadde kunnet.

- Nytt kapittel

Macron synes å være fornøyd med resultatet.

– Vi starter et nytt kapittel i fransk politisk historie, sier Macron til nyhetsbyrået AFP.

<strong>PRESIDENTKANDIDAT:</strong> Emmanuel Macron og hans kone Brigitte på valgvake søndag. Foto: AP Photo/Thibault Camus
PRESIDENTKANDIDAT: Emmanuel Macron og hans kone Brigitte på valgvake søndag. Foto: AP Photo/Thibault Camus Vis mer

Macron ble møtt med jubel og applaus da han entret talerstolen på valgvaken i Paris søndag kveld, skriver NTB.

– På ett år har vi forandret den politiske situasjonen fullstendig, sa Macron i sin takketale søndag kveld.

– I dag, 23. april, talte det franske folk idet landet vårt går gjennom et unikt øyeblikk i sin historie. Og det svarte på vakrest mulig vis: ved å møte opp og stemme, sa Macron.

Marine Le Pen sier søndag kveld at «det er på tide å frigjøre det franske folket fra den arrogante eliten», skriver Reuters.

PRESIDENTKANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le pen? Video: CNN Vis mer

– Det er en stor ære. Jeg er ydmyk. jeg vil gjerne uttrykke min dypeste takknemlighet, sa Le Pen på valgvaken til Nasjonal front. Dette skriver NTB.

Hun sa videre at hun tilbyr et alternativ i det franske presidentvalget.

– Dette resultatet er historisk. Det første steget er tatt, sa en strålende blid Le Pen til sine tilhengere, som svarte med øredøvende jubel og applaus.

En ny måling fra meningsmålingsinstituttet IFOP spår at sentrumskandidaten kommer til å vinne den avgjørende valgrunden med 62 prosent av stemmene. Ifølge målingen vil Le Pen få 38 prosent av stemmene.

De to partilederne møtes til en avgjørende avstemning 7.mai.

Fillon: Svært skuffet

Den skandalebefengte Republikaner-kandidaten François Fillon sier han er svært skuffet over å ikke gå videre til andre runde i presidentvalget.

- Fillon er ute av fransk politikk. Republikanerne vil nå bli tatt over av andre. Nå er det duket for maktkamp i partiet, sier Malnes. Han er nå spent på om Fillon vil anbefale sine velgere å stemme på Macron.

- Jeg tror det. Hvis ikke vil det være et klart brudd med det som har vært politikken til partiet, med både Chirac og Sarkozy. Hvis Fillon og andre i partiet anbefaler velgere å stemme på Macron, så går det nok Macrons vei, sier Malnes.

Fillon viser støtte til Macron under en pressekonferanse fra hans hovedkvarter i Paris, skriver Tribune deGenève.

- Til tross min innsats og besluttsomhet har jeg ikke klart å overbevise dere.

Han sier at et ekstremistisk party nærmer seg makt, og at Nasjonal front er kjent for sin intoleranse og voldelighet.

- Det vil føre vårt land til konkurs. Ekstremisme vil bringe ulykke og splittelse til Frankrike. Jeg stemmer på Emmanuel Macron, sier Fillon.

Knusende nederlag for Sosialistpartiet
Sosialistpartiets leder Benoît Hamon erkjenner valgnederlag og oppfordrer alle sine tilhengere til å stemme på Emmanuel Macron i den avgjørende valgrunden, skriver NTB.

Hamon fikk ifølge Ipsos' valgdagsmåling kun 6,2 prosent av stemmene. Det er et historisk dårlig resultat for Sosialistpartiet.

Hamon erkjenner at nederlaget var knusende, og både han og sittende statsminister Bernard Cazeneuve ber Sosialistpartiets tilhengere om å stemme på Macron i andre valgomgang 7. mai.

Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon nekter å støtte noen av de to kandidatene som har gått videre til andre valgrunde i Frankrike, skriver NTB.

<strong>SKUFFET:</strong> Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon var tydelig skuffet etter søndagens valg, og nektet å vise støtte til verken Macron eller Le Pen. Foto: AP Photo/Francois Mori
SKUFFET: Venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon var tydelig skuffet etter søndagens valg, og nektet å vise støtte til verken Macron eller Le Pen. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer

Søndag kveld innrømmet Mélenchon at han er skuffet over at han kom på fjerdeplass i første valgrunde med om lag 19 prosent av stemmene. Samtidig erklærte han at han vil gjennomføre en spørreundersøkelse blant sine tilhengere om hvem de bør stemme på i andre valgrunde om to uker.

– Vi har skapt en entusiastisk og forent front. Og jeg ber dere om fortsatt å holde sammen, sa han da han talte til sine tilhengere på en valgvake i Paris.

Saken oppdateres.

Fakta presidentvalget

  • I dag skal franskmennene velge sin presidentkandidat. Av 11 kandidater, går to videre til andre valgomgang, som er 7. mai.
  • Nær 47 millioner franskmenn kan stemme. 1,3 millioner av disse bor utenfor Frankrike.
  • Valglokalene åpnet klokka åtte, og stenger mellom 19 og 20 i kveld.
  • Sikkerhetsoppbudet er enormt: Rundt 50 000 politi og 7000 soldater er ute på vakt, over hele landet.
  • Så seint som torsdag ble en politi drept i et terrorangrep på paradagata Champs Élysées.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer