ALVORSPRAT: - Du hører aldri på meg, sa Frankrikes president Emmanuel Macron til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman på G20-møtets sidelinjer. Foto: PA / NTB Scanpix
ALVORSPRAT: - Du hører aldri på meg, sa Frankrikes president Emmanuel Macron til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman på G20-møtets sidelinjer. Foto: PA / NTB ScanpixVis mer

Macron til draps­anklaget kronprins: - Du hører aldri

Videoklipp fanget deler av samtalen mellom Frankrikes president og Saudi-Arabias kronprins, som er anklaget for å ha orkestrert journalistdrap.

- Du hører aldri på meg, sa Frankrikes president Emmanuel Macron til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

- Nei, jeg lytter, selvfølgelig, svarte bin Salman.

Samtalen fant sted fredag under G20-møtet i Argentina. Det er det første internasjonale møtet for stats- og regjeringssjefer bin Salman har deltatt på, etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Et drap kilder i både tyrkisk og amerikansk etterretning mener bin Salman står bak. CIA mener sågar at det var kronprinsen som beordret drapet.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Fanget samtalen

Deler av de to statsledernes samtale på G20-møtets sidelinjer ble fanget på film og deretter publisert på Twitter av den engelskspråklige saudiarabiske avisa Saudi Gazette. De har nå tatt ned videoklippet.

I det om lag ett minutt lange videoklippet, kan man høre Macron og bin Salman diskutere.

Bakgrunnen for det som blir sagt, er noe uklar, men franske myndigheter fortalte fredag at den rundt fem minutter lange samtalen mellom Macron og bin Salman dreide seg hovedsakelig om to ting:

  • Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

Og

  • Drapet på Jamal Khashoggi, som fant sted på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober i år.

Ifølge en av den franske presidentens medarbeidere sa Macron til kronprinsen at internasjonale eksperter må få delta i etterforskningen av drapet på Jamal Khashoggi, skriver NTB.

- Jeg kan håndtere det

Den britiske avisa The Guardian har analysert hele klippet, særlig de delene hvor det er vanskelig å høre de to statslederne. Samtalen mellom dem skal ha gått omtrent slik, etter den ovennevnte utvekslingen:

- Fordi jeg fortalte deg. Dette var mer viktig for deg, sa Macron, og vendte ryggen til kameraet som forsøkte å forevige samtalen med bin Salman.

Deretter sa Macron noe mikrofonen ikke klarte å plukke opp, før bin Salman svarte:

- Det er OK. Jeg kan håndtere det.

Etter nok en periode hvor dialogen mellom de to ikke er hørbar, avslutter Macron samtalen slik:

- Jeg er en mann av mitt ord.

Kompishilsen

Samme dag markerte også bin Salman på annet vis.

Blant annet for måten han hilste på en annen statsleder, Russlands president Vladimir Putin.

Med store glis ga de hverandre en high five, og klemte litt på hverandre før åpningen av G20-møtet i Buenos Aires fredag.

Videoer og bilder av hendelsen spredte seg raskt.

Andre overskrifter fra G20-møtet inkluderer:

  • en middag mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping, som er i handelskrig med hverandre.
  • et kort stående møte mellom Trump og Putin, etter at et lengre møte mellom statslederne ble avlyst før møtet, som følge av situasjonen i Ukraina.