PRESIDENT: Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron i det franske presidentvalget. Foto: AFP PHOTO
PRESIDENT: Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron i det franske presidentvalget. Foto: AFP PHOTOVis mer

Presidentvalget i Frankrike 2017:

- Macron vinner presidentvalget med over 65 prosent av stemmene

Han blir Frankrikes yngste president noensinne. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron (39) i det franske presidentvalget. Han endte opp med 65,1 prosent oppslutning, imens Le Pen får 34,9 prosent av stemmene.

- Takk av hele mitt hjerte. Jeg vil ta dere på alvor. Jeg vil bruke all min energi til å få deres tillit, sier Macron i sin seierstale sent søndag kveld.

I talen henvender han seg også til motstanderen, høyrepopulisten Marine Le Pen.

– Til Marine Le Pen: landet vårt er splittet. Det er mye raseri der ute, det har vi sett. Vi må kjempe mot all ulikhet, jeg vil lytte til dere, og vi må sikre landet vårt. Vi skal stå sammen, vi må samle oss, sier han.

PARIS:  Tilhengere av Emmanuel Macron har samlet seg ved Louvre i Paris for valgvake. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
PARIS:  Tilhengere av Emmanuel Macron har samlet seg ved Louvre i Paris for valgvake. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Jubel på valgvake
Femten, fjorten, tretten.. Nedtellingen er i gang: Hvem vinner tidenes mest uforutsigbare franske valg? Lurer tusenvis av Macron-tilhengere foran glasspyramiden i Louvre, like før klokka 20 i kveld.

- Vår nye president blir… Emmanuel Macron. Tidenes yngste president, sier en dresskledd mann på scenen. Sakte, høytidelig – og tydelig. Publikum jubler, kaster seg om hverandre.

24-årige Milena Ladoucette, iført rosa Macron-t-skjorte, hopper og danser: Emmanuel Macron er nå Frankrikes president.

JUBEL: Vill jubel oppstod etter at de siste tallene kom kl 20.00  Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
JUBEL: Vill jubel oppstod etter at de siste tallene kom kl 20.00  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hold monsteret unna
- Frankrike kunne ikke stemme på monsteret Marine Le Pen. Hun er ultrarasist og fører en forferdelig arv etter nynazisten av en far. Macron er vi unges mann. Han er karismatisk og representerer hele landet, sier advokat Ladoucette til Dagbladet.

VALGVAKE: Milena Ladoucette er blant tilhengere av Emmanuel Macron har samlet seg ved Louvre i Paris for valgvake. 

Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
VALGVAKE: Milena Ladoucette er blant tilhengere av Emmanuel Macron har samlet seg ved Louvre i Paris for valgvake. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Like bak henne kommer en annen fyr jublende, i knallgul Macron-t-skjorte hvor det står at alle står sammen. I over et år har han banket på dører for at Frankrike skal få sin yngste president noensinne. Det til tross for at han ikke kan stemme sjøl.

- Haha, jeg kommer fra Mali. Men jeg elsker Macron, han har alt. Han er håpet for en hel verden, sier Abdullah Mayga (28) fra Mali.

PARIS: Abdullah Mayga mener Macron er håpet for en hel verden. Her er Mayga avbildet på Macrons valgvake. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
PARIS: Abdullah Mayga mener Macron er håpet for en hel verden. Her er Mayga avbildet på Macrons valgvake. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å samle oss
En ydmyk president, Emmanuel Macron, holdt like over klokka 21 sin seierstale. Det var ingen mann i seiersrus, men en mann som rakte ut hånda både til venstre og til høyre i fransk politikk, og som også tok med de mange hjemmesitterne som ikke orket å stemme, verken på Macron eller ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å samle oss. Jeg vil jobbe for å fjerne forskjellene som skiller oss. Jeg vil også jobbe for at franskmenn ikke skal være redde. Jeg vil få tilbake optimismen igjen, sier Macron.

For Frankrike er langt fra samlet etter dagens valg. I god tid foran valgdagen annonserte Macrons bevegelse En Marche! at alle franskmenn er invitert på valgfest foran Louvre-pyramiden, midt i Paris.

I kveld er bare noen tusen tilhengere på plass. Entusiastiske, men ikke mer enn det. Samtidig meldes det om bråk og demonstrasjoner andre steder i byen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gavin Lee i BBC melder om tåregass og kaos på en demonstrasjon ved Menilmontant-metrostasjonen i Paris. Her er både anti-Macron-folk - og anti-Le Pen-demonstranter.

Et delt Frankrike
Så mange som 25 prosent av Frankrikes 47 millioner stemmeberettigede valgte å stemme blankt eller å sitte hjemme: Hver fjerde franskmann mente altså at verken ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen eller den kommende presidenten Emmanuel Macron fortjente deres stemme.

- Det håper jeg Macron vil ta på alvor. Vi er et svært delt Frankrike nå, sier ingeniøren og Macron-tilhengeren Pascale Goannot (56).

Sammen med ektemannen var hun på plass foran Louvre-pyramiden i går kveld. Begge to valgte Macron som sin president.

- Han har lovet at han er mannen som skal samle høyre og venstre. La oss håpe han klarer det, sier Goannot.

Gratulasjonene strømmer inn
Den nyvalgte president Emmanuel Macron mottar nå gratulasjoner fra EU-ledere og andre statsledere. Den polske EU-sjefen Donald Tusk skriver på at Macron-seieren er en seier i en verden med "tyranni og falske nyheter".

GLAD: Statsminister Erna Solberg er glad for at franskmennene valgte Macron. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GLAD: Statsminister Erna Solberg er glad for at franskmennene valgte Macron. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for at Frankrike har valgt en president som klart signaliserer at han vil satse på felles løsninger i Europa og i EU.

- Vi trenger mer enn noen gang et sterkt og samlet Europa for å løse Europas felles utfordringer, sier hun til NTB.

EU: Angela Merkel mener det franske valgresultatet er en seier for et sterkt EU. Foto: Emmanuele Contini/NurPhoto
EU: Angela Merkel mener det franske valgresultatet er en seier for et sterkt EU. Foto: Emmanuele Contini/NurPhoto Vis mer

- Frankrike er en viktig aktør for Norge på en rekke områder. Vi har et felles verdigrunnlag, vi har mange felles interesser, og Frankrike er vår femte største handelspartner. Vi ser fram til å fortsette det meget nære samarbeidet vi har med Frankrike, sier Solberg.

Tysklands statsminister Angela Merkel gleder seg stort over Emmanuel Macrons seier i presidentvalget i Frankrike.

- En seier for for et sterkt EU, sier hun.

Også Storbritannias statsminister Theresa May gratulerer Emmanuel Macron med valgseieren.

- Statsministeren sender varme gratulasjoner til påtroppende president Macron, heter det i en uttalelse fra Mays kontor.

- Frankrike er en av våre nærmeste allierte, og vi ser fram til å arbeide sammen med den nye presidenten om en lang rekke spørsmål vi begge prioriterer, står det videre.

I kjent stil har USAs president Donald Trump tatt til Twitter for å gratulere Macron.

Spår at Macron vinner
Helt siden Macron vant første valgrunde med 24,01 prosents oppslutning, har det blitt spådd at han vil vinne andre valgrunde med over 60 prosent av stemmene. Le Pen fikk 21,30 prosents oppslutning i første runde.

Selv om det ser ut til at Macron også vil vinne den andre og avgjørende valgrunden, så vil valgseieren i år farges av hvor mange som stemmer blankt og hvor mange som sitter hjemme.

Mange dropper å stemme
Rett før valglokalene stengte, estimerte fransk TV at 25,3 prosent ikke har stemt. Om dette stemmer, er det et rekordhøyt tall.

Hjemmesittere og blanke stemmer kan avgjøre valget. Svært mange franskmenn går til valg for å stemme mot Le Pen. Samtidig har Nasjonal Fronts Marine Le Pen de ivrigste velgerne, som alle vil gå til valgurnene for å stemme. Derfor er det hovedsakelig Macron som vil tape på at folk stemmer blankt - eller blir hjemme.

- Å stemme Macron blir en stor, bitter pille å svelge for mange, som betyr at mange vil finne en «god unnskyldning» til å droppe å stemme. Som igjen kan gjøre Le Pen til president, sier Serge Galam til Dagbladet. Han er professor ved prestisjeuniversitetet SciencesPo.