Canada

«Mad Max»-hjelp: - Fascistisk psykopat

Canadas statsminister, Justin Trudeau, kan få uventet hjelp av en den aggressive vaksinemotstanderen og høyrefløypolitikeren Maxime Bernier, med kallenavnet «Mad Max».

VALGKAMP: Canadas statsminister Justin Trudeau driver valgkamp før valget 20. september. Foto: REUTERS/Carlos Osorio
VALGKAMP: Canadas statsminister Justin Trudeau driver valgkamp før valget 20. september. Foto: REUTERS/Carlos Osorio Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): 20. september går Canada til urnene. Den siste tida har Bernier (58) og partiet hans, People's Party of Canada (PPC) fått vind i seilene. Det kan splitte velgerne på høyresiden og sørge for at Trudeau og hans sentrum-venstreparti vinner gjenvalg, skriver Reuters og Washington Post.

I sosiale medier har Bernier den siste tida gjentatte ganger kalt Trudeau (49) en «tyrann» og en «fascistisk psykopat» - særlig for håndteringen av coronapandemien.

Hemmelige dokumenter

Bernier trakk seg ut av det konservative partiet i 2018 etter å ha tapt en lederstrid. I Canada ble han også berømt for avgangen som utenriksminister i 2008. Det skjedde etter at han lagt igjen hemmeligstemplede dokumenter i leiligheten til en ekskjæreste som angivelig hadde bånd til Hells Angels, ifølge Washington Post.

MEDVIND: Lederen for høyrefløypartiet PPC, Maxime Bernier, har medvind på målingene før valget i Canada. Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock
MEDVIND: Lederen for høyrefløypartiet PPC, Maxime Bernier, har medvind på målingene før valget i Canada. Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock Vis mer

I valget i 2019 fikk Berniers parti bare 1,6 prosent av stemmene, men nå ligger partiet på rundt 9 prosent på meningsmålingene. Det er høyere enn De grønne, men et godt stykke unna Trudeaus Liberale og De konservative som begge har rundt 30 prosent oppslutning. PPC kan imidlertid stjele nok velgere fra De konservative til at De liberale stikker av med seieren, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået er det nedstenginger og sinne over munnbindpåbud og vaksineregler som har fått partiet hans til å vokse på målingene.

Flere provinser i Canada krever vaksinesertifikat for å spise på restauranter eller være til stede på sportsarrangementer. Trudeau ønsker også gjøre det påbudt med vaksine for reisende på innenlands fly og tog og for ansatte i offentlig sektor.

PINLIG STILLHET: Etter å ha fått et spørsmål om hva han syns om Donald Trumps handlinger, blir Canadas statsminister Justin Trudeau stille. Lenge. Video: AP Vis mer

- Tyranni

Bernier har på sin side begynt å bruke en oppildnende retorikk liknende den USAs forrige president Donald Trump har brukt.

- Når tyranni blir lov, blir revolusjon vår plikt, sa Bernier under et valgkampmøte 5. september, ifølge Reuters.

Flere av tilhengerne hans har også møtt opp på valgmøtene til Trudeau for å protestere. En lokal tillitsvalgt i PPC ble utvist fra partiet tirsdag etter anklager om at han kastet grus på Trudeau.

- De er ansvarlige for sine egne handlinger. Vi trenger en ideologisk revolusjon. Jeg ber ingen om å være voldelige. Jeg ber folk om å reise seg og si ifra, sier Bernier til Reuters.

FALSK: Canadas Statsminister, Justin Trudeau, trodde han snakket med Greta Thunberg. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Mad Max»

Den canadiske politikeren fikk kallenavnet «Mad Max» etter den berømte rollefiguren til Mel Gibson under lederstriden han tapte i 2018. Bernie photoshoppet sitt eget hode på toppen av Gibsons kropp i et Facebook-innlegg. Der listet han opp alt han var sint for inkludert sløsing med offentlige midler og «politikk som vanlig».

Bernier ble også kjent internasjonalt i 2019 da han gikk til et grovt angrep mot den da 16 år gamle, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer