Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mener jorda er flat:

«Mad» Mike skulle til verdensrommet for å bevise at jorda er flat. Endte i ambulanse

«Du vet at det ville ha vært billigere og enklere å leie en tur i en varmluftsballong?»

KRASJLANDET: «Mad» Mike Huges, en selverklært rakettforsker som mener jorda er flat, krasjlandet sin hjemmelagede rakett. Han kom over 500 meter opp i lufta. Video: Noize TV Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): «Mad» Mike Hughes, en selverklært rakettforsker som mener at planeten vår er flat som en pannekake, kom seg over 500 meter opp i lufta med en hjemmelaget rakett som deretter krasjlandet.

- Jeg er lettet, sa Hughes etter å ha blitt sjekket av ambulansepersonell. Han slapp unna med lettere skader.

Oppskytingen fant sted lørdag, nær ørkenbyen Amboy i Mojaveørkenen, øst for Los Angeles. En rekke tekniske problemer gjorde at oppskytingen ble utsatt fra november. 61-åringen, som til vanlig er limousin-sjåfør, bygget om en bobil til utskytingsrampe og utviklet raketten i garasjen.

- Tror jeg at jorda er formet som en Frisbee? Ja, det gjør jeg. Men kan jeg vite det helt sikkert? Nei. Det er derfor jeg har lyst til å dra opp i verdensrommet, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

- Klarer ikke å stå opp i morgen

«LETTET»: - Jeg er lettet, sa Hughes etter å ha blitt sjekket av helsepersonell. Han slapp unna med lette skader. Foto: James Quigg / Daily Press / AP / NTB Scanpix
«LETTET»: - Jeg er lettet, sa Hughes etter å ha blitt sjekket av helsepersonell. Han slapp unna med lette skader. Foto: James Quigg / Daily Press / AP / NTB Scanpix Vis mer

Uten nedtelling tok han av i raketten. Waldo Stakes, en medhjelper, anslår rakettens fart til 563 kilometer i timen da Hughes utløste rakettens fallskjerm. Han nådde en høyde på 570 meter.

En av Hughes' Facebook-følgere er tilsynelatende ikke spesielt imponert over lørdagens oppskyting:

«570 meter opp? Du vet at det ville ha vært billigere og enklere å leie en tur i en varmluftsballong?»

Da raketten skulle ned igjen, gikk det imidlertid altfor fort, og Hughes utløste en ekstra fallskjerm. Han landet med et dunk, og rakettens frontparti ble delt i to.

- Om jeg er glad for å ha gjennomført dette? Ja, det tror jeg. Jeg vil nok merke det i morgen når jeg ikke klarer å stå opp. Men i det minste kan jeg dra hjem nå, spise middag og være hos kattene mine, sa han.

PÅ LANGTUR: Elon Musks Tesla Roadster er på vei ut i evigheten. Men eksperter tviler på at bilen vil motstå kreftene den møter i verdensrommet. Video: SpaceX Vis mer

Har allerede nytt prosjekt på vei

Hughes var blitt kalt «tulling» både for å bygge rakett og for å hevde at jorda er flat. I forkant hadde Hughes gått høyt ut og slått fast at målet med prosjektet var å bevise at jorda er flat.

Det fikk han ikke svar på, så han planlegger nå å lage en ny rakett, eller «Rockoon» som han kaller det, der raketten først føres opp i atmosfæren av en gassfylt ballong - før de to delene skiller seg og raketten skyter videre ut i verdensrommet. «Rockoon»-raketten skal ifølge Hughes klare å frakte ham 110 kilometer opp i atmosfæren. Neste oppskyting er planlagt til august i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!