Madam president

TV-serien «Presidenten» går mot slutten. Nå overtar en kvinne Det Hvite Hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«DU MÅ DA skjønne at det bare var teater», sier Kongressens mektige Speaker til visepresident Mackenzie Allen. Presidenten er døende, men det var aldri meningen at visepresidenten skulle overta. Det var bare teater, for å få ham valgt, for å gi ham et godt image blant kvinnelige velgere, hun var slik en artig fargeklatt ved hans side. Nå forventes hun å overlate jobben til en ordentlig politiker, altså til en mann. En som er tøffere, mer erfaren og ikke vil komme til å trykke på atomknappen under et mulig anfall av PMS. Men Mackenzie Allen nekter å la seg stoppe (hun spilles tross alt av Geena Davis, som ble et feminist-ikon i rollen som opprørsk husmor i filmen «Thelma & Louise»). Over natta blir hun Madam President og mannen hennes blir The First Gentleman .

DETTE ÅRET har gitt oss kvinnelige presidenter i Chile og i Liberia. Men fortsatt er det ikke mange som tror at Condi Rice eller Hillary Clinton har særlig til sjanser i USA-valget i 2008. Da TV-serien «Commander in chief» - som nå vises på svensk TV4 - hadde premiere i USA i fjor, var det imidlertid mange som mente den var et forsøk på å bane vei for Hillary Clinton. Seerne skulle venne seg til en kvinnelig president, mente de, og gjennom sesongen oppleve knallrød leppestift og høye hæler som naturlige rekvisitter i det ovale kontor.

OG SERIEN ER full av Hillary-referanser. Særlig blir det tydelig, når første-mannen vises rundt i sin del av det hvite huset, og sterkt oppfordres til å holde seg i bakgrunnen og ikke gjøre som fru Clinton: Ikke opprette kontor i vestfløyen, ikke legge seg opp i møteprogrammet, huske å stikke innom kjøkkenet en gang i blant. Også tidligere presidentbarn er nevnt: En fornærmet tenåringsdatter sier til broren sin at han kan gjerne late som han er John F. Kennedy junior, mens hun må innta rollen som Reagans fortapte datter Patti Davies.

DEN KVINNELIGE presidenten viser seg handlekraftig. På sin første dag omdirigerer hun en hel flåte med panserskip. Presidenten har svak partitilknytning og står fullstendig alene, men argumenterer med at erfaring fra parti og statsadministasjon har gitt det Hvite Hus både Watergate, Iran-gate og Masseødeleggelsesvåpen-gate. Sånn sett er den Golden Globe-vinnende serien et politisk innlegg. Presidenten er ikke bare tre-barns mor, midtøstenekspert og universitetsrektor, hun er en kvinne som ikke kommer til å søke gjenvalg, og dermed kan konsentrere seg fullt og helt om å «forandre Amerika» den halve perioden hun har til rådighet. Men du skal ikke ha sett mange TV-serier - eller lest mye om livet i Washington - for å skjønne at akkurat dét ikke kommer til å bli særlig lett. Det lusker fiender bak hvert lovforslag. «For en by», sier Mackenzie Allen om Washington: «Her kan du ikke en gang stole på de som har tenkt å falle deg i ryggen».