- Maddiesaken får en løsning i dag

Men ny bok gir trøbbel for foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreldrene til Madeleine McCann har de siste ti månedene formelt vært mistenkt i forbindelse med datterens forsvinning 3. mai i fjor. I dag et det ventet at politiet vil droppe mistanken. 

Forventningene er høye etter at den portugisiske statsadvokaten Fernando Jose Pinto Monteiro gikk ut og lovet en løsning på fjorårets mest omtalte forsvinning.

- Maddie-saken får en løsning på mandag, og dere kommer til å høre om den, sa statsadvokaten til en reporter i Lisboa i forrige uke ifølge Sky News.

- Skrinlegges

McCann-foreldrene har status som «arguidos» som er betegnelsen på formelt mistenkte i.

Etter portugisisk lov er ikke påtalemakten forpliktet til å renvaske de mistenkte når saken avsluttes, så sant det ikke finnes klare bevis på at de er uskyldige. Ifølge The Daily Mail  er flere som har hatt status som arguidos i mange år. 

I portugisiske medier er imidlertid flere anonyme kilder sitert på at mistanken mot foreldrene droppes.

Mediene hevder også at politi og påtalemyndighetene ikke klarer å bevise hva som skjedde med Madeleine, og at de derfor må skrinlegge saken.

-LØSNING I DAG?:  Madeleine McCann forsvant fra feriekomplekset Oceans Club i Praia da Luz i Portugal 3. mai i fjor, mens foreldrene spiste middag på en restaurant 50 meter unna. Statsadvokaten sier at saken vil få en løsning i dag. Foto: AP Photo/HO Family
-LØSNING I DAG?: Madeleine McCann forsvant fra feriekomplekset Oceans Club i Praia da Luz i Portugal 3. mai i fjor, mens foreldrene spiste middag på en restaurant 50 meter unna. Statsadvokaten sier at saken vil få en løsning i dag. Foto: AP Photo/HO Family Vis mer

Også den tredje mistenkte i saken, Robert Murat, kan få mistanken frafalt i dag.

- Selvsagt er de klar over at det er en rekke rykter om at saken skal legges bort. Hvis dette er tilfellet håper de at det gjøres veldig klart at mistenktstatusen deres frafalles, og de håper de vil få adgang til polititiets filer slik at privatetterforskere kan fortsette å lete etter Madeleine, sier familiens talsmann Clarence Mitchell til Sky News.

Skriver bok 

Samtidig som mistanken trolig faller bort, er det andre problemer i vente for ekteparet McCann.

Goncalo Amaral, som fikk sparken som sjefsetterforsker oktober i fjor, har nå skrevet bok om saken han tidligere etterforsket.

Boka lanseres på torsdag, og Amaral har lovet å komme med eksklusive avsløringer i boka som har fått arbeidstittelen «Sanne løgner».

Skandale-etterforskeren ble sparket etter at han kritiserte britisk politi og Madeleines foreldre offentlig i et intervju med den portugisiske avisen Diario de Noticias.

Han ble beskyldt for lange lunsjer med mye øl, og lite framgang i saken, og det var han som sto bak beslutningen om å gi McCann-ekteparet status som mistenkte.

Goncalo Amaral sier han står fast på teorien om at Madeleine døde ved et uhell i foreldrenes varetekt, og at de kvittet seg med liket for å skjule dødsfallet.

Kate og Gerry Mccann blånekter for disse beskyldningene.

Ifølge The Daily Mail sier venner av paret at deres advokater vil studere boka nøye. De utelukker ikke at de kan komme til å gå til rettslige svar mot han.

SKRIVER BOK: Tidligere sjefsetterforsker Goncalo Amaral er overbevist om at Madeleine er død, og forteller om dette i boka som lanseres torsdag.
RENSVASKES: Portugisisk politi vil i dag trolig henlegge saken på grunn av bevisets stilling.
«SKAM:» Goncalo Amaral ble hengt ut i britsike medier, og fikk til slutt sparken som leder av Madeleine-etterforskningen.