<strong>ÅTTE ÅR I FENGSEL:</strong> Madelaine Rodriguez på vei inn i kvinnefengselet i Cochabamba i 2010. Foto: &nbsp;Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅTTE ÅR I FENGSEL: Madelaine Rodriguez på vei inn i kvinnefengselet i Cochabamba i 2010. Foto:  Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Madelaine Rodriguez satt fri

Hun var den siste av de tre kvinnene som ble tatt for kokainsmugling fra Bolivia som fortsatt satt fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bolivia-saken

• 19. mai 2008 ble Madelaine Alica Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en nå 26 år gammel kvinne fra Lillesand stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med det som ble oppgitt å være rundt 22 kilo kokain.

• Kvinnen fra Lillesand ble sluppet ut av fengselet etter å ha betalt kausjon på 200.000 boliviano Hun rømte fra Bolivia etter å ha skiftet navn og skaffet nytt norsk nødpass, og kom tilbake til Norge 14. februar 2010.

• 21 april 2010 Ble Stina Brendemo Hagen og Madelaine Alicia Rodriguez dømt til 13 år og 4 måneder i fengsel i saken i Bolivia. Straffen ble senere redusert til ti år og åtte måneder.

• Stina Brendemo Hagen kom i 2011 hjem til Norge etter at også hun betalte kausjon i fengselet og rømte landet sammen med sin sønn, som hun fikk under soningen i Bolivia. Hun vil ikke bli straffeforfulgt for smuglingsforsøket her i Norge.

• I 2011 falt dommen i den norske delen av saken i Oslo tingrett. 26-åringen fra Lillesand ble frikjent. En Oslo-mann, som aktor mener var hovedmannen og tiltenkt mottaker av stoffet, ble dømt til fem år og seks måneder fengsel.

Madelaine Rodriguez, som har sittet fengslet i Bolivia siden 2008, er satt fri. Det melder søsteren hennes på Facebook, ifølge NRK.

Advokat Marius Didrichson bekrefter at hun er ute av fengsel.

- Hun er løslatt mot meldeplikt, etter at familien og gode venner har klart å samle inn nok til å løse ut kausjonen, sier advokat Marius Dietrichson til Dagbladet.

Kausjonen var på ca 120 000 norske kroner, og Dietrichson sier mesteparten kommer fra det han kaller eksterne donorer.

- Løslatt sammen med barna

- Hun er løslatt sammen med barna, men har altså meldeplikt i Cochabamba. Hun har ikke lov til å forlate landet, sier Dietrichson.

Rodriguez var en av tre norske jenter som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba, Bolivia i 2008, med det som ble oppgitt å være 22 kilo kokain.

De tre siste årene har Rodriguez vært den eneste av de tre som fortsatt har sonet i saken. Stina Brendemo Hagen rømte i 2011,mens en 26-åring fra Lillesand rømte i 2010.

Rodriguez ble dømt til 13 år og fire måneders fengsel i 2010. Denne straffen ble senrere redusert til fengselsstraff i ti år og åtte måneder, men den dommen ble opphevet for et år siden. Saken er som sådan ikke endelig avgjort i det Bolivianske rettssystemet.

Dietrichson sier Rodriguez trolig ikke vil bli endelig løslatt før landets høyeste domstol endelig har avgjort saken.

- Hun har ikke anket sin dom, men det har medsiktede. Sist gang tok det fem år før landets høyesterett fikk behandlet saken. Etter et norsk system skulle saken hennes vært skilt ut, slik at hun fikk sonet ferdig, men slik er det altså ikke der, sier advokaten.

Saken ikke avsluttet

Fordi Rodriguez blant annet har jobbet i fengselet sier Dietrichson at hun normalt nå skulle vært ferdigsonet. Men saken - og soningen - vil altså ikke være endelig ferdig før den er avsluttet i domstolen.

- Derfor må hun regne med å være i Cochabamba i flere år til, og det smerter både henne og familien, sier han.

Rodriguez har en datter i Norge. Hun har også fått to barn mens hun har sittet i kvinnefengselet i Cochabamba.

Dagbladet møtte de tre kvinnene i fengselet kort tid etter at de ble arrestert, i 2008.

<strong>PÅ TILTALEBENKEN:</strong> Madelaine Rodriguez (bakerst), Stina Brendemo Hagen og Augusto Toro Blacutt på tiltalebenken i Cochabamba i 2010. Foto: &nbsp;Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
PÅ TILTALEBENKEN: Madelaine Rodriguez (bakerst), Stina Brendemo Hagen og Augusto Toro Blacutt på tiltalebenken i Cochabamba i 2010. Foto:  Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Vis mer

Rullet opp norsk nettverk

Smuglersaken førte også til opprullingen av et ungt, norsk narkotikanettverk, mottakerleddet for kokainsmuglingen.

Også 26-åringen fra Lillesand, som rømte fra Bolivia før saken kom opp, sto tiltalt i saken. Hun ble frifunnet i Lagmannsretten i 2012.

Flere andre personer ble dømt til fengselsstraff i den norske delen av saken.

Norskbolivianske Augusto Toro Blacutt ble også dømt i den bolivianske saken. Han ble tildelt en hovedrolle, og ble dømt til 20 års fengsel. i 2009 pågrepet etter halvannet års flukt igjennom flere land.

Han har blant annet sonet i San Antonia-fengselet i Cochabamba.

<strong>I KVINNEFENGSELET:</strong> Madelaine Rodriguez (da 21) og Stina Brendemo Hagen (da 18) i kvinnefengselet i Cochabamba, Bolivia i 2008, halvannen måned etter at de ble pågrepet med det som ble oppgitt å være 22 kilo kokain. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet
I KVINNEFENGSELET: Madelaine Rodriguez (da 21) og Stina Brendemo Hagen (da 18) i kvinnefengselet i Cochabamba, Bolivia i 2008, halvannen måned etter at de ble pågrepet med det som ble oppgitt å være 22 kilo kokain. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer