Madeleine (21) overrasket innbruddstyvene

Madeleine (21) kom hjem mens innbrudd pågikk. Det avslørte bandens raid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||OPPEGÅRD/OSLO (Dagbladet): - Jeg og ei venninne kom hjem. Vi gikk ned til kjellerdøra, men den var åpen. Jeg gikk inn og ropte hallo, da så jeg at hele gangen var endevendt og at alt lå strødd rundt. Alt så bomba ut, sier Madeleine Fuhrmann (21) til Dagbladet.

Takket være henne ble fem menn fra Romania pågrepet og senere dømt for en rekke boliginnbrudd i og rundt Oslo. En av dem er Alex Mihai Budei (23) fra Romania. Fra Oslo kretsfengsel forteller han hvordan han og de andre gikk fram for å robbe husene til nordmenn.
 
Overrasket tyvene 5. november i fjor tok ukjente gjerningsmenn seg inn i huset til familien Fuhrmann fra Sofiemyr i Oppegård. De stjal alt de kunne finne og ta med seg av elektroniske artikler, penger, smykker, klær og annet. De hadde endevendt huset og rotet eiendelene til familien rundt. Da Madeleine kom hjem hørte hun romsling i andre etasje og ringte umiddelbart politiet,
 
- Tyvene ble nok litt stresset da jeg kom hjem, for de forsvant fort fra stedet, sier hun.
 
De løp via verandaen og ut i bakhagen og over et gjerde. En politipatrulje var like ved og kom raskt til stedet. På grunn av 21-åringens raske reaksjon, kunne politiet ta opp jakten umiddelbart og forfulgte snart en svart BMW.

Etter en kort jakt ble bilen stanset. To personer stakk av, mens dømte Budei ble holdt igjen. I bilen fant de tyvegodset fra familien Fuhrmann. Det førte politiet videre til mannens oppholdsleilighet, der de andre tyvene befant seg, ifølge dommen mot mannen.
 
- Slik gjorde jeg det Alex Mihai Budei (23) fra Romania ble i slutten av januar dømt til to år i fengsel for heleri og for til sammen 13 innbrudd i og rundt Oslo, blant annet hjemme hos familien Fuhrmann. Fire andre rumenere ble også dømt i den omfattende saken.

ANGRER: Alex Mihai Budei (23) fra Romania angrer på innbruddene og skulle ønske han kunne gi alt tilbake. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.
ANGRER: Alex Mihai Budei (23) fra Romania angrer på innbruddene og skulle ønske han kunne gi alt tilbake. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen. Vis mer

Dagbladet møter 23-åringen på et besøksrom i Oslo kretsfengsel. Han forteller at han kom til Norge for å arbeide i september i fjor, men at han til slutt ble nødt til å begå kriminalitet for å betale husleia. Budei erkjente i retten to av de 13 innbruddene, blant annet hos Fuhrmann, men ikke heleri.

BOMBA: Tyvene hadde dratt ut skuffer og tømt skap for å finne verdisaker. Foto: Privat.
BOMBA: Tyvene hadde dratt ut skuffer og tømt skap for å finne verdisaker. Foto: Privat. Vis mer

Til Dagbladet forteller han hvordan han gjorde det. Den 6. oktober i fjor tok han seg inn i en bolig like ved der han bodde i Oppegård.

RINGTE POLITIET: Madeleine Fuhrmann ringte politiet med en gang hun forsto at det hadde vært innbrudd. Foto: Øistein Norum Monsen.
RINGTE POLITIET: Madeleine Fuhrmann ringte politiet med en gang hun forsto at det hadde vært innbrudd. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Han forteller at det var lett å komme seg inn.
 
- Jeg sto og observerte huset og så at de som bodde der gikk ut. Da så jeg min mulighet, men først gikk jeg til døra og ringte på flere ganger. Jeg ville forsikre meg om at det ikke var andre igjen inne. Jeg gikk rundt og tittet inn i vinduene også. Jeg så ingen, sier Budei.
 
Han så seg ut et vindu han kunne komme inn gjennom.
 
- Jeg fjernet vinduslistene rundt vinduet og tok bort ruta. Det er sånn man pleier å gjøre det. Det veit alle. Jeg brukte vel cirka ti minutter, sier han.
 
Han forteller at da han kom seg inn så han umiddelbart etter penger, men uten hell.
 
- Da gikk jeg rundt i rommene og så etter synlige ting jeg kunne ta, sier han.
 
Med seg fikk han ifølge dommen blant annet seks laptoper, fem kameraer og to spillkonsoller.
 
- Til slutt fikk jeg panikk og kom meg ut. Jeg var ferdig etter cirka 30 minutter, sier han.

SMYKKERSKRINET: - Smykkeskrinet mitt hadde tyvene revet opp og tatt konfirmasjonssmykkene, sier Madeleine Fuhrmann. Foto: Privat.
SMYKKERSKRINET: - Smykkeskrinet mitt hadde tyvene revet opp og tatt konfirmasjonssmykkene, sier Madeleine Fuhrmann. Foto: Privat. Vis mer

Mindre enn én måned senere gjorde han det igjen. Den 5. november slo han til mot huset til familien Fuhrmann i Oppegård. Ifølge ham selv var det sammen med to andre og Budei hadde rolle som vakt og hjelpegutt. De forsøkte å åpne et vindu, men fant til slutt en gjemt nøkkel til huset og kom seg så inn.

SKADER: Mark Fuhrmann og Madeleine viser frem et av vinduene i kjelleren der tyvene forsøkte å komme seg inn. Han anslår at skadene beløper seg til 15 000 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen.
SKADER: Mark Fuhrmann og Madeleine viser frem et av vinduene i kjelleren der tyvene forsøkte å komme seg inn. Han anslår at skadene beløper seg til 15 000 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

- Han som brøt opp kjellerdøra brukte bare to, tre minutter. Han er ekspert, sier Budei.

Ut av huset fikk de med seg blant annet laptoper, en iPod, smykker og klokker. Han forteller at han plutselig fikk beskjed om å rømme stedet. Da hadde Madeleine Fuhrmann kommet hjem.
 
- Urettferdig Han mener dommen mot ham er urettferdig, og har bestemt seg for å anke.
 
- Det er veldig mye i dommen som ikke stemmer. Jeg mener at jeg ble dømt for alt dette fordi jeg er rumener, ikke for det jeg gjorde. Jeg erkjente bare to av innbruddene. De andre har jeg ingenting med, sier 23-åringen til Dagbladet.

ENDEVENDT: Innbruddstyvene gikk gjennom skuffene på familiens vaskerom. Foto: Privat.
ENDEVENDT: Innbruddstyvene gikk gjennom skuffene på familiens vaskerom. Foto: Privat. Vis mer

Han vurderer også å klage Norge inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Politiet har fått retten med seg på at utenlandske borgere som blir dømt for tyveri i Norge kan dømmes strengere. Advokat Amir Mirmotahari, som forsvarer Budei, reagerer på rettspraksisen.

- Det er opplagt at enkelte kommer hit med vinnings hensikt. Men det gjelder ikke alle. Mange kommer hit med et reelt ønske om å skaffe seg arbeid, og politiet tar beslag i CVer og kopier av sendte jobbsøknader, uten at retten tar hensyn til det, sier Mirmotahari, som mener det er mange uriktige domfellelser på grunn av dette.
 
Angrep på hjemmet Familien Fuhrmann på Sofiemyr i Oppegård er glad for at banden ble tatt. Pappa Mark Fuhrmann tror store vindusflater og relativt åpent innsyn, kan være årsaken til hvorfor de valgte akkurat deres hus i nabolaget. De har ikke følt seg redde etter hendelsen, men synes det er synd at hjemmet er angrepet.

GANGEN: Skuffene i gangen var tømt for verdisaker. Foto: Privat.
GANGEN: Skuffene i gangen var tømt for verdisaker. Foto: Privat. Vis mer

- Hjemmet skal ha trygge rammer. Det norske samfunnet er basert på trygghet og vi lar barna våre komme hjem før foreldrene. Det verste marerittet er jo hvis barna våre kommer hjem mens det er kriminelle der. Det er så uforutsigbart og man vet aldri hva som kan skje, sier Fuhrmann.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen. Vis mer

Familien synes ikke Alex Mihai Budei eller de andre som var inne hos dem, virket spesielt profesjonelle. Siden politiet nærmest tok banden på fersken, fikk Oppegård-familien alle tingene sine tilbake — til og med ullteppet tyvene hadde tatt med seg. Familien mener de skyldige skal straffes for det de har gjort, men synes samtidig synd på dem.

- Det er synd på dem hvis det er slik at de blir nødt til å gjøre dette, sier Madeleine.
 
Fengsel ikke planen Oslo tingrett mener Dubei og en medtiltalt spesialiserte seg på å begå grove innbrudd og på å bort ta elektroniske gjenstander fra boligene. Selv mener Dubei han aldri hadde begått innbrudd før nå, og han står fast på at han ikke er blant de som kommer til Norge for å begå kriminalitet.
 
- Jeg skammer meg og synes veldig synd på ofrene. Jeg skulle ønske at jeg kunne gi dem tingene tilbake, sier 23-åringen.
 
Han sier det ikke var planen å ende opp i fengsel i Norge. Den dagen han slipper ut, skal han reise hjem til Romania. Hvis han blir i Norge frykter han at han skal begå nye innbrudd.
 
- Jeg har aldri tenkt på å stjele en sjokolade, og så ender jeg opp som om jeg er en mafiaboss.