– Madeleine i Marokko med 60-årig kvinne

Familien McCanns privatetterforskere har fått inn flere interessante tips nylig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kan se ut som om Kate og Gerry McCanns plan om å sette opp en tipstelefon for publikum som har sett deres forsvunne datter Madeleine (4), har fungert. Ifølge Times Online har det kommet inn flere interessante tips om Madeleine, som forsvant fra familien McCanns ferieleilighet i Portugal 3. mai i år.

Etterforskere skal være spesielt interesserte i tre tips som har blitt ringt inn, der flere personer som har vært på ferie mener de har sett en jente som ser ut som Madeleine sammen med en marokkansk kvinne på rundt 60 år.

Familien McCann har ansatt Metoda 3, et etteforskningsbyrå i Barcelona, til å bemanne den anonyme tipstelefonen. En kilde som følger etterforskningen sier til The Times at etterforskerne har mottatt 275 samtaler med informasjon i løpet av de første tre dagene telefonlinja fungerte. Mange av samtalene var knyttet opp mot Marokko.

– Tegningen en «tegneserie»

Forrige torsdag friga også Kate og Gerry McCann fantomtegninger av mannen de mener kan ha kidnappet Madeleine. Fantomtegningene viser en mann med skulderlangt, mørkt hår, brunrød jakke og beige bukser, som bærer på et pysjamaskledd barn.

Gerry McCann har senere sagt at han er helt sikker på at dette er mannen som tok Madeleine. Tegningen er laget etter beskrivelsen fra en venn av familien McCann, som var vitne til hendelsen.

Vennen Jane Tanner, som hevder hun har sett denne mannen, forteller at hun fremdeles hjemsøkes av bildet av ham på vei vekk fra leiligheten til familien McCann, bærende på ei jente. Hun insisterer på at hun fortalte politiet om observasjonen kort tid senere.

Dette er imidlertid ikke første gang tipsere mener de har sett Madeleine i Marokko. Norske Mari Olli er en av dem som tidligere har meldt fra om at Madeleine kan være der.  

FÅR INN TIPS: Under et intervju med TV-kanalen Antena 3 henvendte Kate og Gerry McCann seg til folk i Sør-Europa og Nord-Afrika, og oppfordret de som kan ha informasjon om Madeleine til å ringe et nytt tipsnummer. Foto: Antena 3/Reuters/Scanpix
FÅR INN TIPS: Under et intervju med TV-kanalen Antena 3 henvendte Kate og Gerry McCann seg til folk i Sør-Europa og Nord-Afrika, og oppfordret de som kan ha informasjon om Madeleine til å ringe et nytt tipsnummer. Foto: Antena 3/Reuters/Scanpix Vis mer

I september ble et bilde av en kvinne med et barn på ryggen tatt av turister i landet, som mente jenta kunne være Madeleine. Det viste seg imidlertid at jenta på bildet var fem år gamle Bushra, datter i en marokkansk bondefamilie.

Carlos Anjos, president for en forening for politijurister , tror ikke på tegningen og kaller den en «tegneserie».

Politikilder i Marokko sier også i forbindelse med disse tipsene at det er mange jenter nord i landet, nærmest Europa, som har blondt hår og muligens lignende ansiktstrekk som Madeleine. De mener også at det ville vært spesielt om en utenlandsk jente som snakker et fremmed språk ikke ville blitt sett offentlig uten at politiet fikk tips om det.

Får ikke innsyn

Samtidig viser det seg at Kate og Gerry McCann kan måtte vente i nærmere ett år før de får vite hvorfor de er offisielt mistenkte i forbindelse med datterens forsvinning. Paret hadde håpet på å få detaljer om etterforskningen 14.november, da den andre mistenkte, Robert Murat, ifølge portugisiske lover kan få vite hva slags beviser politiet har mot ham.

I går ble det imidlertid rapportert at politiet har søkt om å få utsettelse på denne fristen, fordi de venter på flere bevis. Dommeren er blitt bedt om å gi saken status som spesielt kompleks, noe som gjør at de mistenkte ikke kan få vite hva de er mistenkte før i mai neste år.

Stille markering seks måneder etter forsvinningen

Lørdag denne uka vil det være seks måneder siden Madeleine forsvant i Portugal. Nå forteller Kate og Gerry McCann at de ikke vil ha noen stor markering i forbindelse med dette, ifølge Sky News.

– Madeleine i Marokko med 60-årig kvinne

Tidligere har McCanns blant annet arrangert ballongslipp, men planlegger å markere seksmånedersdagen med en liten gudstjeneste i den lokale kirken deres i Rothley i Leicestershire.

Gerry skriver dette på bloggen sin: «Vi vil markere denne milepælen veldig stille, med en felleskirkelig bønnestund for Madeleine og andre savnede barn i den lokale kirken».

FANTOMTEGNING: Kate og Gerry McCann publiserte nylig et bilde av en mann de mener kan være Madeleines kidnapper.
TIDLIGERE TIPS: Det skapte stor oppmerksomhet da en turist tok dette bildet av ei jente hun trodde var Madeleine McCann i Marokko. Det viste seg å ikke stemme.