Madeleine kan være observert i Belgia

Fireåringen har vært borte i tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen er det tre måneder siden fire år gamle Madeleine McCann forsvant fra den portugisiske feriebyen Praia da Luz på algarvekysten. Noen snek seg inn i familien McCanns ferieleilighet mens Madeleine og hennes to småsøsken lå og sov.

Foreldrene satt på restaurant

Foreldrene Kate og Gerry McCann satt på en tapasrestaurant sammen med kollegaer og venner noen meter unna, intetanende om at noen hadde brutt seg inn i leiligheten og tatt med seg den lille jenta.

- Kom tilbake med henne, vi trenger vår Madeleine, sa moren gråtende etter at kidnappingen var et faktum.

Få spor

Den lille feriebyen ble beleiret av internasjonal presse. Politiet holdt daglige pressebriefinger men hadde ikke noe å si. Etterforskerne har hele tida hatt få spor i saken. En brite, som raskt ble kjent som en hjelper for britisk presse på stedet, ble kalt inn til avhør uten at det ga nevneverdige resultater. Han har fortsatt status som mistenkt, men politiet mangler bevis for å kunne arrestere eller sikte ham.

Sett i Belgia

Siste nytt i saken er at Madeleine er observert i Belgia. Politiet har fått tips om at den fire år gamle jenta ble observert sammen med et ungt par på en kafé i byen Tongeren, like ved Maastricht, skriver Daily Mail.

DET SISTE BILDET: Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Madeleine McCann før hun ble bortført 3. mai. Foto: AFP/Scanpix
DET SISTE BILDET: Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Madeleine McCann før hun ble bortført 3. mai. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Kvinnen som mener hun så jenta, fortalte politiet hun satt sammen med en engelsktalende kvinne og en nederlender. Mannen blir beskrevet som hvit, rundt 40 år med mørkt hår, store øyne, utstående tenner og flere dager gammel skjeggvekst, skriver avisen.

Stor mediekampanje

Familien til Madeleine gikk bredt ut i mediene. Fotballstjerner som David Beckham appellerte til kidnapperne og ba dem om å komme tilbake med fireåringen. En rekke kjendiser donerte penger og foreldrene til Madeleine startet en stor kampanje for å få tilbake datteren. Harry Potters mor, søkkrike J.K. Rowling bidro med 18 millioner kroner alene.

En egen Madeleine-video ble vist på fotballkamper, Kate og Gerry besøkte Paven, en britisk tabloid laget en oppblåsbar gigantplakat som de reiste Portugal rundt med.

Men ingenting har gitt resultater så langt.

Møtte fru Bush

I forrige uke reiste Gerry McCann til USA, hvor han blant annet møtte presidentfrue Laura Bush. Mens han var i landet måtte han tåle kritikk for at han og kona forlot leiligheten mens de tre barna lå og sov.

Da han deltok i TV-programmet «Good Morning America» ble han fortalt at mange amerikanske foreldre er forundret over at de ikke brukte barnevakt under ferien i Portugal, ifølge Sky News.

- Vi spiste middag 50 meter unna. Vi kunne se leiligheten vår. Det var nesten som om vi spiste middagen i vår egen hage. Barna lå og sov og vi sjekket dem med jevne mellomrom. Vi trodde ikke vi trengte noen barnevakt, svarte han.

Så Madeleine i Marokko

En norsk kvinne er sikker på at hun så Madeleine på en bensinstasjon utenfor Marrakech i Marokko to uker etter at hun ble bortført.

Hun var en søt blond jente med et nydelig ansikt. Hun hadde på seg en blå pysj med et lite rosa og hvitt mønster, muligens blomster, sa Mari Olli til Daily Mail.

Vil ikke dra hjem

I mellomtida befinner familien McCann seg fortsatt i Praia da Luz. Foreldrene, som er leger begge to, har tatt seg fri fra jobben på ubestemt tid. Pappa Gerry har tidligere blogget om livet til familien. Han fortalte om tvillingene Sean og Amelie som går for å leke i barneklubben på det luksuriøse hotellkomplekset hvor familien bor, og om løpeturene han tar med kona Kate. Dagene avsluttes med bønn for den lille datteren.

Kate McCann har hele tida sagt at det er uaktuelt å reise tilbake til Storbritannia før de vet hva som skjedde med datteren. Britiske medier har skrevet at pappa Gerry vil hjem til det virkelige livet mens Kate fortsatt nekter.

MØTTE PAVEN: Da foreldrene til fireåringen reiste rundt i Europa, møtte de pave Benedikt.
STOR KAMPANJE: En britisk tabloid turnerte strendene i Portugal med denne opplåsbare plakaten av Madeleine.
SETT I BELGIA: Denne fantomtegningen viser mannen som ble observert sammen med en fire år gammel jente som kan ha vært Madeleine. De to ble sett på en kafé i Belgia sammen med en kvinne i 20-årene.
FORTSATT I PORTUGAL: Foreldrene Kate og Gerry McCann er fortsatt i Praia da Luz sammen med tvillingene Sean og Amelie.