KOKAINTILTALT: Mandag startet den norske delen av Bolivia-saken. Mens fire personer er tiltalt for å være medlemmer i en organisert kriminell gruppe i saken, er den 21 år gamle Lillesand-kvinnen tiltalt for forsøk på innførsel av 22,4 kilo kokain til Norge. Hun rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
KOKAINTILTALT: Mandag startet den norske delen av Bolivia-saken. Mens fire personer er tiltalt for å være medlemmer i en organisert kriminell gruppe i saken, er den 21 år gamle Lillesand-kvinnen tiltalt for forsøk på innførsel av 22,4 kilo kokain til Norge. Hun rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Madeleine lurte på om vi kunne bytte koffert

Den kokaintiltalte 21-åringen fortalte sin side av Bolivia-saken i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 21 år gamle kvinnen fra Lillesand, som er tiltalt i den norske delen av Bolivia-saken, begynte i dag sin forklaring i Oslo tingrett. Hun mener hun har blitt lurt, og at hun egentlig trodde at de skulle til Spania. Sammen med Stine Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez ble hun tatt med 22,4 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba 19. mai.

Hun forteller at hun fikk kontakt med Stina Brendemo Hagen via Geysir, en nettside for bifile og homofile.

- Skulle til Spania - Ble kjent med henne før jeg flyttet til Lillestrøm i februar 2008. Hun var en gammel barndomsvenninne av en venninne jeg flyttet til i Lillestrøm, sier 21-åringen i retten.

- Vi var sammen med Stina hver dag, og forholdsvis tidlig kom det opp at hun skulle til Spania like før sommerferien, og at hun skulle ned til Spania fordi venner av familien hadde et hus der. Så gikk det en stund før Stina spurte om jeg hadde lyst til å være med til Spania. Det var jeg positiv til, og da gikk hun konkret inn på at vi skulle male og drive vedlikehold av et hus der, sier hun.

21-åringen, som var 18 år da hun ble tatt med narkotika i kofferten i Bolivia, tok spørsmålet opp med sine foreldre, og ble enige med dem om at det var greit siden hun verken hadde fast arbeid eller skole.

- Jeg ble kjørt til Gardermoen sammen med Stina av samboeren hennes. De vi skulle jobbe hos tok seg av kost og losji, ble jeg fortalt.

Det var først da de var på Gardermoen at 21-åringen sier at hun møtte Madeleine og dattera hennes. Hun forteller at hun hadde møtt henne ved to anledninger tidligere. Madeleine skal ha tatt på seg rollen som reiseleder, og tok seg av pass og billetter.

Ble overrasket Ifølge 21-åringens forklaring, var det først ved boardingområdet inne på utenlandsterminal Madelein skal ha spurt henne om hun var klar for Bolivia.

- Da så jeg på Stina og stusset litt. Så smilte Stina og var fornøyd og glad og sier at det var en overraskelse. Da ble jeg veldig glad og overrasket. Den første tanken var at jeg gjerne ville være med, men jeg sa samtidig at jeg ikke hadde med penger til det. Jeg hadde 1000 kroner på kortet og 700 kroner kontant. Da sa hun at hun tok seg av det, og at jeg ikke skulle tenke på noe, sier 21-åringen i retten.

Hun innrømmer at hun tvilte litt.

- Mamma er veldig beskyttende, og jeg var redd for at hun skulle si at jeg ikke kunne bli med fordi det ikke var som planlagt. Madeleine sa at jeg kunne ringe dem senere, sier 21-åringen fra Lillesand.

Byttet koffert Hun forteller at hun bare hadde med seg malerklær og klær hun kunne slite ut, og ifølge 21-åringen skal Madeleine ha tilbudt henne hennes koffert om hun ville shoppe da de hadde kommet fram til Bolivia.

- Etter fem dager i Boliva kom Madeleine og lurte på om vi ikke kunne bytte koffert, fordi hun tenkte at jeg sikkert ville shoppe litt. Hun sa hun gjerne ville samle alle barneklærne i en koffert. Jeg tenkte egentlig at det kunne vært veldig greit, og tenkte ikke noe mer over det.

Hun forteller at de etter masse aktiviteter på attraksjonsparker, badeland, kjøring av firhjuling, ridning og andre aktiviteter i Santa Cruz, bestemte seg for å ta bussen til Cochabamba fordi de ikke kom seg med flyet som planlagt 16. mai.

21-åringen forteller også at de møtte noen gjennom Madeleine.

Risikerer 15 år i fengsel Mandag begynte narkotikasaken mot fem personer i Oslo tingrett. Fire av dem er tiltalt for å ha en organisatorisk rolle i smuglingen av 22,4 kilo kokain til Norge, etter at Madeleine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen, og en 21 år gammel Lillesand-kvinne ble tatt med kokainpartiet på flyplassen i Cochabamba.

21-åringen, som begynte sin forklaring i dag, klarte å rømme fra straffeforfølgelse i Bolivia, mens Rodriguez og Brendemo Hagen ble dømt til over ti års fengsel. Brendemo Hagen har i etterkant rømt fra dommen etter å ha betalt en kausjon på 350 000 kroner.

Lillesand-kvinnen er tiltalt i den norske delen av Bolivia-saken, og kan risikere mellom to og 15 år i fengsel for sin rolle. I dag begynte hun å forklare seg for retten. Hun har tidligere hevdet sin uskyld og sier hun ikke kjenner de andre tiltalte i den norske delen av saken.

Advokat Carl Bore la inn begjæring om lukkede dører under 21-åringens vitneforklaring. Det er uvanlig med lukkede dører under hovedforhandlinger, men dommeren besluttet at det skulle være lukkede dører, men at pressen fikk være tilstede.