OPPGITT: Madeleine Rodriguez fødte nylig en datter. Datteren ligger nå alvorlig syk på sykehus, mens moren må bli i fengsel. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
OPPGITT: Madeleine Rodriguez fødte nylig en datter. Datteren ligger nå alvorlig syk på sykehus, mens moren må bli i fengsel. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

Madeleine snakker ut om Stina-flukten og sin vanskelige barnefødsel

Kokaindømte Madeleine Rodriguez får ikke være sammen med sin nyfødte datter, som er alvorlig syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er vanskelig å tenke på framtida, sier Madeleine Rodriguez (25) til Dagbladet.

- Jeg går gjennom en veldig vanskelig periode. Barnet mitt ligger på intensivavdelingen og jeg vet ikke når jeg kan reise tilbake til Norge.

Kokaindømte Madeleine Rodriguez ble nylig mor til sin andre datter. Hun fødte på et sykehus i Cochabamba. Venner av Madelaine beskriver overfor Dagbladet hvordan den kokaindømte kvinnen ble lenket fast til sykesenga etter fødselen, og nå ikke har penger til å betale utgiftene til sykehuset der datteren ligger, alvorlig syk.

- Jeg har vært tilbake i fengselet i ei uke nå - uten henne. Situasjonene hennes er veldig alvorlig og doktorene vet ikke når hun vil bli bra nok til å komme ut av intensivavdelingen, sier Rodriguez.

Urettferdig Av de kokaindømte norske jentene i Bolivia, er det Madeleine som sitter igjen med svarteper. Stina Brendemo Hagen er vel hjemme i Norge, etter at milliardær Kjetil Holta og magasinredaktør Magnus S. Rønningen diskuterte flukten hennes i fjor, leiesoldater ble engasjert for å frakte henne hjem og flukten ble reportasje i mannebladet Alfa og dokumentarfilm på TV Norge.

SPARTANSK: Her er varetektscella der de tre norske kvinnene først havnet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet
SPARTANSK: Her er varetektscella der de tre norske kvinnene først havnet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet Vis mer

- Dette har gjort min situasjon mye verre. Det kan være jeg må bli i fengselet de neste ti årene, noe jeg synes er veldig urettferdig med tanke på at de to andre jentene er tilbake i Norge med sine familier, sier Madeleine Rodriguez til Dagbladet.

Den tredje kvinnen som ble arrestert i Bolivia, en 21-åring fra Lillesand rømte til Norge i fjor. Hun ble nylig frikjent i Oslo tingrett - men påtalemyndigheten anket dommen.

- Jeg kan i teorien slippe ut av fengselet i august neste år, fordi jeg har jobbet og oppført meg bra. Men etter at begge de to andre norske jentene har rømt så er bolivianske myndigheter blitt veldig redde for at jeg vil gjøre det samme, sier Madeleine.

Sterkt press Hun sier bolivianske myndigheter har sørget for en gratis advokat, men at hun enda ikke har møtt ham - og at han har flere hundre saker ved siden av hennes.

- Jeg har ikke råd til en privat advokat. Den eneste grunnen til at de to andre jentene kom seg ut av fengselet her i Bolivia var at de hadde råd til å betale kausjonen. Det har ikke jeg, sier Madeleine til Dagbladet.

GJEMT I BAG: Her er de oppskårete baggene hvor kokainen ifølge politiet var gjemt. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet
GJEMT I BAG: Her er de oppskårete baggene hvor kokainen ifølge politiet var gjemt. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet Vis mer

- Hvordan har det vært i fengselet etter at Stina rømte?

- Stinas venner her i fengselet savner henne veldig. Presset på meg har økt, som jeg sa så er bolivianske myndigheter veldig redde for at også jeg skal stikke av.

Stikker ikke av - Er du sjalu på Stina?

- Jeg er for travel og har for mange bekymringer til å tenke på det. Men jeg er lettet over at hun er hjemme i Norge, og i trygghet.

Madeleine Rodriguez hevder at hun aldri vil rømme med innleid hjelp, og at hun ikke vil forlate Bolivia før straffen er ferdig sonet:

- Jeg vil gjøre tingene på riktig måte juridisk. Når jeg forlater Bolivia, vil jeg ta en taxi til flyplassen og fly tilbake til Norge med mitt eget pass, sammen med datteren min. Jeg vil bli møtt av familien min på flyplassen i Oslo. Jeg vil ikke leve med frykten for at jeg kanskje må tilbake i fengselet, sier den kokaindømte Oslo-kvinnen til Dagbladet.

Da det i september ble kjent at hun var gravid, sa Madeleine at hun ville gifte seg i Bolivia. Nå varsler hun at hun vil reise hjem så snart det er juridisk mulig.
 
Savner norsk jul - Jeg har alltid hatt lyst til å stifte familie, men jeg er jo innesperret her i fengselet. Mitt hjem er i Oslo. Datteren min savner meg hver dag, og jeg savner henne så mye. Jeg savner søstrene mine og mamma og brødrene mine. Jeg savner jul i Oslo, maten og folket. Så snart jeg er fri til å forlate Bolivia, skal jeg fly til Norge.

- Hvordan er det å ha barn i fengselet?

- Jeg sendte min eldste datteren tilbake til Norge med mamma fordi jeg ikke ville at hun skulle vokse opp her i fengselet. Fra utsiden virker det kanskje helt sprøtt å få et barn når man er i fengsel, men det er rundt 50 barn her med mødrene sine, påpeker Madeleine.

Kaotisk Dagene i fengselet går med til jobbing på et vaskeri.

- Da jeg gikk gravid spurte til og med politiet når jeg skulle slutte å jobbe. Å bli gravid ga meg håp. Men nå virker alt veldig kaotisk, så lenge datteren min fremdeles ligger på sykehuset, sier Madeleine Rodriguez.

RESTER: Dette er ifølge politiet kokainrester som lå igjen i en av bagene. Kokainen ble seinere brent. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet
RESTER: Dette er ifølge politiet kokainrester som lå igjen i en av bagene. Kokainen ble seinere brent. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet Vis mer

En representant fra Norges ambassade til Argentina var på besøk hos Madeleine søndag til onsdag forrige uke.

- Vi ønsker ikke å fortelle noe om tilstanden til barn eller mor, bortsett fra at vi har vært på besøk der for å følge opp og gi konsulær bistand. Barnet er født av en norsk statsborger og kan søke om pass, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD til Dagbladet.

FRAKTET FRA NORGE: Merkingen på koffertene viser at de ble fraktet fra Norge via Paris. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet
FRAKTET FRA NORGE: Merkingen på koffertene viser at de ble fraktet fra Norge via Paris. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet Vis mer