Madeleines foreldre etterforskes for omsorgssvikt

Men politiet nektes innsyn i SMS-er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kate og Gerry McCann er under etterforskning for å ha forsømt datteren kvelden da hun forsvant. Det kommer fram i et rettsdokument den britiske avisa Times Online har fått tak i.

I portugisisk rettsvesen er strafferammen for en slik siktelse opptil ti års fengsel.

Første offentliggjøring

Dokumentet der dette kommer fram, er en rettskjennelse fra portugisisk høyesterett. Dette er første gang rettsdokumenter fra saken blir offentliggjort.

I rettskjennelsen kommer det fram at politietterforskningen omfatter mord, «etterlatelse», skjuling av et lik og bortføring.

I punktet «etterlatelse» ligger det at etterforskerne prøver å komme til bunns i om det fins bevis for at McCannene forsømte datteren ved å la henne sove uten tilsyn kvelden 3. mai.

Mens Madeleine og søsknene sov i leiligheten i feriekomplekset Ocean Club i Praia de Luz, spiste foreldrene og sju venner - av britisk presse døpt «The Tapas Seven» - middag bare 50 meter unna. Likevel forsvant den da nesten fire år gamle jenta sporløst.

Kate og Gerry har hele tida avvist at de opptrådte uaktsomt forsvinningskvelden.

OFFER FOR OMSORGSSVIKT?: Madeleine McCann forsvant 3. mai i fjor, mens foreldrene spiste middag 50 meter unna ferieleiligheten der hun og søsknene sov. Foto: PRIVAT/AP/SCANPIX
OFFER FOR OMSORGSSVIKT?: Madeleine McCann forsvant 3. mai i fjor, mens foreldrene spiste middag 50 meter unna ferieleiligheten der hun og søsknene sov. Foto: PRIVAT/AP/SCANPIX Vis mer

Får ikke innsyn

Høyesterettskjennelsen som nå er offentliggjort, er et endelig avslag på en anmodning fra påtalemakten om å få innsyn i McCannene og «The Tapas Seven»s mobiltrafikk i den aktuelle perioden.

Etterforskerne ønsker å kartlegge gruppas bevegelser, og ville ha en komplett oversikt over hvem som ringte og meldte hvem, og fra hvor, i perioden 28. april, da britene ankom Portugal, til 9. september, da McCannene dro hjem igjen til Rothley i Leicestershire.

Spesielt interessert er de i ordlyden i 18 SMS-er som angivelig ble sendt fra ukjent nummer mellom 2. og 4. mai. De vil også ha tak i detaljene om alle samtaler gruppa imellom fra klokka 20 3. mai til klokka 12 dagen etter.

Strengt hemmelighold

Men i portugisisk rettsvesen er det svært vanskelig å få innsyn i pågående saker; ikke engang McCannene, som ble siktet i saken i september, har fått se detaljer fra etterforskningen eller blitt konfrontert med bevis.

Aktor Magalhães e Meneses\' anmodning ble først avslått i distriktsretten i Portimão; kjennelsen ble deretter anket, og nå har altså høyesterett endelig avslått innsyn i mobildataene.

- Detaljene om SMS-ene kan bare avleses i øyeblikket de blir sendt eller mottatt, og da med rettslig kjennelse, uttaler høyesterettsdommer Fernando Ribeiro Cardoso, og slår dermed fast at slike opplysninger ikke kan innhentes i ettertid.

Madeleines foreldre etterforskes for omsorgssvikt

Dermed må politiet støtte seg på andre bevis i den betente saken.

Rekonstruksjon

Dette er det andre alvorlige tilbakeslaget for de portugisiske etterforskerne på kort tid; tirsdag ble det kjent at en planlagt rekonstruksjon av forsvinningskvelden måtte avlyses fordi «The Tapas Seven» ikke ville stille opp.

Begrunnelsen er at de ikke ser nytten av en slik rekonstruksjon mer enn et år etter; i tillegg kritiserer de at rekonstruksjonen ikke skulle sendes på TV, hvilket de mener kunne generert flere tips i saken.

McCannenes talsmann Clarence Mitchell betoner det de ser på som fordelaktig i de offentliggjorte rettsdokumentene.

- Vi er fornøyd med at etterforskningen omfatter bortføring. Kate og Gerry har fått juridisk rådgivning i både Portugal og Storbritannia, og konklusjonen er at alt de gjorde, var innenfor grensene for fornuftig oppførsel, sier Mitchell til Times Online.

Talsmannen sier Gerry ikke har kjennskap til SMS-ene fra 3. og 4. mai, og at han bare mottok noen få samtaler på mobilen i løpet av de seks dagene i Portugal før Madeleine forsvant.

MISTENKT: Kate og Gerry McCann forlater kirken hjemme i Rothley 3. mai, årsdagen for Madeleines forsvinning, etter en seremoni for savnede barn.