Madeleines foreldre har forlatt Portugal

- Vi drepte henne ikke, sier Gerry McCann i et intervju med britiske News of the World.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUZ/LONDON/OSLO (Dagbladet.no): Gerry og Kate McCann forlater i dag Portugal, vel fire måneder etter at datteren Madeleine forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz.

SISTE: Flyet med McCann-familien har landet på East Midlands flyplassen ved 13.20-tida. Etter at alle passasjerene hadde forlatt flyet, kom ekteparet ned flytrappen med hver sin tvilling i armene.

- Det er forferdelig vanskelig, det knuser våre hjerter å returnere uten Madeleine. Som foreldre kan vi ikke gi opp før vi vet hva som har skjedd med henne, sier pappa Gerry McCann.

Han gjentok det familiens talskvinne sa i det flyet forlot Faro-flyplassen i Portugal; at de nå returnerer til Storbritannia for å gi tvillingene Shaun og Emily et normalt liv hjemme, og for å bearbeide de siste dagers utvikling i saken.

Han takker for all støtten, og ber alle om å ikke gi opp søket etter datteren Madeleine.

- Vi har overhodet ingen ting med forsvinningen av vår nydelige datter Madeleine å gjøre, sier han.

- Jeg ber også om at dere nå respekterer vårt behov for fred og privatliv fremover, nå som vi har kommet hjem, sier han til pressen.

Dro i dag tidlig

I det EasyJet rute 6552 tok av fra Faro-flyplassen, ga familiens talskvinne Kate og Gerry McCanns siste uttalelse til pressen og Portugal:

- De drar hjem i dag som opprinnelig planlagt etter å ha vurdert de siste dagene og hendelsene svært nøye, sa Justine McGuinness.

- De gjør det av hensyn til tvillingene Shaun og Emely, som nå trenger å få et normalt liv igjen i sitt hjemland. Og de trenger å gjennomgå det som har skjedd de siste dagene, og vurdere hvordan de skal gå frem videre. 

FORLATER LANDET: Et femtitalls journalister ventet på McCann-paret i Luz. De skal reise hjem til Storbritannia klokken 09.30 i dag lokal tid, 10.30 norsk tid. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FORLATER LANDET: Et femtitalls journalister ventet på McCann-paret i Luz. De skal reise hjem til Storbritannia klokken 09.30 i dag lokal tid, 10.30 norsk tid. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Av hele deres hjerter ber de om at letingen må fortsette, understreker McCann-talskvinnen. 

- De ønsker videre å takke alle som støtter dem og har stått på for å hjelpe i søket etter Madeleine siden 3. mai, sier McGuinness. 

- Det er så mye de vil se, men portugisisk lov hindrer dem i å uttale seg om selve etterforskningen på nåværende tidspunkt. Men de vil alikevel gjøre en ting klart; Vi har ingenting med forsvinningen å gjøre, understreket familiens talskvinne. 

På vei hjem
Kate og Gerry McCann forlot villaen i Luz like etter klokken åtte norsk tid, og satte kursen mot flyplassen i Faro. 

Klokken 09.15 var bilkolonnen ved McCann-familien fremme ved flyplassen i Faro. De to bilene med Gerry McCann, Kate og tvillingene i den andre, ble sluset inn en VIP-port  på flyplassen av lokalt politi. 

10.20 gikk de om bord i flyet. Familien har fått to seterader helt fremst for å få litt avstand til de andre passasjerene. EasyJet flyet tok av like etter klokken 10.30 med kurs for East Midland ved Birmingham i England. 

Bestemte seg i går 

Sent i går kveld ble pressen informert om at familien ville forlate landet.

- Kate og Gerry reiser hjem til Storbritannia denne morgenen, slik det opprinnelig var planlagt, opplyser talskvinne for familien, Justine McGuiness, til AP.

- Vi legger vekt på at hjemreisen skjer full overenskomst med de portugisiske myndighetene og politiet, sier McGuiness videre.

Madeleines foreldre har forlatt Portugal

Siden 3. mai har paret frontet en kampanje for å få den lille jenta hjem. De har prydet forsider verden over, først som sørgende foreldre, og nå som mistenkte i saken.

Har ingen tillit

I et intervju med News of The World forteller Gerry McCann at de har mistet tilliten til portugisisk politi.

- I et system som du ikke kjenner, og ikke tror på, er det som skjer nå utrolig skremmende, sier han.

Den britiske avisa har fått det første intervjuet med Gerry McCann siden paret fikk status som vitne i saken.

- Vi er fullstendig uskyldig, og vi vil ha navnet vårt renvasket, sier Gerry McCann til den engelske søndagsavisa. 

Han sier at han trodde han aldri skulle bli nødt til å gå ut offentlig og fortelle at han ikke har drept sin datter. Han sier at han og kona er redde, og at de har mistet tilliten til portugisisk politi.

Han skal ha gitt intervjuet til avisa etter at han avsluttet sitt avhør. Han støtter sin kone 100 prosent. Og han frykter at politiet har valgt å mistenke familien fordi at de er under et stort press for å oppklare saken.

- Ber britene gripe inn

Etter at Madeleine forsvant har det blitt samlet inn penger over hele verden for å finne den savnede jenta. Fondet skal nå inneholde opp mot 10 millioner kroner, men ekteparet kan ikke bruke dette fordi at de nå har status som mistenkte i saken.

- Det er en katastrofe at vi har dette store fondet, men at vi nå ikke kan bruke pengene til juridisk bistand fordi at vi har status som mistenkte, sier Gerry McCann til News of The World.

Flere engelske aviser skriver i sine søndagsutgaver at uavhengige eksperter er skeptiske til hvordan politiet har gjennomført de tekniske undersøkelsene. Avisa The Sunday Telegraph skriver at Gerry McCann nå vil be britiske myndigheter om å gripe inn slik at ekteparet får en rettferdig rettsprosess.

Avsporing

Portugisisk politi skal jobbe ut ifra en teori om at Kate McCann drepte datteren ved en ulykke. De skal ha tilbudt en avtale, hvor de garanterte maksimum to års fengsel dersom hun tilsto drapet.

Ifølge Kate McCanns gudfar forsøkte portugisisk politi å få henne til å tilstå ved å vise henne videobilder av likhunder som markerte på eiendelene hennes.

- Politiet vendte hele tiden tilbake til leiebilen og viste Kate en video med sporhunder. De fortalte henne også at Madeleines DNA var funnet i bilen, sier Jon Cormer til The Sunday Times.

- De vil at jeg skal lyve, de forsøker å lure meg til å tilstå, sier Kate McCann til Sunday Mirror ifølge BBC.

Bakgrunnen for at paret er mistenkte i saken skal blant annet være blodspor politiet skal ha funnet i en leiebil paret leide 25 dager etter at Madeleine forsvant. Ekteparet har forklart at de bærer Madeleines kosedyr med seg over alt hvor de går, og har gjort det siden datteren forsvant. De mener dette kan være årsaken til at jentas DNA ble funnet i leiebilen, skriver The Sunday Times.

Kate McCanns onkel mener politiets antydning er grusom.

- Tanken på at de ved et uhell drepte datteren sin, gjemte liket, så la henne i en bil som ble leid 25 dager senere, mens hele verdens media har søkelyset rettet mot dem, og familie og venner kostant er hos dem, er så tåpelig at jeg ikke finner ord, sier Brian Kennedy til BBC.
 

Susan Healy, mor til Kate McCann, sier til BBC at etterforskningen nå har sporet av.

- Det virker som om Madeleine har havnet i bakgrunnen, og jeg tenker - hvem leter etter Madeleine?

FREMME: Klokken 09.15 ankom familien flyplassen i Faro, der de ble sluset gjennom en VIP-port av politiet.
TUNGT: Det er en familie på fire som nå forlater Portugal. Under hele letetiden har Kate og Gerry McCann vært klar på at de ikke ønsker å forlate landet uten Madeleine.
SAVNET: Den nå 4 år gamle Madeleine forsvant 3. mai i år.