Madihas (3) bestefar har vært i Norge 22 ganger. Nå nekter UDI ham visum

UDI vil ikke lenger la Muhammad Fateh (76) besøke 24 barnebarn i Norge.

NORSKE BORGERE: - Vi er norske borgere. Hvor er våre rettigheter, spør Muhammad Gulzar etter at hans far - datteren Madihas bestefar - nå har blitt nektet visum til Norge selv om han har vært her over 20 ganger og alltid reist tilbake til Pakistan. Foto: Halldor Hustadnes
NORSKE BORGERE: - Vi er norske borgere. Hvor er våre rettigheter, spør Muhammad Gulzar etter at hans far - datteren Madihas bestefar - nå har blitt nektet visum til Norge selv om han har vært her over 20 ganger og alltid reist tilbake til Pakistan. Foto: Halldor HustadnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holmen (Dagbladet)
Madiha (3) smiler sjenert når Dagbladet spør henne om bestefar Muhammad Fateh (76), men sier ikke så mye.

- Hun er veldig glad i bestefar, men det er lenge siden hun så ham, og små barn glemmer fort, sier Madihas mor Saima Gulzar.

Nå er hun og mannen Muhammad Gulzar bekymret for at Madiha skal miste kontakten med bestefaren, som bor i en liten by i området som kalles «Lille Norge» i Pakistan.

Norske borgere I slutten av juli fikk Muhammad Fatehs seks barn og 24 barnebarn i Norge beskjeden om at han ikke lenger får lov å besøke dem. Utlendingsdirektoratet skriver at han ikke har «tilstrekkelige bånd til hjemlandet til å veie opp for risikoen for at søkeren blir i landet utover datoen i et utstedt visum».

- Min far har vært her 22 ganger siden 1991 og reist tilbake hver gang. Da har han vist at han har tilknytning til Pakistan, sier Muhammad Gulzar mens han viser Dagbladet UDI-dokumenter på en laptop inne på kafeen han driver på Holmen i Asker.

- Vi er norske borgere. Hvor er våre rettigheter, spør han oppbrakt.

- Emigrasjonspotensiale I visumavslaget skriver UDI at Pakistan er et land med stort potensiale for emigrasjon. Det står at Muhammad Fateh søkte om utvidet opphold da han var her i 2012 og at barna da skal ha sagt at han ville søke permanent opphold på grunn av helsa og fordi han har få familiemedlemmer i hjemlandet som kan ta vare på ham.

«Basert på denne informasjonen mener UDI at det ikke er sannsynlig at han vil reise hjem», skriver enhetsleder Steinar Munch Rotevatn til Dagbladet.

Skjema manglet - Det jeg sa var at en person som har reist så mange ganger kan vel få et visum slik at han kan komme hit når han vil, sier Muhammad Gulzar.

Han viser oss et brev fra 2012 der han ber UDI om oppholdstillatelse «slik at pappa kan komme til Norge når han ønsker det».

I avslaget skriver UDI også at familiens økonomiske garanti for bestefarens opphold er ugyldig fordi del to av et skjema manglet, men det sier Gulzar at de straks ville ha rettet opp hvis de hadde fått beskjed om det.

- Trives best der Muhammad Gulzar synes det er urimelig å si at faren ikke har nok tilknytning til Pakistan når mye av familien bor der - deriblant kona, to barn og åtte barnebarn.

NYFØDT: Her er Madiha da hun nettopp hadde kommet hjem fra fødeavdelingen på Bærum sykehus, sammen med bestefar Muhammad Fateh og tante Zahida Bibi. Foto: Privat
NYFØDT: Her er Madiha da hun nettopp hadde kommet hjem fra fødeavdelingen på Bærum sykehus, sammen med bestefar Muhammad Fateh og tante Zahida Bibi. Foto: Privat Vis mer

- Det er der han trives best. Mange ganger har vi bedt ham om å besøke oss, men han har ikke villet, sier Muhammad Gulzar.

Nå frykter han at det blir fryktelig dyrt å bevare sin egen og sine fem barns kontakt med bestefar.

- Flyreise og opphold for familien kommer fort på 100.000 kroner, sier Muhammad Gulzar.