Madoff kan få 150 år i fengsel

Den falne Nasdaq-toppen erklærer seg skyldig i gigantsvindel på opptil 350 milliarder.

DEN FALNE LEGENDEN: Bernard Madoff (70) forlater den føderale retten i New York i dag. For tida sitter han i husarrest hjemme med elektronisk fotlenke, men viste seg i retten i dag for å bedyre at det ikke eksisterer inhabilitet mellom ham og forsvareren hans, Ira Sorkin, som selv har brukt Madoff til å forvalte penger for seg. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX
DEN FALNE LEGENDEN: Bernard Madoff (70) forlater den føderale retten i New York i dag. For tida sitter han i husarrest hjemme med elektronisk fotlenke, men viste seg i retten i dag for å bedyre at det ikke eksisterer inhabilitet mellom ham og forsvareren hans, Ira Sorkin, som selv har brukt Madoff til å forvalte penger for seg. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den tidligere Nasdaq-styrelederen Bernard Madoff (70) vil torsdag si seg skyldig på elleve tiltalepunkter i den gigantiske svindelsaken mot ham, som startet i New York i dag. Han risikerer 150 år i fengsel, melder AP.

Rekordpyramide
Madoff, som har hatt utallige A-lagskjendiser - blant andre Steven Spielberg, Eli Wiesel, John Malkovich og Larry King - som klienter, er anklaget for å ha lurt investorer for opptil svimlende 50 milliarder dollar - eller 350 milliarder kroner.

Saken mot ham er sannsynligvis den mest omfattende svindelsaken mot en enkeltperson noensinne - i tillegg til at tiltalen omfatter historiens største pyramidespill.

De elleve tiltalepunktene omfatter blant annet svindel gjennom rådgivning, hvitvasking, postsvindel, falsk forklaring, juks med verdipapirer og tyveri fra arbeidstakerordninger.

Lovverket tillater som nevnt en maksimumsstraff på 150 års fengsel. I tillegg kan han måtte betale enorme bøter - på til sammen 970 millioner dollar (nærmere 6,9 milliarder kroner), skriver New York Times.

Les hele tiltalen her.

KUNDE: Steven Spielberg er blant de mange som betrodde Madoff sparepengene sine. Mange, blant dem nobelprisvinner Eli Wiesel og kona, har mistet alle sparepengene sine. Foto: PETER YADA/EPA/SCANPIX
KUNDE: Steven Spielberg er blant de mange som betrodde Madoff sparepengene sine. Mange, blant dem nobelprisvinner Eli Wiesel og kona, har mistet alle sparepengene sine. Foto: PETER YADA/EPA/SCANPIX Vis mer

Påtalemakten hevder at Madoff startet med sin lyssky virksomhet allerede på 80-tallet. Da firmaet hans, Bernard L. Madoff Investment Securities, ble raidet av myndighetene i begynnelsen av desember, ble det funnet 4800 klientkontoer, med oppgitt samlet innskudd på til sammen 64,8 milliarder dollar (ca. 455 milliarder kroner). Det virkelige tallet var ikke engang i nærheten av en slik sum.

Madoffs advokat Ira Sorkin kunngjorde at klienten vil erklære seg skyldig under neste rettshøring på torsdag. Dommen vil imidlertid falle på et seinere tidspunkt.

MarC Litt fra påtalemakten avviser for øvrig at det eksisterer noen straffereduksjonsavtale med Madoff.

Habilitetstrøbbel
Den beryktede 70-åringen går regelmessig med skuddsikker vest når han viser seg ute. Han ble brakt til rettslokalet på Manhattan tidlig i dag for å unngå at han får problemer med tidligere klienter som kunne tenkes å ta ut raseriet på den svindeltiltalte.

Madoff sitter for tida i husarrest med elektronisk fotlenke. Flere timer før rettshøringen forlot han imidlertid sin fasjonable New York-leilighet under en stor paraply - selv om det ikke regnet.

Eks-Nasdaq-styrelederen viste seg i retten i dag fordi han vil prøve å riste av seg den mulige habilitetskonflikten mellom ham og forsvarer Sorkin, som har vært mye omtalt i amerikanske medier i det siste.

Sorkin investerte nemlig nesten 19 000 dollar (i overkant av 130 000 kroner) i et av Madoffs fond gjennom en pensjonskonto på begynnelsen av 90-tallet. I tillegg hevder påtalemakten at Sorkins foreldre gjennom Madoff satte inn 900 000 dollar (ca. 6,3 millioner kroner) på sparekontoer for advokatens to sønner.

Sorkin har fortalt myndighetene at Madoff er forvalter av sparekontoene, men at han aldri har hatt egeninteresse av pengene. Påtalemakten mener derimot advokatens lojalitet komme i en skvis mellom sønnene og klienten.

Kriserammet
Også Wall Street-legenden ble til slutt rammet finanskrisen; for å kunne opprettholde et pyramidespill blir «avkastningen» i virkeligheten betalt av nyvervede investorer og ikke på grunnlag av at de investerte beløpene øker i verdi - og da nyvervingen stoppet opp, fikk Madoff trøbbel med å betale den lovede «avkastningen».

Madoff selv ble til slutt angitt av sine egne sønner, etter 10. desember å ha fortalt dem at fondsforvaltningen hans var «en eneste stor løgn». Dagen etter ble han arrestert og kastet fra stillingen som Nasdaq-topp.

KARIKERT: Det tok ikke lang tid før Madoff ble gjenstand for satire: Denne dokka heter Bernie «han stakk av med pengene mine» Madoff. Foto: MODELWORKS/AP/SCANPIX
KARIKERT: Det tok ikke lang tid før Madoff ble gjenstand for satire: Denne dokka heter Bernie «han stakk av med pengene mine» Madoff. Foto: MODELWORKS/AP/SCANPIX Vis mer

Etter at anklagene mot Madoff ble kjent, har flere kunder av ham tatt livet av seg. Det spekuleres på om selvmordene har direkte forbindelse til skandalen.

Bernard Madoff

• Født 29. april 1938 i New York.

• Grunnla i 1960 investeringsfirmaet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

• Var med på å grunnlegge Nasdaq-børsen i 1971, og var styreformann der i en årrekke.

• Madoff, som selv er jødisk, har gitt store pengebeløp til jødiske og proisraelske organisasjoner.

• Arrestert 11. desember 2008 etter at han skal ha innrømmet pyramidesvindel overfor de to sønnene Andrew og Mark.

• Madoff skal ha svindlet investorene for rundt 50 milliarder dollar - 350 millarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer