«Madonna»-bildet er skadd

Samme dag Munch-ranet skjedde innledet en av de tiltalte et samarbeid med politiet. Han avslørte at David Toska var arbeidsgiver, at ranerne fikk 200 000, og at en finanskjendis ville kjøpe maleriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er brennhete og sensasjonelle opplysninger som kommer fram i en fersk rapport som den ranstiltaltes kontaktmann i politiet har skrevet. Dokumentet er sentralt i påtalemyndighetens beviskjede mot ransdømte Petter Tharaldsen og mannen politiet mener organiserte kunstkuppet, Bjørn Hoen. Politiet oppfattet ham som en meget god informant.

Tirsdag starter rettssaken mot de tiltalte i Munch-ranet. Rapporten blir et stridstema. Dagbladet kan i dag bringe detaljer fra rapporten som er ført i pennen av en politibetjent ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Bestemorsstrømper

22. august 2004, ransdagen:

Ifølge rapporten kontakter den tiltalte en politibetjent han kjenner, og forteller at Bjørn Hoen har organisert ranet. Den tiltalte forteller at Tharaldsen hentet ransbilen. Han hadde med seg en som kjørte Hoens bil. Denne var ukjent for tiltalte, men han fikk inntrykk av at han var østeuropeer. Ifølge rapporten hadde Tharaldsen sagt de skulle ta et maleri, og han lurte på hvordan de skulle få maleriet løs fra veggen.

Fikk 200 000 kroner

24. august 2004: Den tiltalte kontakter sin mann i politiet på nytt. Han antyder at en av ransmennene, som er avbildet under ranet, er Tharaldsen. Mannen sier våpenet en av ranerne brukte inne i museet, sannsynligvis er stjålet under et innbrudd i Sarpsborg. Ifølge tiltalte er dette et våpen Hoen hadde kontroll over etter innbruddet i Sarpsborg.

25. august 2004: Mannen forteller politibetjenten at han har snakket med Hoen, og at Hoen har organisert ranet. Hoens oppdragsgiver hadde allerede fått maleriene. Informanten hevder at Hoen hadde fått en million kroner av oppdragsgiveren for begge bildene, og at de tre ranerne hadde fått 200 000 kroner.

 RAN PÅ HØYLYS DAG:  En egenrapport fra en politimann knytter ransdømte Petter Tharaldsen sterkere til kunstkuppet. Politiet mener at Tharaldsen (innringet) er raneren som står ved bagasjerommet fluktbilens bagasjerom. Foto: Politiet
RAN PÅ HØYLYS DAG: En egenrapport fra en politimann knytter ransdømte Petter Tharaldsen sterkere til kunstkuppet. Politiet mener at Tharaldsen (innringet) er raneren som står ved bagasjerommet fluktbilens bagasjerom. Foto: Politiet Vis mer

Rammene på maleriene var tatt av, men treverket var intakt. «Skrik» var like hel, mens «Madonna» hadde enten fått rifter eller hull på fem-ti millimeter.

En finanskjendis

7. september 2004: Informanten forteller at han er kontaktet av en kriminell som hadde kontakt med en person som hevdet han opptrådte på vegne av en norsk finanskjendis. Kjendisen kunne tenke seg å kjøpe maleriene tilbake for fem-ti millioner. Den tiltalte forteller politimannen at Hoen, som var villig til å forhandle, ønsket 12-13 mill. for hvert maleri.

Ønsker seg dusør

8. september 2004: Tiltalte forteller at han kan tenke seg å gå inn som forhandler, men at han ønsker dusør. Politiet sier de bare kan dekke faktiske utgifter. Tiltalte forteller at han hadde hatt kontakt med Hoen, som skulle kontakte noen med kontroll over maleriene for å diskutere pris.

9. september 2004: Tiltalte hadde møtt Hoen samme dag, ifølge rapporten. Hoen hadde ikke fått kontakt med dem som hadde bildene. Hoen skal ha vært nervøs, og det ble snakket om flytting av bildene. Hoen skulle forsøke å kjøpe maleriene tilbake for videresalg, og regnet med at han måtte ut med 7,5 millioner for begge maleriene.

Toska oppdragsgiver

12. september 2004: Informanten forteller at han hadde gitt beskjed til en kamerat at prisen på maleriene ville bli 12 millioner. Opplegget var klart: Pengene først, de skulle telles og kontrolleres. Så skulle maleriene legges på en adresse hvor kjøperne kunne hente dem. 4. og 6. oktober 2004: Ifølge tiltalte hadde han 6. oktober hatt et møte med Hoen, som hadde fortalt at David Toska var hans oppdragsgiver. 12. oktober 2004: Hoen har sonet en dom, og gjentar at Toska er bakmannen, ifølge rapporten.

En ukjent raner

29. oktober: Tiltalte forteller politiet at det går tregt med forhandlingene. Toska måtte godkjenne at det skulle tas polaroidbilder av maleriene, noe som var kravet fra kjøperne, ifølge rapporten.

4. januar 2005: Ifølge tiltalte hadde Hoen sagt at en person som før jul ble tatt i en større hasjsak, har/hadde hatt kontroll over maleriene. Mannen fikk beskjed om at alt han fortalte sin politikilde, gikk videre til etterforskerne.

24. januar 2005: Tiltalte gjentar at Tharaldsen var sammen med en ukjent mann med østeuropeiske utseende før ranet. Denne var sammen med Hoen under et møte informanten hadde med Hoen, ifølge rapporten.

Den ukjente var sjåfør for Hoen i hans BMW 318 IS, ifølge rapporten. Mannen hadde mørkt hår med en synlig tatovering på venstre side av halsen. Det var muligens noen gotiske tegn.

Ingen involverte vil kommentere detaljer i rapporten.

BAKMANN?: David Toska blir trukket inn som den egentlige bakmannen av Munch-ranet i en ny rapport.
NYE OPPLYSNINGER: Ifølge en ny rapport fra en politibetjent ved Oslo politidistrikt, ønsket Munch-tiltalte Bjørn Hoen (37) 12-13 millioner for hvert av de stjålne maleriene.
TILTALT: Petter Tharaldsen er tiltalt for Munch-ranet. Politiet mener han kjørte fluktbilen.