Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Madonna» kjøpt av børshai

Det femte «Madonna»-bildets eier endelig fram i lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Journalister og kunsteksperter har i flere år lurt på hvor «Madonna»-bildet som lenge var i Bergesen-familiens eie, men ble solgt for 74 millioner kroner i 1999, har tatt veien. Nå har «det femte Madonna-bildet»s eier endelig kommet fram i lyset, skriver Memo i sin siste utgave.

Mysterium

Kort tid etter at Bergesen solgte bildet, ble det forsøkt solgt igjen på Christie\'s i London med en minstepris på 85 millioner kroner, men forble usolgt, til kunstentusiasters store forundring. Siden har bildets eierforhold vært et mysterium for mange, blant annet laget Erling Borgen en dokumentar om sin jakt på den ukjente eieren. «Sporløst forsvunnet,» skrev Dagbladet for noen år siden, og Dagens Næringsliv skrev samtidig «Sporløst borte». For to år siden laget TV 2 dokumentaren «Reflektor: Jakten på Madonna».

Maleriet selv, som altså er søstermalieriet til bildet som ble stjålet fra Munch-museet i 2004, var imidlertid ikke borte. Det ble blant annet lånt ut til Metropolitan-museet i New York i 2002-2005, men eieren forble anonym. Munch-museet vet ingenting om bildets historie etter 1999.

Men i februar, på en stor Munch-utstilling i Museum of Modern Art der også dronning Sonja deltok, sto plutselig eierens navn på vaskelappen: Steven A. Cohen, en ekstremt mediesky dollarmilliardær og børshai og en av verdens mest aktive kunstinvestorer. Mye tyder på at Cohen kjøpte bildet i 2005, da det forsvant fra veggen i Metropolitan.

400 millioner dollar på fem år

Ifølge Art News Archive har Cohen brukt over 400 millioner dollar på kunst de siste fem åra, hvorav 100 millioner gikk til en kasinoeier i Las Vegas for to bilder, Gaugins «Badende» og Van Goghs «Bondekvinne foran hveteåker». Den Connecticut-hjemmehørende finansmannen har også betalt 50 millioner kroner for Damien Hirsts tigerhai nedsunket i formalin, og har altså skaffet seg Munchs «Madonna», angivelig for godt over 100 millioner kroner.

Cohen har egen losje hos Sotheby\'s i London og eier en rekke av Jackson Pollock og Andy Warhols viktige verk, samt halvparten av en omfattende Robert Rauschenberg-samling der Metropolitan eier den andre halvparten. Cohen har lovet å donere sin halvpart til Metropolitan og dermed få en plass i historien, en vanlig praksis blant svært rike mennesker.

USOLGT: Fra Christie\'s-auksjonen i 1999, da «Madonna»-bildet som nå tilhører Steve Cohen, ikke fikk et eneste bud og forble usolgt, til kunsteksperters store forundring. Foto: Keith Hammett
USOLGT: Fra Christie\'s-auksjonen i 1999, da «Madonna»-bildet som nå tilhører Steve Cohen, ikke fikk et eneste bud og forble usolgt, til kunsteksperters store forundring. Foto: Keith Hammett Vis mer

Utlåner

Cohens «Madonna» vil også høyst sannsynligvis bli lånt ut, i likhet med mange andre av bildene hans, noe som ikke er tilfellet med Nasjonalgalleriets eksemplar, spesielt ikke etter raidet mot Munch-museet.

- Det er gledelig at denne versjonen av bildet nå er gjort tilgjengelig for det amerikanske publikummet, sier Munch-spesialist Patricia G. Berman til Memo. Interessen for Munch har vært stor siden ranet, og flere store utstillinger i utlandet har vært viet den norske maleren de siste 15 månedene.

- Det er et fantastisk verk, og i kvalitet er det helt på høyde med maleriet som ble stjålet. Det har en utrolig intensitet i fargene og uttrykket, sier Berman om Cohens «Madonna».

STOLTHET: En av Steve Cohens stoltheter, Damien Hirsts «The Wrath of God (Terror is Beauty)», en hai nedsunket i formalin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media