Madonna-ranet kobles til Skottland

For nøyaktig ett år siden stjal to maskerte menn et Madonnamaleri av DaVinci i Skottland. Nå undersøkes forbindelsen til Munch-museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27. august i fjor slo de frekke tyvene til. Midt i en travel periode i museet i Drumlanrig Castle, trakk plutselig to maskerte menn en pistol som de brukte til å overmanne en kvinnelig sikkerhetsvakt. I all hast plukket de Leonardo DaVincis mesterverk «Madonna with the Yarnwinder» ned fra veggen, og forsvant ut av museet.

Ifølge The Scotsman klarte en turist å ta et bilde av ranerne utenfor, og politiet satte inn store styrker for å få maleriet tilbake.

Men ingen hørte noe mer fra tyvene. Det kom ingen krav om løsepenger, og bildet fra overvåkningskameraene var i for dårlig kvalitet til at ranerne kunne bli identifisert.

Kjenner du deg igjen?

Ønsker informasjon

Det er det flere som har gjort.

Scotland Today melder i dag at det lokale politiet følger nøye med på det som har skjedd i Norge.

- Vi har opprettet kontakt med Interpol, men det er tidlig i etterforskningen enda. Jeg er sikker på at politiet i Norge gjør det samme - at de ser etter ledetråder internasjonalt i sitt forsøk på å finne ut hvem som begikk forbrytelsen, sier Peter McAdam fra politiet i Dumfries og Galloway til Scotland Today.

Få tror at sakene faktisk er begått av de samme personene, men etter ett års resultatløs etterforskning er skotsk politi desperate etter nye spor i saken.

Utelukker ingenting

- Så lenge vi ikke vet hvem ranerne er, kan vi jo ikke utelukke noe som helst. Jeg vet ikke hvor sannsynlig det er at ranerne er en del av en internasjonal liga, men vi kan som sagt ikke se helt bort fra det heller, sier politioverbetjent Øyvind Nordgarden til Dagbladet.no.

Oslopolitiet har fått flere tilbakemeldinger og forespørsler fra etterforskere som jobber med kunstran i andre land, uten at dette har ført til nye, viktige spor.

- Vitner sa at i alle fall én av ranerne snakket norsk, poengterer Nordgarden.

Profesjonelle bakmenn?

Få kunsteksperter tror ranerne er en del av en internasjonal liga, og heller ikke at de jobber for en rik og mektig bakmann.

- Dette er nok ikke et bestillingstyveri der maleriene blir solgt til en eksentrisk kunstelsker. Det har vi aldri opplevd. Dette handler nok om kriminelle som vil ha penger, sa direktør for avdelingen for historiske krav ved Art Loss Register, Sarah Jackson, til Dagbladet.no tidligere i uken.

Andre kilder har imidlertid opplyst at en rik, utenlandsk kjøper skal ha bestilt ranet av Munch-maleriene. Politiet har vedgått at de kjenner til ryktene.

Sikret bilspor

Samtidig som spekulasjonene fortsetter, har politiet hatt hendene fulle i dag med å sikre seg spor i bilen som ranerne satte fra seg ved Sinsen tennisklubb. Ranerne sprøytet bilen med et pulverapparat, som ble funnet i en container like ved.

- Dette er et stort prosjekt, og vi har funnet spor. Men det er for tidlig å si noe mer om dette nå, sier Nordgarden.

VÅGAL RANER: Overvåkningsbilder av en av de antatte gjerningsmennene bak det frekke tyveriet i Skottland.
IKKE TATT: Gjerningsmennene etter ranet av Munch-museet er fremdeles på frifot.
SAVNET FRA SKOTTLAND: «Madonna with the Yarnwinder» forsvant fra Drumlanrig Castle for nøyaktig ett år siden.
SAVNET FRA OSLO: «Madonna» og «Skrik». Politiet har ikke mottatt krav om løsepenger.
FUNNET SPOR: Politiet har i hele dag sikret seg spor fra fluktbilen.