Madrid-terrorist tilbake i Spania

«Hjorten» utlevert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Serbiske myndigheter har utlevert en av de mistenkte terroristene bak togbombene i Madrid, 11. mars 2004.

Spansk politi eskorterer marokkaneren Abdelmajid Bouchar (22) tilbake til Spania i dag med militærfly. Det melder AP.

Løp fra politiet

Bouchar ble først sirklet inn i i en leilighet i en forstad til Madrid sammen med andre mistenkte. Da gikk ut med søpla, oppdaget han politiet og ropte ut advarsler på arabisk til sine medsammensvorne. Så rømte han. Bouchar skal være en dyktig mellomdistanseløper og løp så fort at politiet døpte han «el gamo» - hjorten. Noen timer senere da spesialstyrker stormet leiligheten, sprengte de andre seg selv. Levninger etter sju personer ble funnet. En politimann døde også i eksplosjonen.

Hovedmann

Bouchar ble anholdt i Beograd i juni. Han hadde ingen papirer på seg og utga seg for å være arbeidsinnvandrer fra Irak.

Ifølge spanske myndigheter stod Bouchar nær hovedmennene bak de ti Madrid-bombene, som i morgenrushet inn til Madrid drepte 192 og såret 1600. De mener Bouchar kan ha hatt en «administrativ» rolle i terroraksjonen, gjennom kontakt med andre andre mistenkte.

Ifølge etterforskerne ble Bouchars fingeravtrykk funnet i en hytte der bombe-ryggsekkene ble laget. Passet hans ble funnet i leiligheten der det kollektive selvmordet fant sted.

Madrid-terrorist tilbake i Spania

Al Qaida tok skylda

Muslimske ekstremister påtok seg ansvaret for bombingene, og hevdet det ble gjort på vegne av Al Qaida som reaksjon på de spanske styrkenes nærvær i Irak.

31 personer er fengslet i saken så langt. De fleste er marokkanere eller spanjoler av marokkansk opphav. Omkring 70 andre er blitt avhørt og sluppet fri, men anses fremdeles som mistenkte. Rettssaken starter først neste år.