Guttetur

Mads (20) advarer etter øl-uhell

Ferien til Mads Bredeveien (20) ble brått avbrutt da han valgte å åpne ølen sin uten flaskeåpner. Nå advarer han andre.

UHELDIG: Det har ikke blitt mye tid til ferie for Mads Bredeveien (20), etter en uheldig hendelse da han skulle åpne ølen. Foto: Privat
UHELDIG: Det har ikke blitt mye tid til ferie for Mads Bredeveien (20), etter en uheldig hendelse da han skulle åpne ølen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Forrige helg hadde Mads Bredeveien (20) akkurat ankommet huset i Kristiansand, hvor han og flere kompiser skulle nyte ei uke med ferie.

Gutteturen ble derimot ikke som han hadde planlagt, forteller Bredeveien til Dagbladet.

Saken ble først omtalt av Gudbrandsdølen Dagningen.

Like etter ankomsten bestemte gutta seg for å sette i gang ferien med en kald pils. I mangel på en flaskeåpner bestemte Bredeveien seg for å åpne glassflaska med en ølboks.

- Da skjøt jeg korken rett inn i øyet, og det startet å fosse inn blod, sier han.

ØYET: Slik så øye til Mads ut etter at korken traff ham. Foto: Privat
ØYET: Slik så øye til Mads ut etter at korken traff ham. Foto: Privat Vis mer

Øyet hans var lukket da flatsiden på korken traff, men korken hadde et så sterkt trykk at den dyttet øyet innover. Dette førte til at noe sprakk i øyet, som startet blødningen, forklarer Bredeveien

- Var livredd

- Først fikk jeg intense smerter, og når jeg så blodet skjønte jeg at noe var alvorlig galt, sier Bredeveien.

Det har ikke blitt mye tid til ferie for Bredeveien etter dette. Om lag 15 minutter etter hendelsen mistet han synet, og da bestemte han seg for å dra rett til legevakten, forklarer han.

- Jeg var livredd. Det var en veldig skummel situasjon, innrømmer Bredeveien. Han forteller at han heldigvis hadde gode kompiser rundt seg, og det hjalp med å roe ham ned.

Bredeveien kunne ikke la være å tenke på om han hadde klart å gjøre seg selv blind.

Han gikk fra legevakten med medisiner for å lindre smertene, og fikk beskjed om å komme tilbake på en sjekk på sykehuset dagen etter. Der kom legene fram til at synsnervene hans var helt fin, forteller han.

KORKEN: Korken som traff øyet til Mads (20). Foto: Privat
KORKEN: Korken som traff øyet til Mads (20). Foto: Privat Vis mer

- Etter sykehuset var alt egentlig perfekt. Jeg så bare skygger og litt lys, men det gikk i hvert fall rette veien, forteller han og var lykkelig over at det hadde ordnet seg.

Ikke langvarig lykke

Lykken viste seg å ikke vare lenge. Bredeveien forteller at han var innom sykehuset på sjekk tre ganger forrige uke. Legene fortalte ham at trykket på øyet hadde økt og han fikk sterkere medisiner.

På fredagen var det planlagt at han skulle på enda en sjekk, men så langt kom han ikke. Han fikk nemlig kraftig migrene og kastet opp av smertene, sier Mads.

- Det var helt forferdelig, Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier han.

BLOD: Øyet til Mads ble fylt med blod etter hendelsen. Foto: Privat
BLOD: Øyet til Mads ble fylt med blod etter hendelsen. Foto: Privat Vis mer

Han ble lagt inn på Arendal sykehus samme dag, og forteller at han hadde intens migrene i et døgn.

Til slutt fikk han medisin intravenøst, som skulle hjelpe mot trykket i øyet. Han fikk også øyedråper, salve og sterke medisiner slik at han skulle klare å sove.

- Sykehuset er ganske langt unna der jeg bor, så de turte ikke å sende meg hjem. Trykket var veldig ustabilt, så det kunne gått galt om jeg plutselig fikk tilbakefall, forteller han.

Advare andre

Han ble innlagt på sykehuset i tre dager, og når Dagbladet snakker med han er han akkurat kommet hjem.

VERDENSROMMET: Jeff Bezos, verdens rikeste mann, fullførte tirsdag ettermiddag sin første tur til verdensrommet. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

- Synet er nesten som normalt nå. Jeg har skadet pupillen så det vil ta et år før jeg ser helt optimal igjen, forteller han.

Nå vil Bredeveien advare andre mot å gjøre det samme som ham, og han anbefaler alle å bruke flaskeåpner framfor andre hjelpemidler.

- Det er veldig vanlig å åpne ølen sin med ølboks eller snusboks, men er du maks uheldig, slik jeg var, kan det gå virkelig galt, sier han.

Vært heldig

Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i Norges Blindeforbund, forteller til Dagbladet at det alltid er viktig å sjekke øyet en gang for mye enn en gang for lite.

HELDIG: Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i blindeforbundet, mener Bredeveien har vært heldig. Foto: Privat
HELDIG: Inga Britt Kjellevold Haugen, forskningssjef i blindeforbundet, mener Bredeveien har vært heldig. Foto: Privat Vis mer

- Inne i øyet skal det være et visst trykk for at øyet kan opprettholde sin form og funksjon, noe som gjør at vi ser optimalt. Det er veldig bra at Bredeveien søkte hjelp umiddelbart, forteller Haugen.

Haugen forklarer at om trykket blir for høyt av en slik skade, kan det i verste fall føre til skade på synsnerven. Da kan deler eller hele synet gå tapt.

Hun presiserer at det er spesielt viktig å søke hjelp hvis du har tiltakende rødt øye, smerter, kraftig tåreflod, uklart syn eller dobbeltsyn.

- Det kunne gått langt verre. Han har sånn sett vært veldig heldig, sier hun.

Uheldig trend

Det er vanlig å bruke andre metoder enn flaskeåpner for å åpne ølen sin. Haugen mener at det er en uheldig trend, da man får mindre kontroll over korken.

- Den kan få ganske stor fart og stor kraft når den treffer øyet. Det kan få enda større konsekvenser om den skarpe delen av korken treffer øyet, forklarer hun.

Haugen forteller at øyet heldigvis tåler et ganske stort mekanisk trykk, da det kan bevege seg relativt langt innover uten at det skader nerver og vev.

Øyet er også delvis beskyttet av en benhule og en fettpute som demper kraften fra objekter som treffer.

- Hvor mye øyet tåler avhenger helt av hva som treffer, kraften og hvor skarpt objektet er. Det tryggeste er å skaffe seg en flaskeåpner på nøkkelknippet, sier hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer