<strong>INNE I GAZA:</strong> Mads Gilbert og teamet jobber med et spedbarn med alvorlige bruddskader etter israelske angrep i går. Foto: NORWAC
INNE I GAZA: Mads Gilbert og teamet jobber med et spedbarn med alvorlige bruddskader etter israelske angrep i går. Foto: NORWAC Vis mer

Mads (61) er stemmen fra Gaza

Her hjelper Mads Gilbert et kritisk skadd spedbarn. Les historien om krigslegen som sjokkerer hele verden med sine rapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iført hvit legefrakk, med stetoskop rundt halsen og mikrofon i handa rapporterer han fra innsiden av Gaza til hele verdenspressen.

Palestinavenn Mads Gilbert (61) fra Tromsø og legekollega Erik Fosse er blant de eneste vestlige stemmene i bomberegnet i Gaza. Fra Shifa-sykehuset i Gaza by rapporterer de jevnlig hva de ser og opplever til millioner av TV-seere.

De egentlige journalistene er sperret ute.

- Dette er uten sidestykke det verste jeg har opplevd, fortalte Gilbert Dagbladet, samme dag som han sendte smsen som rørte hele Norge.

Og han blir godt mottatt. Etter Facebook å dømme er han en svært populær mann. Over 2500 mennesker har erklært seg selv som fan av Gilbert de siste dagene.

- Aldri nøytralt
For den tidligere AKP (ml)'-eren, nå Rødt-politiker, har vært i hardt vær før. Hans engasjement er voldsomt og rødt. Det har vakt oppsikt.

- Han er et fyrverkeri av et menneske. Det er aldri nøytralt rundt Mads, det blir alltid engasjement og konflikt, sier Hans Kristian Amundsen, sjefredaktør i Nordlys, til Dagbladet.no. At det er akkurat Gilbert som nå befinner seg på Gaza, tror han ikke er tilfeldig.

- Som solidaritetsarbeider er Mads i verdensklasse, han er en fabelaktig akuttlege og en sann Palestina-venn, sier Amundsen.

Tidligere sykehusdirektør Knut Schrøder var i mange år Gilberts øverste leder ved hans faste arbeidsplass, Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Mads slåss for det han tror på, og han mener at det han tror på er veldig riktig og veldig viktig, sier Schrøder. Han beskriver 61-åringen som «idealistisk, engasjert, dyktig og med stor arbeidskapasitet».

Gjennom årene har Schrøder mange ganger måtte forsvare Gilberts rett til å si sine meninger. Noe Gilbert gjerne gjør i store bokstaver.

Terror-støtte
Som for eksempel da han like etter 11.september-angrepet i New York, uttalte i Dagbladet at han støttet et terrorangrep på USA.

- Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere, sa overlegen og professoren, men stoppet ikke her:

- Støtter du et terrorangrep på USA, spurte journalisten.
 
- Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt, sa Gilbert.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Dette er vel det dummeste Mads noen gang har gjort, og uttalelsen viste at han er en håpløs politiker, sier redaktør Amundsen, om mannen som tasset sokkelesten opp til talerstolen i sin periode som fylkespolitiker.

Politisk aktiv
Men dette er langt fra eneste gang Gilbert har høstet storm. I 2006 proklamerte han på en paneldebatt at han ikke ville gi så mye som en krone til Leger Uten Grenser (LUG) under årets TV-aksjon. Årsaken var at han var uenig i den internasjonale organisasjonens linje på å være politisk uavhengig og ikke ta stilling til partene i en konflikt.

<strong>PROTESTAKSJON:</strong> I 1999 lanserte daværende næringsminister Lars Sponheim (V) handlingsplan mot ulykker med fritidsbåter. Mads Gilbert (t.v) nektet å gi Sponheim opplæring i førstehjelp, i protest mot Norges deltakelse i Nato-bombingen i Jugoslavia. FOTO: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX
PROTESTAKSJON: I 1999 lanserte daværende næringsminister Lars Sponheim (V) handlingsplan mot ulykker med fritidsbåter. Mads Gilbert (t.v) nektet å gi Sponheim opplæring i førstehjelp, i protest mot Norges deltakelse i Nato-bombingen i Jugoslavia. FOTO: Jan-Morten Bjørnbakk/SCANPIX Vis mer

Leger Uten Grenser kom blant annet med krass kritikk av Gilbert etter hans terror-utspill fem år tidligere, og daværende LUG-leder Morten Rostrup sa at leger med slike holdninger aldri kunne blitt medlem av organisasjonen.

Selv er Gilbert tydelig i sin støtte til palestinerne. Han har drevet solidaritetsarbeid på Gaza og på Vestbredden en rekke ganger, og har aldri lagt skjul på sitt standpunkt i Midtøsten-konflikten.

Det er lite innen medisin som ikke er politikk, sa Gilbert til Dagbladets Magasinet i et portrettintervju i 2000.

Legeforenings president, Torunn Janbu, roser Mads Gilberts innsats på Gaza.

- Han gjør en fantastisk innsats, på en uredd måte, sier hun til Dagbladet.no.

- Har Gilberts politiske engasjement noen gang kommet i veien for hans legegjerning?

- Noen av hans uttalelser kan nok av mange oppleves som utfordrende nettopp fordi Gilbert er lege. Men hva han mener politisk blir en privatsak. Som lege gjør han en stor innsats - også der andre ikke tør, sier hun.

«På gølvet»
61-åringens politiske engasjement ble vakt til liv under gymnastida på Oslo Katedralskole. EU-kampen og Vietnamkrigen opptok han sterkt, og i 1981 reiste han for første gang til Beirut for Palestinakomiteen.

På 1970-tallet meldte han seg inn i AKP (ml). Medlemskapet medførte krav om sjølproletarising, og akademikeren Gilbert prøvde både å bli brannmann - uten hell.

- Jeg ble innstilt som nummer én, men ikke ansatt. Jeg var for farlig politisk, har Gilbert forklart til Dagbladet.

Derfor jobbet han i stedet ett år som jernbinder

- Det var et flott år som lærte meg masse - flere helsearbeidere kunne hatt nytte av det. Dagens medisin har ikke for mye fokus på vanlige folks dagligliv og helseforhold, for å si det mildt, sa Gilbert til UNN's internavis Pingvinen for noen år siden.

<strong> LIKER Å PROVOSERE:</strong> Tidligere finansminsiter Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har blitt kalt en kald fisk av Mads Gilbert. FOTO: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET.
LIKER Å PROVOSERE: Tidligere finansminsiter Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har blitt kalt en kald fisk av Mads Gilbert. FOTO: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET. Vis mer

I intervjuet innrømmet han en fortsatt tro på revolusjon.

- Undertrykte må slåss for å få makta, og kampen for rettferdighet kan være blodig mange steder der brutale diktaturer undertrykker flertallet.

Legegjerningen startet som distriktslege på Karlsøy, siden er han blitt i Nord-Norge. I Tromsø har han vært med på å bygge opp Tromsø Mineskadesenter, som blant annet har stått for opplæring i akutthjelp for mineskadde i Afghanistan, Kambodsja og Angola.

- Nyttig idiot
Tobarnsfaren er også professor II i akuttmedisin, og ved siden av solidaritetsarbeidet i Midtøsten har han blant annet skrevet en lærebok i akutthjelp for ungdomsskoleelever og ledet en TV-serie om samme emnet. 

I 1999 ble han hedret med Lærdals Ærespris i Akuttmedisin av Universitet i Oslo for sin mangfoldige innsats.

Men det er ikke bare internasjonal politikk og legegjerningen som har interessert Mads Gilbert. Noe av det siste som har stått på agendaen var kampen mot OL i Tromsø i 2018, gjennom nettverket «Ja til kysten, nei til OL».

- I denne sammenhengen spilte ikke Mads noen avgjørende rolle. Han ble bare en nyttig idiot for de som satt i Oslo og bestemte at de ikke ville ha OL her, sier Amundsen.

Samtidig trekker Nordlys-redaktøren fram hvor viktig Gilbert er for landsdelen.

- Han er ikke født her, men er blitt en sann nordlending i sjelen. Som lege og talsmann for et godt helsetilbud i hele regionen er han kjempeviktig.

På barrikadene
Amundsen er også blant dem som har latt seg provosere av Gilbert.

- Mads har ertet på seg de fleste. Jeg er en av dem som har kranglet med ham om enkeltsaker, men som samtidig er veldig glad i ham. Slik tror jeg det er for mange av oss.

- Mads har imponert meg mest med sitt brennende engasjert i alt han driver med, og de gamle AKP-tankene ligger aldri langt under overflaten, sier Knut Schrøder, og legger til:

- Men sjølproletariseringen på 70-tallet kan man jo le av i ettertid.

<strong>GAZAS TALERØR:</strong> Mads Gilbert har jobbet døgnet rundt på Shifa-sykehuset de siste dagene. Sammen med kollega Erik Fosse har han vært Gazas talerør ut til norske og internasjonale medier.  FOTO: NORWAC/SCANPIX
GAZAS TALERØR: Mads Gilbert har jobbet døgnet rundt på Shifa-sykehuset de siste dagene. Sammen med kollega Erik Fosse har han vært Gazas talerør ut til norske og internasjonale medier. FOTO: NORWAC/SCANPIX Vis mer

- Gjør han det selv også?

- Nei, det tror jeg faktisk ikke, sier Schrøder.

Så da er det er kanskje slik en journalist tidligere har konkludert: «Revolusjonen er langt unna, men Mads Gilbert er siste mann ned fra barrikaden».

<strong>AKP (ML)´ERE:</strong> Mads Gilbert sammen med den kjente lederen Pål Steigan. Dato på bildet er ikke kjent. Foto: KLASSEKAMPEN
AKP (ML)´ERE: Mads Gilbert sammen med den kjente lederen Pål Steigan. Dato på bildet er ikke kjent. Foto: KLASSEKAMPEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer