Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjelden reinsdyrkalv

Mads' bilder av den sjeldne hvite reinsdyr­kalven går verden rundt

- Utrolig kult å få vist bildene mine til så mange!

SJELDENT REINSDYR: Den lille reinsdyrkalven virket først litt redd, men kom etter hvert svært nærme da de satt stille. Foto: Mads Nordsveen
SJELDENT REINSDYR: Den lille reinsdyrkalven virket først litt redd, men kom etter hvert svært nærme da de satt stille. Foto: Mads Nordsveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mads Nordsveen (24) fra Oslo var nylig på tur med noen kompiser i Tromsø og Senja for å gå i fjellet og ta naturbilder.

Den siste dagen var de på en utflukt i regi av reinsdyrsenteret utenfor Tromsø, da de fikk øye på en sjelden hvit reinsdyrkalv.

- Jeg visste ikke at den var så sjelden, men jeg hadde aldri sett noe liknende. Samefolkene fortalte oss at disse er så unike at de i samisk tradisjonstro bringer lykke, sier han til Dagbladet.

Han forteller at reinsdyrkalven virket litt redd i starten, men at den etter en stund kom nærme nok til at han fikk tatt de unike bildene.

- Vi satt helt stille og var veldig rolige, etter hvert kom den ganske nærme.

Noen minutter seinere forlot den gjengen og løp tilbake til moren sin.

KNIPSET FRIERIET: Fotografen Matthew Dippel var i nasjonalparken Yosemite da han knipset det utrolige bildet som går verden rundt. Nå går han ut på sosiale medier, og nasjonalt fjernsyn, for å komme i kontakt med paret som er avbildet. Video: CNN Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/fotografen-tok-det-perfekte-frierbildet---na-prov... Vis mer

Går verden rundt

Etter at Nordsveen la ut bildene av kalven på sin Instagram-profil mandag, har det tatt helt av. Daily Mail omtalte bildene først, og etter det har store internasjonale medier som BBC, The Washington Post, People Magazine og LADbible slengt seg på.

- Det er utrolig kult å få vist bildene sine til så mange, sier han om oppmerksomheten.

- Jeg har registrert opp mot 200 aviser eller nettsider som har omtalt bildene. Mange har også kontaktet meg om å få kjøpe de i printformat.

Etter at BBC News la ut bildene på sin Instagram-profil onsdag, har han fått beskjed om at det allerede er deres mest likte bilde i hele 2018. Fredag kveld har det nesten 273 000 likerklikk.

- MÅTTE BARE LE: Da Tommy Monsen var på vei hjem fra en fisketur i Alta, dukket et reinsdyr opp langs veien. Måten det krysset veien på har fått stor oppmerksomhet. Video: Tommy Monsen Vis mer

Sjelden vare

Det uvanlige utseendet til den hvite kalven skyldes enten albinisme, der fargestoffet melanin mangler i huden, håret og øynene, eller leukisme, en genetisk tilstand som fjerner pigmentene fra dyrets pels.

Det er antakeligvis sistnevnte som gjelder i dette tilfellet, ettersom øynene ser ut til å ha en normal farge. Ved albinisme har disse ofte en rosa farge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!